Családban maradva – párkapcsolati műhelysorozat online

A Családban maradva című dokumentumfilm-sorozat négy család életébe enged bepillantást. A 20-30 perces filmek közvetítésével összekapcsolt alkalmakon a Párbeszéd Háza és a Faludi Ferenc Akadémia igazgatója, illetve mentálhigiénés szakemberek adnak szempontokat a párkapcsolati műhely résztvevőinek. A hatrészesre tervezett sorozat első alkalmát május 5-én közvetítette az EWTN – Katolikus TV. A házigazda: Sajgó Szabolcs SJ, vendége: Varga Péter Pius pszichodráma-vezető volt.

A magyar jezsuita provincia által meghirdetett Közösség éve gondolatköréhez kapcsolódva a sorozat négy házaspár életébe enged bepillantást egy ötrészes sorozatban. A sorozatban nehézségeken, kríziseken átjutott házaspárok osztják meg személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat. A házaspárok megtapasztalták, hogy a nehézségek lehetőséget is rejtenek a növekedésre, a kapcsolat erősítésére. A filmekben láthatóvá válik, hogy a krízist teremtő módon be tudták építeni a kapcsolatukba, amely így gazdagodott. A filmek párkapcsolatban élők, fiatal és idősebb pároknak, házasoknak és közösségeknek is lehetőséget teremtenek arra, hogy saját kérdéseikről beszélgessenek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a filmekből akkor is sok értékes szempontot kaphat a néző, ha az adott epizód fő témájául szolgáló kérdéskörrel nem volt dolga. A megküzdési technikák, az őszinte megosztások sok hasznos szempontot és kérdésfelvetést kínálnak.

A hatrészesre tervezett sorozat első alkalmát május 5-én közvetítette az EWTN – Katolikus TV. A házigazda:  Sajgó Szabolcs SJ, vendége: Varga Péter Pius pszichodráma-vezető volt.

A sorozat további részei – minden alkalommal 18 órától:

  • Május 12-én: Mindennapi döntés. Vendég: Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője.
  • Május 19-én: Jobban szeretem, mint az igazamat. Vendég: Héjj-Csizmazia Gyopár pszichodráma-vezető.
  • Május 26-án: Vajon milyen virág lehet? Vendég: Baják Gábor pszichológus.
  • Június 2-án: Szabadon szeretve. Vendég: Kiss Didák OFM családterapeuta.
  • Június 6-án: Vissza- és előretekintés. Összefoglalás. Meghívottak: a sorozat vendégei és nézői.

A sorozat elemei egy műsorként is minőségi kikapcsolódást jelentenek – sorozatként családközpontú párkapcsolati kultúra elsajátításához vezethet közelebb.

Az első részben rövid bemutató beszélgetésre került sor, melyben a sorozat céljait és módszertanát ismertették. Az animátor (Sajgó Szabolcs SJ) és a meghívott előadó segítettek a nehézségek értelmezésében, a problémával való szembenézésben. A film bemutatása után kerül sor rövid beszélgetésre, majd interaktív formában, betelefonálva néhány tévénézői kérdésre, észrevételre és válaszokra is sor kerülhet.

A következő részek úgy módosulnak, hogy a műsor első részében rövid reflexiókat hallunk az időközben beérkezett nézői megjegyzésekhez, amelyek az előző résszel kapcsolatban érkeztek, és sor kerül egy rövid összefoglalásra, tanulságok levonására. A műsorok további részei megegyeznek az első résszel.

A sorozatot követő, a műsort lezáró hatodik műsoregységben visszatekintés történik az előző műsorfolyamra. Meghívott vendégek tesznek pontokat az elvarratlan beszélgetések, kérdések végére. Lehetőség nyílik itt is a hallgatóknak a betelefonálásra, illetve bemutatásra kerülnek bejátszók az előző részek legtanulságosabb belátásairól.

Az alkotók és a szervezők szeretettel várnak mindenkit a képernyők elé, aki házasságban él vagy abban szeretne élni. A műsor weboldala: katolikus.tv/elo-adas. Az esetleges kérdéseket a film@faludiakademia.hu címre várják.

Cikkajánló: A házastársi hűség házasság előtt kezdődik
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk