A magyar apákról most sok minden kiderült

Kíváncsi vagy, a magyar apák naponta mennyi időt foglalkoztak gyermekeikkel, hány családban nevelték őket egyedül, vagy egyáltalán mennyi babát terveztek átlagban a magyar családok (férfiak és nők), illetve a megszületésükkor hány hetet maradtak otthon az apák? Érdekes, megdöbbentő adatokat osztott meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a június 18-ai Apák napja alkalmából.

Az Apák napját 1910-ben tartották meg először az Amerikai Egyesült Államokbeli Spokane-ben. A jeles napot William Jackson Smart, többgyermekes egyedülálló édesapa tiszteletére lánya, Sonora Smart Dodd kezdeményezte. Magyarországon amerikai mintára az Apák napját június harmadik vasárnapján ünnepeljük. A KSH az apák tiszteletére Férfiak apaszerepben címmel négy részből álló infografikát készített, melyben részletes, számadatokkal alátámasztott válaszokkal szolgált a bevezetőben vázolt kérdésekre.

Kattints a képre, és már olvashatod is! Az első infografika alapján kiderül, 1986/1987-hez viszonyítva 2009/2010-ben jóval több időt töltöttek a gyermekeikkel az apák: naponta másfél órát.

Természetesen nemcsak a közös órák számítanak, hanem azok minősége is, ám erre nem tér ki a felmérés. Az mindenesetre pozitív, hogy egyre többet vannak együtt az apák a gyermekeikkel, és bár nincsenek ez ügyben adatok 2016-ra vonatkozóan, mégis úgy véljük/reméljük, hogy a percek száma inkább növekedett, mintsem csökkent.

Megdöbbentő adat, mennyi apa nevelte egyedül a csemetéjét 2016-ban Magyarországon: több mint 72 ezer! Közel 96 ezer gyerek élt csak az apjával, ebből 20 ezer 15 évnél fiatalabb.

A felmérésből az is kiderült, a magyarok átlagosan legalább 2 gyermeket terveznek (2011-es adat), a férfiak kicsit többet, mint a nők. Érdemes összehasonlítani a hazai adatokat más nemzetekével! Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, a számok alapján való következtetéseitekre. Szerintetek ma hogy alakulnának az adatok?

Vezető kép: fsHH via Pixabay.com

Infografikák: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk