Fali dekorációk és asztal gyerekszobába saját kezűleg – Praktikus férfiak: Ilyés Zoltán (2. rész)

A múlt heti részben megtudhattátok, hogyan lehet saját kezűleg üveges szekrényt készíteni a pohárkészleteknek, valamint íróasztalt a szoba egyik sarkába. Erről a debreceni Ilyés-család újdonsült apukája, Zoltán beszélt részletesen. A következőkben arról lesz szó, miképpen kell felszerelni egy tolóajtót, ha a feladat egyéni megoldást kíván, valamint Zoltánnal és nejével, Ágnessel pelenkázó asztalt is „készítünk”, illetve fali színes dekorációkat a gyerekszobába, kislányuk, Zoé nagy örömére.

Az Ilyés-család újdonsült apukája és anyukája soha nem riadt vissza attól, hogy otthoni fészküket saját kezűleg formálják olyanná, amilyenné mindig is szerették volna ki-ki a maga tennivalóját végezve, vagy éppen együtt alkotva – karöltve a közös célért. Egyrészt a praktikusság, másrészt a teremtés öröméért készítették el azokat a barkácsmunkákat, amelyeket bemutat(t)unk.

Tolóajtó könnyen és egyszerűen

Ha kicsi a lakás, jól jön egy-két tolóajtó, feltéve, ha van elég hely a fal előtt, ahol csúszhat. Előre gyártott tolóajtót is lehet vásárolni sínrendszerrel, azonban ha egyedi megoldást kell alkalmazni, akkor méretre vágott ajtólap(ok)ra és külön sín(ek)re lesz szükség.

Az Ilyés-család kicsi, de annál takarosabb lakásában az éléskamrát nem nyíló, hanem csúsztatható ajtóval akarták zárni a helytakarékosság miatt. Adottak voltak a spájz méretei, így a feladat saját tervezést és munkát igényelt.

Az első rész: Üveges szekrény és sarokíróasztal egyszerűen – Praktikus férfiak: Ilyés Zoltán (1. rész)

Zoltán a következőket szerezte be: két görgős sínrendszer (felülre), két 210 cm magas ajtólap és két fogantyú, kilengésgátlónak egy-egy megvezető elem alulra, valamint síneket elrejtő takaróprofil(ok).

Miután stabilan a falhoz rögzítette a két sínrendszert, azokra rászerelte az ajtókat. Ahogy a képen is látszik a bal bal oldalra, míg a jobb ajtó jobb oldalra nyitható. Ajánlott, hogy a faltól 2 centiméterre legyen a lap.

Alsó sínrendszerre nem volt szüksége, helyette egy-egy megvezető elemet rögzített a padlóhoz meggátolván az ajtók kilengését. Típustól függően sínre, de akár falra is szerelhető takaróprofilt is lehet vásárolni, mellyel könnyedén elfedhetjük a felső megvezető síneket, de akár mi magunk is elkészíthetjük, ahogy Zoltán tette. Ezután már csak az ajtófogantyúkat kell rögzíteni, és kész is!

Pelenkázó asztal saját kezűleg

Mielőtt megszületett volna Zoé kislányuk, gondosan megtervezték a gyermekszobát. Először is vásároltak egy babaágyat, a pelenkázó asztalt viszont Zoltán készítette el neje, Ágnes elképzelései alapján. A szempont az volt, hogy „helyiségre szabott” legyen, praktikus és stabil. Mindhárom elvárást teljesítette.

Mivel kicsi a gyerekszoba, ezért a széles ablakpárkány nyújtotta helyet is kihasználta az apuka, mikor a pelenkázó asztalt készítette. A derékmagasságban lévő felső, kerekített sarkú bútorlap 50 cm, míg a párkány 20 cm mély, így 70 cm-t nyertek.

A gyerekágy felől, a képen bal oldalon az asztal tetejét egy-egy, közösen derékszöget alkotó, függőlegesen felállított lap tartja. A három részt vasalatokkal fogta össze 3x16-os facsavarok felhasználásával. Emellett még két hosszú fémvasalattal rögzítette a falhoz a felső bútorlapot (a párkány alatt). Hogy stabilabb legyen, egy erősebb falapot is kifeszített a fenti asztallap és a padló között.

Méretre vágatott, kerekített sarkú polcokat is rögzített a bal bútorlapra szintén vasalatokkal, így mindennek jut hely, amire egy pelenkázó asztalnál szükség van.

Cikkajánló: Napkollektoros gyümölcsaszaló házilag – Praktikus férfiak: Nagy Csaba

Színpompás baglyok és madarak – fali dekorációk gyerekszobába

Zoé nagyon szereti a színes dolgokat. Édesanyja a gyerekszobát tarka bagoly- és madárformákkal díszítette. A hatás soha nem marad el, amikor kislányuk ezekre a színpompás „szárnyasokra” néz, mindig figyelemmel, érdeklődéssel és örömmel az arcán teszi.

Hogyan lehet saját kezűleg ilyen díszítő elemeket készíteni? Ágnes először kinyomtatta a bagoly- és madárfigurákat, majd rátette a polisztirol hablemezre, és azt a formák szerint körülvágta tapétavágó késsel. Ezután különböző színűre festette őket vízfestékkel. Ilyen egyszerű, a hatása viszont felbecsülhetetlen!

Együtt cselekedni a közös jövőért

Az Ilyés-család nemcsak fali dekorációt, pelenkázó és íróasztalt vagy üveges szekrényt készített már el saját kezűleg, hanem cipős szekrényt, elő- és fürdőszobabútort, de a parkettázás, csempézés sem áll távol tőlük. Zoltán elmondta, új, nagyobb házba fognak költözni, ott viszont minden bútort együtt terveznek meg, és állítanak majd össze. „Tartósabbak, erősebbek, stabilabbak, emellett saját elképzelés szerint készítjük el, hogy olyan legyen, amilyent mi szeretnénk. Emellett nagyon jó érzés közösen megálmodni egy tervet, és megvalósítani azt. Az egyik nagyapám kerékgyártó asztalos volt – sajnos már nincs közöttünk –, valószínűleg tőle örököltem a barkácsolás iránti szeretetemet. Viszont a családért, a közös fészek kialakításért tenni ugyanezt együtt még felemelőbb érzés” – zárta a beszélgetést a fiatal apuka.

Ladányi Norbert

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk