Boldogabbak azok a gyermekek, akik sok időt töltenek a nagyszüleikkel

Rengeteg felmérés és kutatás támasztja alá a címbeli állítást, sőt, nemcsak az unokák, hanem a nagyszülők is boldogabbak, ráadásul az egészségükre is jó hatással van a közösen eltöltött idő. Lássuk az eredményeket.

Az Oxfordi Egyetem kutatásában 1600 ember vett részt. Kiderült, azok a gyermekek, akik szoros kapcsolatot ápoltak a nagyszüleikkel, stabilabb érzelmi világgal, és jobb trauma-feldolgozási képességgel rendelkeztek, mint társaik. Ezt a – talán kézenfekvő – tényt további kutatások is alátámasztják.

Egy 2013-as amerikai felmérés szerint, melyet a Boston College végzett el, a nagyszülő és unoka közötti érzelmileg szoros kapcsolat csökkenti a depresszió kialakulását úgy az időseknél, mint a fiataloknál. „Minél nagyobb az érzelmi támogatás, amelyet a nagyszülő és unoka nyújt egymásnak, annál jobb a szellemi egészségük” – vonta le a konklúziót a kutatás vezetője, Sara M. Moorman szociológus.

A fenti kutatás azt is kimutatta, hogy a nagyszülők egészségét a „fizikai támogatás” is kimondottan javította. Ezalatt olyanokra kell gondolni, mint a fiatalok ház körüli munkákban való segítsége, illetve a bevásárlás.

Az előbbieket bizonyítja egy 2007-es felmérés is, mely közel 13 ezer nagyszülő bevonásával zajlott. Kiderült, az unokákra való vigyázás, a közös játék, mozgás, a megannyi nevetés, öröm, nagyon jó hatással van a nagyszülők – főképpen a nagymamák – egészségére.

Akik gyakran találkoznak és töltenek minőségi időt a nagyszüleikkel, kevésbé hajlamosak arra, hogy letargikussá váljanak – áll egy 2007-es kutatásban. Ez a pozitív hatás még markánsabban megmutatkozott azoknál a gyermekeknél, akik a szüleikkel is sok közös és értékes időt töltöttek együtt. Egy, több mint 900 fiatal (18-23 évesek) körében végzett vizsgálat során pedig azt is megállapították, hogy a nagyszülőkkel való szoros kapcsolat csökkenti a depressziós tüneteket – különösen az egyszülős családokban élő fiataloknál. Utóbbi esetben a nagyszülők óriási érzelmi támaszt tudnak nyújtani a gyermeknek, de még egy kamasznak is, velük együtt könnyebben tudják feldolgozni a traumát, a veszteséget, az apa vagy az anya hiányát.

Úgy foglalhatnánk össze a kutatások eredményeit, hogy a gyakori, személyes kapcsolatok, az együtt töltött minőségi idő csökkenti a depresszió kialakulását mind a nagyszülőknél, mind az unokáknál. Külön fontosak az unokák részéről a nagyszülők felé tett gesztusok, mint a mindennapos segítségnyújtás. A nagymamák vigyázó tekintete pedig láthatóan nem csak a mesékben, de a valóságban is jó hatással van a gyerekekre.

Cikkajánló: Székely tatám furfanggal okított, legendás pofonjait csak hírből ismertem
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Mindez azért fontos, mert manapság igen népszerű az a gondolat, miszerint „az a család, amit annak tartasz”. A valódi családnak igenis vannak pozitívumai, lásd azokat a hatásokat, amelyek a nagyszülők és unokák szoros viszonyából származik, és akkor még nem is beszéltünk a többi családi, rokoni kapcsolatról…

V. L. B.

*

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől – mi segítünk, hogy mit –, ameddig még lehet! Elindítottuk Értéklánc – Készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket (részletekért kattintsatok a képre vagy IDE). A Facebook-oldalunkon minden nap javaslunk egy kérdést, témát, amiről beszélgethettek. Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Életigazságokat, tanulságos vagy éppen vicces, tréfás, érdekes történeteket, bölcsességeket, valódi tapasztalatokat oszthatnak meg, mindeközben az otthon tartózkodó nagyszülőkkel bensőséges minőségi időt alakítotok ki. Kérdezz a nagyszüleidtől, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték-történetek rovatában, hogy a történetből mások is tanuljanak.

Fotók: colormesunny via Pixabay.com

sylviebliss via Pixabay.com

varunkul01 via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk