Hazahozni a tudást – A New York-i Columbia Egyetem magyar professzora világszínvonalú egyetemet szervezne itthon

Sikeres, boldog jövőt kínálhat a tudomány világa gyermekeinknek, véli Márka Szabolcs New Yorkban élő magyar asztrofizikus. Szabolcs és felesége, Zsuzsa évtizedek óta az USA-ban – korábban a Caltech-en, jelenleg a Columbia Egyetemen – kutatnak. 2017-ben egy olyan projekt érdemelte ki a fizikai Nobel-díjat, amelyben ők fontos és úttörő szerepet játszottak: a gravitációs hullámok felfedezése és az ehhez alkalmazott LIGO detektor létrehozása. A házaspár négy gyermeke a szünetekben magyar iskolába jár Nyíregyházán – ahonnan Szabolcsék is indultak –, de a házaspár minden tehetséges ifjút lelkesítene! Ennek jegyében olyan ötlettel álltak elő híres magyar professzor barátaikkal együtt, amely a legmagasabb nemzetközi szintű tudáshoz és kapcsolatokhoz segíthetné a magyarországi diákokat.

– Innen, Amerikából nem könnyű keresztülvinni az elképzelést – kezdi Szabolcs –, pedig óriási pluszt hozhatna a magyar tudományos diákéletbe, úgyhogy megéri az erőfeszítést. Létezik az úgynevezett Shanghai-lista, amely évről évre rangsorolja a világ egyetemeit. A lista csúcsán lévő egyetemeken jó pár briliáns magyar tudóst ismerek! A Columbia fizika és csillagászat tanszékét nemrég körülbelül 10 százalékban magyar elmék töltötték meg, és ez a fajta jelenlétünk a világ élvonalában is általános. A professzoroknak minden hetedik évük szabad, az „évek vasárnapját” ugyanis teljes egészében kiadja az egyetem, hogy felfrissüljünk. Ezt az időszakot bárhol eltölthetjük a világban. Arra gondoltunk, hogy meg lehetne szervezni egy különleges nemzetközi egyetemet Magyarországon, ahol mindig az éppen hetedik, szabad évüket töltő külhoni professzorok az érdeklődő magyarországi diákok rendelkezésére állnának. Így mindig lenne hazalátogató, egyúttal az otthoni fiatalokkal foglalkozó neves tudós. Cserébe talán csak a lakhatásra, az autóhasználatra, a házastárs elhelyezkedésére és a gyerekek otthoni iskoláztatására kellene megoldást nyújtani, hiszen a külhoni intézetek biztosítják fizetésünk egészét vagy jó részét. A tudományos pályára készülő diákok személyesen felkereshetnék ezeket a tudósokat segítségért, tanácsért, konzultációért kutatással kapcsolatos kérdésekben. Ez egy végtelenségig fenntartható rendszer volna, gyakorlatilag külföldi egyetemek fizetnék a béreket addig is, amíg otthon átadjuk a tudásunkat. Hiszen, annak ellenére, hogy idegenben élünk, mert odaköt a munkánk, mi imádjuk Magyarországot, és sok külföldi kollégánk is így van ezzel! A diákok pedig első kézből, az otthonukban értesülhetnének a világ fő kutatásainak aktuális állásáról, eredményeiről és a legújabb lehetőségekről. Nem őket küldenénk el a „Harvardra”, hanem a „Harvardot” hoznánk nekik Magyarországra. A világszerte sikeres magyar és magyarszerető tudósokban rejlő potenciált kár veszni hagyni, olyan, mintha százdollárosokkal gyújtanánk rá… Higgyék el, sokunk mindent megtenne, hogy jó körülmények között újra egy évet a szülőföldjén tölthessen a családjával, miközben házhoz vinnénk a nemzetközi tudásanyagot és kapcsolatokat az otthoni tehetségeknek!

Márka Szabolcs a fiatal tudósként kiérdemelt Blavatnik-díj átvételekor. A fotót készítette: NYAS (New York Academy of Sciences)
Márka Szabolcs a fiatal tudósként kiérdemelt Blavatnik-díj átvételekor. A fotót készítette: NYAS (New York Academy of Sciences)

Márka Szabolcs a laborban. A fotót készítette: Columbia Egyetem
Márka Szabolcs a laborban. A fotót készítette: Columbia Egyetem

A Férfiak Klubja természetesen támogatja Szabolcs és sikeres barátai ötletét. Példamutatónak tartjuk, ahogy a magyar férfi a Debreceni Egyetemről – a kitűnő Raics Péter tanár úr támogatásával – nekiindult a kilencvenes évek elején a nagyvilágnak, hogy tudományos fokozatot szerezzen az USA-ban, ahol tennessee-i (Vanderbilt) és kaliforniai (Caltech) egyetemeken való munka után párjával együtt a világhírű Columbián lettek megbecsült szakemberek, és azóta is viszik jó hírünket. Számos diákjukból ugyancsak sikeres professzor lett, de nemcsak a szakmai útjuk, hanem az értékrendjük is követendő, amely mentén Emesét, Zsoltot, Árpádot és Gyulát nevelik. Két nagyobb gyermekük a Columbián is a nyomdokaikban jár (Emese már ott tanul, Zsolt most kezdi), miközben hárman közülük cserkészvezetők, és a New York-i magyar iskolába (is) jártak. Az amerikai iskolaszünet során nemcsak a nyíregyházi általános iskolába jártak/járnak haza – a városba, ahol Szabolcs is „felbecsülhetetlenül sokat” kapott a tanáraitól –, hanem családostól részt vesznek a kedvenc folyójuk, a Tisza megmentéséért zajló PET Kupán is. A gyerekek tökéletesen beszélnek magyarul, ismerik és szeretik a hazai irodalmat, történelmet. Magyar nevüket büszkén viselik az USA-ban, noha „nem kis harc volt Zsuzsának az anyakönyvi kivonatba bejegyeztetni az ékezeteket”, teszi hozzá az édesapjuk. A szülők boldogok a hivatásukban, és a négy utód is jó úton jár efelé. Megértjük: nem akárki büszkélkedhet Nobel-díjas mentorokkal és kutatási témákkal. Érdemes elgondolkodni Szabolcs „nemzetközi magyar egyetemes” elképzelésén is, mert 1999-ben, amikor elkezdték kutatni a témát, a gravitációs hullámok létezésében sem sokan hittek, ám ők társaikkal igazolták azt, amit más lehetetlennek vélt, és amit korábban Albert Einstein is megmérhetetlennek tartott annak ellenére, hogy ő jósolta meg a gravitációs hullámok létezését. Lehet, hogy az újabb világhírű tudósok pont a Márka-házaspárral és kutatótársaikkal való találkozásokból inspirálódva kerülnének ki lányaink és fiaink közül!

Szabolcs egy ngorongoro-i expedíción. A fotót készítette Josh Weinstein
Szabolcs egy ngorongoro-i expedíción. A fotót készítette Josh Weinstein

A Márka család Magyarországon, Tisza Hősei díjjal. A fotót készítette Bankó József, PET Kupa.
A Márka család Magyarországon, Tisza Hősei díjjal. A fotót készítette Bankó József, PET Kupa.

Dr. Szász Adrián

*

Cikkajánló: 18 évesen a profik között – A fiú, aki elment világot látni 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk