Ha eldöntöd, önmagadat milyen emberként adod a világnak, arról is döntesz, milyen emberként nem

Az áldozathozatal nehéz, elfojtás, ami megöl? Csak ezek árán adhatunk értelmet az életünknek? Csak a negatív hídon keresztül vezet út a pozitív irányba? Mindannyian kifakadunk néha.

Pedig a válasz természetesen adva van. Minden építés, ami tartást, belső erőt igényel, igénybe vesz. Az élet kényszerít, hogy „valahogy” reagáljunk, viszonyuljunk. Csakis akkor leszünk képesek önmagunkat „valamilyenként” a világnak adni, ha előbb „olyanok” leszünk. Ha konkrétan „azt, a valamit” akarjuk nyújtani… Ehhez elsősorban önmagunkat kell korlátozni! Egyszerre tenni és nem tenni dolgokat, hogy megjeleníthessük konkrétan azt „ami mi vagyunk”! Ahhoz, hogy „valamilyenek”, hogy konkrétan „olyanok” legyünk, az is kell, hogy másmilyenek ne legyünk!

Az érmének két oldala van. Az érme másik oldala szerint nem csak attól leszel „te” és „olyan”, amit vállalsz, hanem attól is, amiről ennek érdekében lemondasz. Ettől a kettőtől egyenlő mértékben, szétválaszthatatlanul leszel „te”. Ha semmiről sem mondasz le, akkor semmilyen leszel. Nem, lemondásaink nem rút mellékhatásai életünknek, hanem „főhatásai”, kénytelen velejárói annak, hogy megjelenítsük magunkat a világban.

Miért vagyunk hajlamosak arra, hogy elfojtásként és veszteségként éljük meg ezt a felünket? Nem lehet, hogy valakik „rossz szemüveget” adtak ránk és állandóan csak a veszteségeinkre koncentrálva sebeinket nyalogatjuk?

Ahogy mondják: szeretkezni és szűznek is maradni nehéz. Egy hátsóval két nyerget megülni lehetetlen. Sokat próbálkoztak már az élet kettősségét feloldani, de még eddig mindig úgy történt, hogy aki rövid hajat akart, annak egyben le kellett mondania a hosszúról és fordítva. Ha ez nem elfojtás, akkor az sem elfojtás, hogy például hűséges is csak az én döntésem szerint lehetek. Becsületes, udvarias is, bajtársias is. És még sorolhatnánk.

Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító,
Férfienergia, A megbízható férfi című bestsellerek és a Teremtő tűz című sikerkönyv írója


Cikkajánló: 
A tévedés jó és hasznos. Tévedj nyugodtan és sokat – ez a fejlődés záloga! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: Alberto Martinez Lasheras on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk