Angol példa – Együtt egy mosolyért a bajban is

Megható jelenetsornak lehettem szemtanúja a minap London egyik elővárosának utcáján sétálva. Előbb egy tehenet vezettek el előttem az út közepén, már ez is „gyanús” volt. Aztán egy hatalmas rendőrségi teherautó platójáról két lovasrendőr masírozott le teljes harci díszben, és éppen arra indultak, amerről a tehén jött. Hogy mi ebben a megható? Ebben még semmi. Ám a rendőröket követve a rendhagyó sereglet okát is megtudtam: helyi lakosok példás összefogására derült fény.

A kétéves Ava Cottle különleges kislány, annak ellenére csupa mosoly, hogy súlyos rákbetegséggel küzd. Eddigi rövidke élete felét – részben a járvány, részben a kórházi kezelései miatt – a külvilágtól elszigetelve töltötte. Sosem láthatott még élőben tehenet, noha ez volt az egyik legnagyobb vágya. Most az egyik helyi internetes magazin a család barátai kérésére intézkedett, és a lakosok összefogtak, hogy ebben a korlátozásokkal teli időszakban is megvalósulhasson a nehéz sorsú kislány kívánsága.

Egy fiatal pár egy közeli farmról az egyik legszebb tehenét a szóban forgó utcába közvetlenül Aváék háza elé szállította, ahová az édesanyja kihozta ölében a gyermeket, hogy az megsimogathassa az állatot. Ha már lúd, legyen kövér, mondanánk stílszerűen: egy másik pár kecskét, csirkét és egy nyuszit hozott a gazdaságából, hogy velük is találkozhasson a kislány. Az állatok nem egyszerre, hanem egymás után érkeztek, sőt egy harmadik helyről borjakat is hoztak mutatóba. A jól kitalált látogatássorozat felügyeletére kivezényelt rendőröknek is a helyén volt a szívük: járőrkocsi helyett lóháton jelentek meg a helyszínen, így a kis Ava mindjárt lovakat is csodálhatott, simogathatott a ház előtt. A forgalom természetesen leállt, a környékbeli emberek – a távolságtartási szabályokat azért betartva – összesereglettek az utcán, vagy az ablakokból figyelték a szívmelengető eseménysort.

Ava édesanyja és édesapja elérzékenyülve köszönték meg mindenkinek a figyelmességet, látva, hogy a gyermeküknek milyen boldog perceket sikerült szerezni. Arra pedig pláne nem számítottak, hogy a barátaik is jópofa állatjelmezekben – például Ava kedvenc rajzfilmkarakterének, Peppa malacnak öltözve – jönnek el a kedves kis látogatásra. Egy álom, sőt még annál is több valósult meg ezen a szombat délelőttön London szélén. Kiderült, hogy a legnehezebb időszakban, a legnagyobb bajban is mosolyt csalhatunk egymás arcára. Nem kell hozzá más, csak jó szív és egy közösség összetartása.

Dr. Szász Adrián

Fotók: thehaveringdaily.co.uk 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk