Grammy-díjas muzsikus, aki filozofál és nevettet is

„Mielőtt kritizálnál egy férfit, sétálj egy mérföldet a cipőjében… Így, mire kritizálnád, már egy mérföld távolságra leszel tőle, és még a cipőjét is megszerezted” – mondta egyszer Steve Martin amerikai komikus félig komolyan, félig humorosan. Pont úgy, amilyen a 75 éves művész karaktere mindig is volt, mert a filmjein általában jókat nevetünk, ám valami mélyebb üzenet is rendre ott lapul bennük. De ki ez a kortalan („időtlen idők óta” ősz hajú), vicces vagy épp bosszantó fickó?

Először is nem időtlen idők óta ősz, csak körülbelül 32 éves kora óta. Más kérdés, hogy játékfilmben először 33 esztendősen láthattuk, így számunkra majdnem mindig ugyanúgy nézett ki. Brit, német és francia gyökerekkel bíró baptista családba született egyébként, és talán nem véletlenül elmélkedett sokat az őt ért kritikákról. Egyrészt az egyetemen annyira lekötötték a filozófiai tanulmányai, hogy majdnem professzornak állt a színművészet helyett, másrészt gyerekkorában az édesapja állandóan kritizálta őt, ezért nem is volt jó a viszonyuk. „Azt hallottam, a bonyolult gyerekkor tehet valakit művésszé. Ha elmesélem a saját sztorimat az apámmal, tudni fogják, miért lettem komikus” – nyílt meg egyszer.

Martin a hetvenes években stand uposként szórakoztatott, közben már 17 éves kora óta zenélt is – erre még visszatérünk. Aktív filmes karrierje közel négy évtizedet ölel át, ezalatt a legkülönbözőbb férfikaraktereket formálta meg. Volt ütődött életművész, afféle korai Forest Gump (A pacák), sokunk által kedvelt örömapa (Örömapa 1-2.), hősszerelmes tűzoltó (Roxanne), hősszerelmes időjós (L. A. Story – Az őrült város), hősszerelmes főtörzsőrmester (Bilko főtörzs). Tudtán kívül feleségül vette a magyar származású Goldie Hown-t (Jöttem, láttam, beköltöztem), nagy nehezen összebarátkozott egy nehézsúlyú és nehezen elviselhető utazóügynökkel, akit John Candy alakított (Repülők, vonatok, autók) és – talán pont a saját gyerekkori élményei által motiválva, ahogy azt maga a film is sugallja – szeretett volna tökéletes apa lenni (Vásott szülők). Sok más sikeres mozis darabja mellett persze.

Saját tehetségét illetően hol szerényen – „Még jó, hogy a kitartás remekül helyettesíti a tehetséget” –, hol magabiztosabban – „Légy olyan jó, hogy ne hagyhassanak figyelmen kívül” – fogalmazott. A filmek világát azonban idővel a zenei világra cserélte, legalábbis ez kerekedett felül a karrierjében az utóbbi két évtizedben. Hozzánk talán kevésbé jutott el a híre annak, hogy olyan nagyszerűen játszik bendzsón, hogy a produkcióival már öt Grammy-díjat nyert – 2010-ben például a legjobb bluegrass albumért (a bluegrass zenei műfaj a countryból fejlődött ki, s a dél-amerikai népzenéhez is szorosan kötődik). Martin természetesen a muzsikáláshoz is hozzátette a maga sajátos szállóigéit: „A zenéről beszélgetni olyan, mint építészetre táncolni”, illetve „A bendzsó olyan boldog hangszer, hogy nem is lehet rajta szomorú dalt játszani, mert mindig valami vidámság sül ki a végén”. Akárcsak a filmjeiből.

A filmjeiből, amelyek mindig érintik a férfiak nőkhöz való viszonyát (ez persze kit nem foglalkoztat?). Érdekes fordulat a magánéletében, hogy – még az Örömapában játszott karakterét is „lepipálva” – első gyermeke 67 éves korában született, újságíró feleségével 2012 decemberében örülhettek a kis Mary érkezésének. 2020 decemberében pedig egy nyomtatott Steve Martin-kiadvány született meg a filmek és zenei albumok mellé, A Wealth of Pigeons (A galambok gazdagsága) címmel. A szellemes illusztráció-gyűjteményhez az ötleteket a színész adta, a rajzokat Harry Bliss, a New Yorker magazin illusztrátora készítette. Ebben is vannak jó férfi-nő poénok, de inkább e témát is két Martin-idézettel – stílszerűen egy komollyal és egy humorossal – zárjuk. 1. „Miért van az, hogy nem mindig ismerjük fel a pillanatot, amikor egy szerelem elkezdődik, de mindig tudjuk, mikor ér véget?”. 2. „Biztosan ismeri a nőknek azt a bizonyos pillantását, amikor le akarnak feküdni magával… Nem? Én sem.”

Dr. Szász Adrián

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk