Amit nem tudtál a balkezesekről – a balkezesség okairól, hátrányairól, előnyeiről, tévhitekről és híres balkezes férfiakról

Állítólag (a fejlettebb országokban) minden hetedik ember a bal kezét használja ma dominánsabban. Családunkban ez az arány jóval magasabb: párom született, de „átszoktatott” balkezes, fiaim is mindketten azok (magam és lányom nem), így az augusztus 13-ai Balkezesek Nemzetközi Világnapjának apropóján – amely a balkezesek elnyomottságára hívja fel a figyelmet – utánanéztem a balkezesség lehetséges okainak, ezzel járó hátrányoknak és előnyöknek, valamint a közismert balkezes férfiaknak.

Megtudtam, hogy a balkezesség gyakoribb a férfiak körében, valamint az egypetéjű ikrek esetében és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedők körében (aminek genetikai és környezeti okai vannak) és gyakoribb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában, míg Nyugat-, Észak-Európában és Afrikában kevésbé. Kiderült az is, hogy a magasabb tesztoszteronszint magzati korban balkezességhez vezethet. (Normán Geschwind neurológus nevéhez fűződik az a megállapítás, hogy a tesztoszteronszint befolyásolja a magzat agyának fejlődését. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, így a test bal oldalát irányító jobb agyfélteke erőteljesebben fejlődhet, és a magzat nagyobb valószínűséggel válik balkezessé.) A születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot, és genetikai okok is közrejátszhatnak a kialakulásában, de nem kizárólagosan, hiszen környezeti tényezők is befolyásolhatják, például ha a gyerek a bal kéz használatát látja szüleitől. (Viszont ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak 46 százalék annak az esélye, hogy a gyerekük is az lesz.)

Világunk tehát alapvetően jobbkezes, és ma már természetes jelenségnek fogadjuk el a balkezességet, de nem volt ez mindig így. A XVIII-XIX században népszerű volt az a nézet, hogy a balkezesség a bénaság, mi több a gonoszság, bűnözői hajlam egyik lehetséges jele. Angliában az ipari forradalom gépei, berendezései kizárólag a jobbkezeseknek voltak tervezve, így a balkezesek kiestek a munkából, megbélyegezték őket, ami a párkapcsolatok kialakulását is megnehezítette. A XX. század közepéig általános volt a tanári és, vagy szülői (verbális, de akár fizikai) erőszakkal történő, tudatlanságból és, vagy félelemből való „átszoktatás” – mára szerencsére köztudottak annak káros (szellemi és lelki) hatásai. Nyelvünkben azonban még tovább él a negatív megkülönböztetés, hiszen mi jut eszünkbe a bal szóról? Ha nem a politikára gondolunk, akkor leginkább olyan kifejezések, amelyek azt sugallják: a bal rosszat jelent, vagy legalábbis nem jót. Például: balog (átvitt értelemben félszeg, ferde; szabálytalan, sikerületlen dolog), balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, baljós, baleset, ballépés, balfék, balfácán, kétbalkezes, balul üt ki, bal lábbal kelt fel. De ezzel nem vagyunk egyedül: az angol sinister szó jelentése: baljós(latú), vészjósló, (az eredeti latin sinistralis szót használták gonosz és szerencsétlen értelemben is); a balkezesekre használt ír ciotóg szó „furcsa szerzetet” jelent; a norvég venstrehåndsarbeid szó (tükörfordításban „balkezes munka”) elégtelenül, hanyagul elvégzett munkát jelent. (Mindezekkel ellentétben a jobb szó nemcsak a jobb oldalt, jobb kezet, hanem a jót, megfelelőt, hibátlant jelenti. Az angol right, a német és holland recht, a francia droit, a spanyol derecho, a szláv prav, a román drept jogot és igazságot is jelent, nemcsak jobb oldalt.)

Ezek után nyilván kevésnek tűnhetnek a balkezességből származó előnyök, de léteznek, például:

 • A sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes.
 • Balkezes vagy ballábas sportolók előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.
 • Étkezésekkor az ülésrend függvényében hátrány vagy előny is lehet a bal kéz használata.
 • Balról jobbra írásnál hátrány, jobbról balra írásnál (héber, arab, ősmagyar) viszont előny.
 • A balkezesek jobbkeze általában jelentősen ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze. (Egyes eszközök bal kézzel való használata akár balesetveszélyes is lehet.)

Autóvezetés során a balkezesek sebességváltáskor tehát az ügyesebb bal kezükkel fogják a kormányt. (Ez természetesen csak a jobbra tartó közlekedési rendű országokban elterjedt gépkocsik vezetésére vonatkozik, melyekben jellemzően a jármű bal oldalán van a kormány és középen a sebességváltó, tehát a jobb kéz kezeli a sebességváltót és a bal a kormányt.)

Cikkajánló: 13 kívánatos erény, amit Benjamin Franklin maga elé tűzött
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A közismert balkezes férfiak névsorát pedig azzal a megjegyzéssel érdemes olvasni, hogy bár a balkezesség és a kreativitás, intelligencia között van összefüggés – ezért a jobb agyfélteke dominanciája miatt a művészek között jóval gyakoribb a balkezesség –, de nem bizonyított. Íme tehát a névsor a teljesség igénye nélkül:

 • Művészek: Carl Philipp Emanuel Bach, Ludwig van Beethoven, Lewis Carroll, Albrecht Dürer, Johann Wolfgang von Goethe, Paul Klee, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Petőfi Sándor, Pablo Picasso, Sergey Rachmaninov, Raffaello, Mark Twain.
 • Politikusok, uralkodók: Nagy Sándor, id. George Bush, Iulius Caesar, Fidel Castro, Bill Clinton, Gerald Ford, Benjamin Franklin, John McCain, I. Napóleon, Barack Obama, Oszáma bin Láden, II. Ramszesz, Ronald Reagan, Harry S. Truman, Vilmos brit trónörökös.
 • Sportolók: John McEnroe, Mocsai Tamás, Papp László, Puskás Ferenc.
 • Színészek, filmes szakemberek: Matthew Broderick, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Robert De Niro, Robert Redford, Keanu Reeves.
 • Tudósok, filozófusok: Otto Hahn, Isaac Newton, Friedrich Nietzsche.
 • Zenészek: Eminem, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Paul McCartney, Ringo Starr, Kurt Cobain.

És végül néhány érdekes tévhit híres férfiakról, akikről azt állították, hogy balkezesek voltak:

 • Albert Einstein a tévhitek ellenére jobbkezes volt. (Nincs róla olyan kép, amely igazolná, hogy a bal kezével írt volna. Einstein zsenialitása agyának eltérő szerkezetében és az abból fakadó különleges matematikai képességekben rejlett.)
 • A több mint egy évszázadon át életben maradt legenda, miszerint a hírhedt bandita, William H. Bonney (Billy, a kölyök) balkezes lett volna, téves. (Az egyetlen fennmaradt fénykép alapján hitték ezt, melyről azonban kiderült, hogy az előhívás során meg lett fordítva. Erre a tévedésre építve számos film ábrázolta őt balkezesnek. )
 • Ugyancsak tévesen állítottak, állítanak balkezességet Winston Churchill esetében is.

Antal-Ferencz Ildikó

Fotó: m on Unsplash

Jakub Luksch képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk