Ezért ne támasszunk magunkkal szemben irreális, elérhetetlen elvárásokat

Egy 2009-es felmérés szerint a perfekcionisták – vagyis a tökéletességre kényszeresen, mániákusan törekvők – sokkal hamarabb halnak meg fiatalon, mint a többi ember. Az önmagukkal szembeni teljesíthetetlen, irreális elvárások miatt gyakrabban szoronganak, depressziósak, önmarcangolók.

Paul Hewitt kanadai pszichológus a közelmúltban közölt könyvet a perfekcionizmus káros hatásairól. Mint írta, egy sikeres, jó családi háttérrel rendelkező, széles baráti körrel bíró kliense volt „az öngyilkosságra leginkább hajlamos ember, akivel valaha találkoztam”. A szóban forgó páciens, akinek valós nevét természetesen nem osztotta meg a szerző, a modern céges világ egyik gyakori velejárójától szenvedett: a tökéletességre való kényszeres törekvéstől, azaz a perfekcionizmustól.

Ami elsőre talán ellentmondásos lehet – tökéletességmánia és sikeres szakmai élet, kombinálva szuicid hajlamokkal –, a szerző szerint igenis szorosan kapcsolódó jelenség. Az elmúlt három évtizedben Hewitt és kutatótársai arra jutottak, hogy a tökéletességre való kényszeres törekvés nem egyszerűen a „sikeres emberek” életének velejárója. Mikor azt mondjuk egy állásinterjún, „egyik gyengeségünk”, hogy egy „kicsit tökéletességmániások” vagyunk, valójában komoly lelki problémák jele lehet.

Hewitt szerint a perfekcionizmus nem egyes dolgok – vagyis az állás, a megjelenés, vagy az életstílus – tökéletesítéséről, hanem önmagunk megváltoztatásának kényszeréről szól. „A perfekcionizmus végső soron egy tökéletlen önkép kijavításáról szól”. Figyelem! Ne tévesszük ezt össze azzal, ha valaki fejlődni szeretne, erényesebbé válni, jobbá, és egészséges, teljesíthető elvárásai vannak önmagával szemben, azaz nem irreálisak, illetve ezekhez normálisan áll, vagyis nem kényszeresen, már-már mániákusan.

A cikk még nem ért véget, felhívásunk után folytatódik: Várunk Bedő Imre Férfiak Klubja alapító, bestselleríró őszi előadásaira. Kattints a képre a részletekért. Erős közösség. Új felismerések. Egy értékrend.

A tökéletességmánia olyan, mint egy „járvány” – állítja Hewitt kutatótársa, Gordon Flett, a York Egyetem munkatársa. Amerikai és ausztrál fiatalokra vonatkozó friss kutatások szerint 10-ből három középiskolásnál már észrevehető a perfekcionizmus jelei. Ez az állapot életveszélyes is lehet: egy 2009-es kutatás során 450 kanadait figyeltek meg hat és fél éven keresztül. Kiderült, a tökéletességmániások között sokan hajlamosak a korai halálra.

A perfekcionizmusnak köze van az étkezési rendellenességekhez. Minden jel szerint gátolja az embereket abban is, hogy megbirkózzanak a krónikus betegségekkel, több között a szívbetegségekkel és az agykárosodással. Köze van a szorongás, depresszió és álmatlanság súlyosabb tüneteihez is. A perfekcionisták gyakrabban szoronganak érzelmileg, rengeteg időt töltve a rágódással, hogy mit tehettek volna másképp. Sidney Blatt, a Yale Egyetem neves pszichológusa szerint a tökéletességmánia túlzott önkritikához, önmarcangoláshoz, depresszióhoz vezet, és több kutatás szerint kapcsolat van a perfekcionizmus és a megkísérelt, vagy megvalósított öngyilkosságok között.

Gyakori bölcsesség, hogy a tökéletességre való törekvés komoly hajtóerő a jól teljesítő emberek esetében, ám a fenti tanulmányokat összegző Drake Baer szerint a kapcsolat más: a perfekcionizmus miatt ezek az emberek inkább jobban aggódnak a teljesítményük miatt. Egy 2010-es kutatás szerint a perfekcionizmusban „szenvedő” tudósok és kutatók rosszabb teljesítményt értek el társaiknál – éppen azért, mert ennyire aggódtak a munkájuk miatt.


Cikkajánló: Igazi férfi vagyok vagy hamisítvány?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A megvizsgált kutatások után Baer konklúziói tömörek. A sikeresség külső jelei gyakran komoly lelki problémákat takarnak. A „tökéletességmánia” valójában komoly belső gondok leplezésére szolgál. Ez a „járvány” már a fiatalokat is eléri, és egyes kutatások szerint a korai halálhoz is sok köze van. A számos más kutatási eredmény – miszerint komoly betegségekhez, szorongáshoz, öngyilkosságokhoz is vezethet a perfekcionizmus – mind arra int minket, hogy ne támasszunk magunkkal szemben irreális, elérhetetlen elvárásokat. A külső sikerek ne tévesszenek meg minket: a perfekcionisták egyszerűen jobban aggódnak a teljesítményük miatt, mely gyakran magának a teljesítménynek a rovására is mehet.

V. L. B.

Fotók: efes via Pixabay.com

MustangJoe via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk