Ahogy az érzelmi intelligencia megvéd a járványtól. Mossunk kezet EQ-val is (3. rész)

Állandó szerzőnk, Lázár Gergely pszichológus már megjelentetett egy cikket, melyben az érzelmi intelligenciát példákon keresztül egy férfi személyiségfejlődésében (is) fontos alapkőként határozta meg. Most arra vállalkozott, hogy bemutassa, milyen módon támogathat bennünket az emocionális intelligencia a járványhelyzet feldolgozásában. Harmadik rész.

Olvasd el az előző két részt is:
Ahogy az érzelmi intelligencia megvéd a járványtól. Mossunk kezet EQ-val is (1. rész)
Ahogy az érzelmi intelligencia megvéd a járványtól. Mossunk kezet EQ-val is (2. rész)

Más készségek, amelyek kötődnek az EQ-hoz szintén hasznosak lehetnek. Megemlíteném például a kreativitást.

Az most nagyon fontos. Mert az egy dolog, hogy ügyesen strukturáljuk az időnket és hasznos tevékenységeket találunk, de ahhoz, hogy értelmet adjunk hétköznapjainknak, szükség van némi kreativitásra is.

Egyik ismerősöm azt mesélte, hogy párkeresési projektjét, randijait a pandémiás okok miatt fel kellett függesztenie, de rájött, hogy érdemes fejlesztenie a „koncentrációs készségét és tanulhatna valami újat”. Ezért kitalálta például, egy órát arra szán naponta, hogy zombikat öljön a számítógépen. Állítólag a fejüket kell eltalálni a távcsöves puskával, ami első hallásra korántsem tűnik egyszerűnek. Sovány vigasz ez a csajozás helyett, de megér egy próbát.

Emlékszem arra, mikor iskolapszichológusként dühkezelési problémákkal kaptam egy kisfiút, aki szintén imádta ezeket a gameket. Eszembe jutott valami. Az egyik ülésen az általa kedvelt szerepjátékokhoz hasonlóan némi újdonsággal vártam.

„A mai naptól te egy számítógépes játék karaktere vagy!” – köszöntöttem. Elsőre kicsit furán nézett rám, és talán az fogalmazódhatott meg benne, hogy kettőnk közül nekem valószínűleg nagyobb szükségem lenne egy szakember segítségére. Aztán kifejtettem.

Neki is lettek „SKILL”-jei (pl. gondolati kontroll, relaxáció, stb.), mint a figuráknak, amiket a játékokban fejleszthetünk. A pontszámát akkor növelhette, ha sikeresen kezelt egy számára frusztráló kihívást. Ilyenkor tőlem úgymond EXPERIENCE (tapasztalati) POINT-okat kapott. Készítettünk a karakterének megfelelően (aminek nevet is adtunk) egy adatlapot. És így tovább. Ő motiválttá vált a viselkedésváltozásra és én sem éreztem úgy, hogy „szélmalomharcot” vívok. A különböző relaxációs fortélyok, mint „az érzelmek szabályozásának” közvetlen eszközei is nagyon hatékonyak lehetnek.

Mivel az érzelmi intelligencia és a kreativitás kapcsolata került elő, erről beugrik még egy félig komoly, félig poénnak szánt megjegyzésem, amit annak a kliensemnek címeztem, akivel belső képalkotással is dolgozunk. Az imagináció óriási teret nyit az önfelfedezéshez, és ha valaki ráérez a lényegére, olyan szabadságot adhat, amit a karanténban is kiélvezhetünk. A bezártságnak valóban lehetnek kellemetlen pszichológiai hatásai. Mégis az előbb felvezetett mondataimmal zárnám soraim:

„Ha kirándulni ugyan nem is tudsz, de lehunyt szemmel bátran kipróbálhatod, ahogy az ülésen is csináltuk, hogy elképzelsz egy rétet, hegyet, vagy kellemes patakpartot, és amíg jól esik, felderíted a környéket. Ihatsz a tóból, elfeküdhetsz a fűben és élvezheted a napsütés melegét a bőrödön. Nincs olyan karantén, ami megtiltja neked, hogy a lélek még ismeretlen tájait feltérképezd, és ebből töltődni tudj, ha éppen arra van szükséged”.

Cikkajánló: Mi egy férfi érzelmi intelligenciájának alapköve?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Lázár Gergely pszichológus
Weboldal: gery.hu

Fotó: Layers képe a Pixabay -en. 

 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk