A legnagyobb biztonságban akarod tudni a nőt, akit szeretsz? Vedd feleségül!

Annyit lehet ma hallani arról, hogy mennyi nő és gyerek esik áldozatul családon belüli erőszaknak, hogy nem csoda, ha valakiben felmerül a kérdés: minek családot alapítani, amikor az a csak az erőszak színtere?

Szomorú, hogy valóban vannak férjek és édesapák, akik bántják a hozzátartozóikat. Tettükre nincs mentség. Arról viszont alig esik szó, hogy a férfiak túlnyomó többsége nem veszélyt, hanem védelmet jelent a nők és gyerekek számára a rájuk leselkedő erőszakkal szemben. Egy nő és egy gyerek (akár fiú, akár lány) számára a legbiztonságosabb életterep a házasság, illetve a család. A „családon belüli erőszak” kifejezés azért félrevezető, mert akik használják, általában nem tesznek különbséget az együttélések különböző típusai között, és családnak neveznek mindenfajta formációt. Veszélyeztetettség szempontjából azonban nagyon is számít, hogy ki milyen együttéléstípusból jön.

Védelmet nyújtó férj

Életvitel tekintetében a legnagyobb biztonságban azok a nők vannak, akik házasságban élnek. Sajnos arról, hogy a különböző típusú együttélésekben mennyire vannak a nők és gyerekek a bántalmazás veszélyének kitéve, Magyarországon még nem végeztek kutatást. Ausztráliában, Írországban és az Egyesült Államokban viszont igen. 2012-ben jelent meg például az Amerikai Igazságügyi Minisztériumnak az 1993-2010 között végzett kutatása, amelyből az derül ki, hogy a házasságban élő nők válnak a legkevésbé párkapcsolati erőszak áldozatául. Sőt, ugyanez a csoport az, amelyik a legkevésbé van kitéve bármilyen fajta erőszakos bűncselekménynek. A tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik soha nem mentek férjhez, négyszer akkora az esélyük arra, hogy fizikai bántalmazás áldozatai legyenek, mint férjezett társaiknak.

A kutatás eredményei alapján a legnagyobb biztonságban a házasságban élő, de gyermektelen nők vannak, a gyermeket vállalóknak egész kicsit rosszabb a statisztikájuk. Az egyedül élő nőknek már lényegesen kedvezőtlenebbek az adataik, míg a gyerekkel egyedül élő nőknek kiugróan a legrosszabb.

A Chicagói Egyetem szociológia professzora, Linda J Waite és az újságíró Maggie Gallagher a The Case for Marriage: Why Married People Are Happier, Healthier and Better off Financially / A házas emberek miért boldogabbak, egészségesebbek és jobb módúak? című könyvükben pedig azt az adatot közlik, hogy 1992-93-ban a nemi erőszakok csupán 5%-át követték el férjek, míg 21%-át volt férjek, élettársak vagy volt élettársak, és 56%-a írható az ismerősök, barátok vagy rokonok számlájára. Ehhez hasonlóan az élettársi kapcsolatban élők nagyobb eséllyel vannak kitéve annak is, hogy gyilkosság áldozatává váljanak, mint házasságban élő társaiknak.

Védelmet nyújtó apa

Azt, hogy a különböző típusú együttélésekben mennyire vannak a gyerekek a bántalmazás veszélyének kitéve, az Egyesült Államokban szintén már régebb óta kutatják. Legutóbb a Fourth National Incidence Study of Child Abuse and Neglect / Negyedik nemzeti kutatás a gyermekbántalmazás és -elhanyagolás előfordulási gyakoriságáról címmel látott napvilágot az Amerikai Kongresszusnak benyújtott jelentés, amely a 2004-2009 között felvett adatok kiértékelését tartalmazza. Ebből az derül ki, hogy egy gyerek a legnagyobb biztonságban a házasságban élő biológiai szüleinél van, a legkevésbé pedig az olyan élettársi kapcsolatokban, amelyekben az anya olyan férfival él együtt, akivel nincsenek összeházasodva, és aki nem a gyerek biológiai apja. Az előbbihez képest az utóbbiban 17-szer akkora esélye van egy gyereknek, hogy például szexuális erőszak áldozatává váljon. (Magyarországhoz hasonlóan az Egyesült Államokban is az egyszülős háztartások túlnyomó többségében a nők nevelik a gyereket.) A fizikai és az érzelmi bántalmazás esélye is akkor a legnagyobb, ha az anya az új barátjával él együtt, aki nem a gyerek apja, míg akkor a legkisebb, ha a gyerek a biológiai szüleinél nevelkedik, akik össze vannak házasodva.

Egy az amerikai Pediatrics szaklapban 2005-ben megjelent kutatás szerint pedig az idegen felnőttel egy fedél alatt élő gyerekek csaknem 50-szer(!) nagyobb eséllyel halnak meg fizikai bántalmazás következtében, mint biológia szüleikkel együtt élő társaik.

Kijelenthetjük hát, hogy a házasság és a biológiai szülők jelenléte egyértelműen gyerekvédő faktorok, bármilyen más típusú együttélésben (nem házasságban élő biológiai szülők, házasságban élő, de nem biológiai szülők, egyik szülő élettársi kapcsolatban, egyik szülő állandó kapcsolat nélkül, egyik szülő sincs jelen a gyerek életében) nagyobb esélye van a gyereknek, hogy erőszak áldozatává váljon.

És hogy ez miért van így? Az amerikai Igazságügy Minisztérium által megrendelt tanulmány szerint azért, mert a házasságba élő férfiak sokkal elkötelezettebbek a családtagjaik iránt, sokkal figyelmesebbek, mert arra számítanak, hogy a kapcsolatuk hosszú távú lesz. A házasságot követően a férfiak hajlamosabbak lecsillapodni, odafigyelőbbé válni a rokonaik, barátaik és a környezetük igényeire, hűségesebbek lesznek és elkötelezettebbek a feleségük mellett, és ezek mind olyan tényezők, amelyek csökkentik az erőszak veszélyét.

Az amerikai Nemzeti Házasság Projekt nemrég kiadott jelentésében ezt a következőképpen foglalta ezt össze: „A házasság alapvető társadalmi intézmény. Központi szerepet játszik a gyerekek fejlődésében és nevelésében. Ez az a „szociális ragasztó”, ami megbízhatóan köti hozzá az apákat a gyerekeikhez. A házasság hozzájárul férfiak, nők és gyerekek testi, lelki és anyagi jólétéhez…”

Neo

10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál! cikksorozatunk 8. részét olvastad el, a korábbiakat a címekre kattintva érheted el: 1. A házasság nem „párkapcsolat”!; 2. A házasság nem a szerencsén múlik!; 3. Akinek van „B” terve, készüljön a kudarcra!; 4. Jobb, ha nincs „próbaházasság”; 5. „Nem a papír miatt szeretjük egymást!”; 6. A „jó válás” mítosza; 7. Ma jóval tovább élünk, a házasságot nem ilyen hosszú időre találták ki

Folytatjuk a sorozatot! Ne hagyjátok ki az őszinteségről, bizalomról, a férfi-nő szövetségét (házasságának, családjának) működtető alapértékekről  – férfi-, illetve női szemszögből – írt cikkeinket sem, valamint témába vágó nagy sikerű előadásainkat, híres nőkkel, férfiakkal készült mély interjúinkat:

Fotók: AndisBilderwerkstatt on Pixabay.com

Pexels on Pixabay.com

skalekar1992 on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk