A női méltóság védelmében

Ha végig nézünk a mai sajtón, az a benyomásunk támadhat, hogy igazán okos emberek csak a mérnökök és a kutatók lehetnek, de közülük is csak azok, akik természettudományokkal foglalkoznak. És érdekes módon, ezt nem A Férfiak állítják, hanem azok, akik szerint a két nem között nincs semmi különbség.

Az egyetemek informatikus, villamos- vagy gépészmérnöki karain nem nagyon tudja átlépni a lányok aránya a 10% -ot – pedig vannak ám okos lányok is! – írják megannyi helyen a sajtóban. Több kampány is indult az elmúlt években, amelyek azt célozzák, hogy legyen több női informatikus (például a neves magyar startup, a Prezi is indított egyet), de említhetnénk az amerikai mintára nálunk is elindult (2015-ös) „♀tervezzük - Okosjövő lányoknak”, amelyik több nőt szeretne látni műszaki területen. A szülők, a matematika és fizika tanárok előítélete – így mondják – még mindig eltántorítja a lányokat a műszaki pályáktól.

Arról nem szól a fáma, hogy a férfiak mára kifejezetten hátrányba kerültek a felsőoktatásban, amelyben ma már közel 60:40 százalék a nemek aránya a nők javára. (Érdekes fejlemény, hogy ma csak a tehetősebb családok fiúgyermekei jutnak el a felsőoktatásba, míg a lányok könnyebben bekerülnek a kevésbé tehetős családokból is. Erről bővebben itt.) És az sem igaz, hogy csak a „Büfé szakokon”, ahogy ez érvként el szokott hangzani, hogy ugyanis a férfiak megtartják maguknak a jobb helyeket, és a nőket belekényszerítik a rosszabbakba – ma már a nagypresztízsű karokon (orvosi, jogi, közgazdasági) is magasabb a nők aránya.

Egyedül a mérnöki, műszaki tudományok területén vannak többségben a férfiak. Pedig vannak okos lányok is! – hangzik el az ismert érv – mintha a jogi, a bölcsész karokra vagy a tanári szakokra járó lányok nem lennének okosak. Mintha azok a pályák, amelyeken a nők többségbe kerültek, már nem lennének annyira „okosak”. Nemrég írtunk például a tanári pálya elnőiesedéséről. A népszerű pszichológus, Vekerdy Tamás szerint aki ma a tanári pályát választja, az háromszorosan is kontraszelektált: „kevés kivételtől eltekintve a középiskolában végzők alsó harmada megy tanári pályára, a tanárként végzők alsó harmada megy el végül tanítani, és ezeknek is az alsó harmada marad tartósan a tanári pályán.” (A teljes interjú Vekerdy Tamással itt található.)

Érdemes lenne tanulnunk Norvégia példájából, ahol az ún. „gender egyenlőség” már régóta szempont. Az északi országban „norvég gender paradoxonként” szokták emlegetni azt a jelenséget, hogy akárhány tíz- meg százmillió koronát költ a kormány a mérnöki/műszaki pályák népszerűsítésére a nők körében, az arány ezeken a karokon hosszú évtizedek óta nem változik: 90:10 százalék a férfiak javára. Az ún. segítő szakmákat viszont 90%-ban nők választják és csak 10%-ban férfiak. Hogy miért van ez? A borzalmas előítéletek és egyenlőtlenségek miatt? Egyáltalán nem. Az Oslói Egyetemen egy több országra kiterjedő nemzetközi kutatást végeztek ezzel kapcsolatban, aminek röviden összefoglalva az lett az eredménye, hogy minél nagyobb a nők szabadságfoka egy országban, annál inkább a nőies pályákat fogják választani, és minél alacsonyabb, annál inkább kényszerülnek elmozdulni a férfias foglalkozások felé. (Aki ért angolul, annak érdemes megnéznie a témáról készült dokumentumfilmet itt.)

Úgy érezzük, hogy nekünk, férfiaknak itt a Férfiak Klubjában fel kell emelnünk a szavunkat a nők, a nők méltósága, a női géniusz védelme érdekében. Mert nem csak „férfiasan” lehet okos valaki, hanem „nőiesen” is, a kettő teljesen egyenértékű, viszont másmilyen. A női gondolkodást is ugyanúgy meg kellene becsülni, ahogyan a férfit, ám azok, akik az egyenlőség nevében a nőket műszaki pályára akarják száműzni, éppen a „női géniuszt” értékelik le.

Neo

Fotók: Martin LaBar / Foter.com / CC BY-NC RDECOM / Foter.com / CC BY

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Paránytrilla

    2016. január 02 22:12
    Végre egy éleslátó, összeszedett és korrekt írás a témában! Kifejezetten meglepődve olvastam, hogy bár a cikk kitér a férfiak hátrányos helyzetére általánosságban a felsőoktatásban, ezért mégsem a nőket hibáztatja, sőt... Mint nő köszönöm, hogy ilyen tisztelettel írtál rólunk és a "női géniuszról"! Szívmelengető és megható volt olvasni a témában született sok feminista és antifeminista vagdalkozás után. Csak azt tudom mondani, hogy köszönöm... :)
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk