A Férfivá válás útján

Számomra legérdekesebben és legszemléletesebben a népmesék mutatják be a férfivá válás útját. A férfivá válás momentumának megtalálásában régi tudás megjelenítőiként segítenek.

Érdekes megfigyelni, hogy a népi bölcsesség milyen zseniális eszközöket teremtett arra, hogy a jövőt biztosító létfontosságú lépések megtörténhessenek, és megszülethessenek a felnőtt, önmagukért és másokért is felelősséget vállalni bíró férfiak (és nők).

Férfivá nevelni senkit sem lehet. Férfivá csakis önerőből válhat az, aki nagyon akar!

Gondoljuk csak végig, hány meg hány népmese hőse a legkisebbik fiú, a királyfi, a szegénylegény. És majd' mindegyiknek ugyanaz a sémája. A fiú felcseperedve, felnőttkora hajnalán elindul szerencsét próbálni, munkát találni. Érdekes, hogy nem asszonyt keresni indul legtöbbször, a lánnyal csak „úgy véletlenül” találkozik később. Vagy ha kifejezetten egy lányért indul, akkor sokszor egyéb „értékek” vonzásában indul (pl. ha versenyt hirdetnek a királylány kegyeit elnyerő győztes kiválasztására, akkor az ügyességpróbára úgy jelentkezik, hogy még nem látta a királylányt, de mindenképpen kecsegtető az, hogy ezáltal megváltozhat az élete).

Általában az élete felépítésébe vág bele a fiú, önállóan, viszont a beérkezése minden esetben a házasságot jelenti, hogy megtalálja a párját, akivel azután „boldogan éltek, amíg meg nem haltak”.

Részlet Bedő Imre Férfienergia című könyvéből

Fotók: Mysticsartdesign via Pixabay.com

Pexels via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk