A férfilétet vagy annak gyümölcseit akarjuk élvezni?

Dönteni kell: a férfilétet vagy annak gyümölcseit akarjuk élvezni? Elválasztható a férfilét attól, amit általa, annak gyümölcsként létre tudunk hozni?

Egy Férfi az által írja bele magát az élet könyvébe, amit másokért tesz. A férfiak nem szülnek. Életüknek az ad értelmet, hogy a körülöttük levő rendszerek általuk gyarapodnak, azáltal, hogy ők ezekbe „építik” bele önmagukat. Legyen az család, baráti kör, munkahely vagy társadalmi ügy: egy Férfi annyit tud tenni, hogy önmaga legjavát bocsátja mások rendelkezésére. Így követi az általa képviselt eszméket, így teszi megkérdőjelezhetetlen és egyértelmű tanúbizonyságát az általa képviselt értékeknek. A tettei, a döntései, az aktivitása által. Akár vezetőként, akár beosztottként. Akár egy feladat megoldásának kulcsfigurájaként, akár egy nélkülözhetetlen résztvevőjeként egy nagy egésznek.

A férfilét során képviselt értékek zöme szolgálat. Személyiségfejlődésünknek, tapasztalatszerzésünknek, fizikai állóképességünk növelésének is csakis az adhat értelmet, ha azokat nem csak magunkba szívjuk, hanem hatunk vele! Termelünk, létrehozunk, teremtünk. Létünket a tetteink gyümölcsei teszik élvezetessé, értékessé. Ha tetteinknek van eredménye, akkor önbizalmunkat, önértékelésünket, önbecsülésünket nem kell mesterséges körülmények között fejleszteni. Az eredményeink minden dumánál, tanfolyamnál, mantránál erősebb bizonyítékai annak, hogy kik vagyunk valójában! Fókuszáljunk életünk terméseire és ez automatikus választ ad az eredeti kérdésre: Férfilétünket vagy annak hozadékát jobb-e élvezni?

Lehet-e egyáltalán élvezni a férfilétet, van-e olyan önmagában, a férfi teljesítményétől elszakítva? Van olyan hogy a férfilét velejárója külön, hogy a férfiaknak jár ez, meg az, azért mert férfiak? Vagy azért jár a Férfiaknak is bármi, amiért megdolgoznak? Tisztelet, megbecsülés, elismerés, alárendelődés…

Ha azt hisszük, hogy a férfilét önmagában létezik és élvezhető, tévedünk. Könnyen összekeverjük a hedonizmussal, az előjogokkal, a gyermeki követelőzéssel, azzal, hogy nekem jár! Örök elégedetlenségre és keserűségre vagyunk kárhoztatva, ha a férfilétre és nem annak gyümölcseire fókuszálunk. Megnyomorodunk, ha férfiként addig vagyunk „jól”, ameddig lefutjuk a napi penzumot, ameddig a fotelben „jól megérdemelt pihenésünket töltjük”, ameddig épp motorozunk vagy ejtőernyőzünk, ameddig barátainkkal lazítunk, ameddig épp dominálunk valamit bármi áron, vagy épp sajnáltatjuk magunkat, ha előjogokat keresünk, ha „férfias” felmentést találunk…

És félreértés elkerülése végett: a munkahelyen ledolgozott munka nem cél (hacsak nem vagyunk világraszóló tudósok, művészek, papok, tanítók, orvosok…). A munkahely legtöbbünk számára eszköz… A munka pénzt termel arra, hogy azzal valamit tegyünk, ami értelmet ad életünknek egyébként… Ha csak arra termelünk, hogy feléljük, oda mindennek az értelme. A számláinkat is azért fizetjük ki, a személyiségfejlődésünket-, sőt az egészségünket is azért gyarapítjuk… Az egész életünket sem azért tartjuk fenn, mert nem merünk meghalni, hanem azért, hogy beleépítsük önmagunkat értelmes dolgokba, hogy valamit kezdjünk vele. Nem önmagunkért vagy mások profitjáért élünk, hanem azért, hogy hogy létrehozhassunk valamit. Mi magunk!

Ehhez viszont tettek kellenek, mert csak a cselekvésnek van terméke.

Persze ha nincs tett, nincs annak gyümölcse, akkor a létünket akarjuk élvezni és maradunk követelőző gyermekek. Eredmények híján önbecsülésünket hasztalan erősítjük önigazoló dumával olyanok barátjává válva, akik épp úgy élnek és olyanok előtt viszont nevetségessé válva, akik másokért tesznek. Dönteni kell: a férfilétet vagy annak gyümölcseit akarjuk élvezni? Ez teszi a Férfit!

Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító,
a Teremtő tűz – A férfimotiváció könyve című új kötet, a Férfienergia és A megbízható férfi bestsellerek írója


Cikkajánló: 
Ez tartja fenn motivációnkat, ha időben elkezdjük
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: Photorama képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk