Aki nem tanulta meg az életet, alkalmatlan arra, hogy férfi legyen

A hagyomány fontosnak tartotta, hogy a népmesékben a fiúk, férfiak küzdjenek, próbatételeken menjenek keresztül, így bizonyítsák rátermettségüket. Ez nemcsak a mesék tanulsága, hanem maga az élet. Magvas gondolatok Berecz András Kossuth-díjas énekestől, mesemondótól.

„A ránk hagyott meseirodalom egyben maga az emberi gondolkodás” – mutatott rá a népmesegyűjtő. „Ahány mese, ha azt mind egybe összetolnánk, abban az embernek minden álma, küzdelme, szinte minden gondolata megvan. Ezekben az általam ismert eurázsiai mesékben a férfikarakter általában küzdelmeknek van kitéve. A meséknek a hetven százalékában a szerelmét nem rögtön éri el, hanem előbb hihetetlen és kozmikus küzdelmeket kell átélnie, abban csiszolódnia. A mesék tanulsága szerint akkor érdemli meg a nászt, a nászágyat, a menyasszonyt, és az eljövendő gyermekeket, családot, ha ezeken átment. Tehát küzdelem nélkül, aki nem tanulta meg az életet, hanem csupán rászakadt az élet a maga ravaszságaival, alkalmatlan arra, hogy férfi legyen” – foglalta össze. „Ezen el lehet tűnődni, ha a hagyomány ezt ilyen fontosnak tartja, akkor ez vagy teljesen elvetendő-e vagy van-e benne valami.”

Ez csupán egy részlet a Berecz Andrással készült interjúból, a teljes videót IDE kattintva lehet megtekinteni!

Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító Férfienergia című bestsellerében külön alfejezetekben ír a népmesékről, illetve a férfivá válás útjáról: „Számomra legérdekesebben és legszemléletesebben a népmesék mutatják be a férfivá válás útját. A férfivá válás momentumának megtalálásában régi tudás megjelenítőiként segítenek.” IDE kattintva olvashatod el a részletet.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE február 6-án Ez motiválja ma a nagybetűs férfiakat! címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre:

*

Olvasd cikkeinket, férfi és női szerzőink írásait, nézd meg a neves férfiakkal, nőkkel készült interjúinkat, előadásainkat, és nagyon sok kérdésre választ fogsz kapni! Férfi. Érték. Minta. Példa. Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Kövessd a Férfiak Klubját Facebookon, iratkozz fel a YouTube-csatornánkra, hogy ne maradj le semmiről!

Feliratkozom a YouTube-csatornátokra!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk