Gazdasági kényszerek, kétkeresős húsdaráló

VITAINDÍTÓ GONDOLATOK
A kétkeresős modell kényszer. Azért olyan elterjedt, mert egy bérből nem lehet megélni.
Egy bérből nem lehet megélni. Vagy nem lehet a túlfogyasztásunkat finanszírozni?
A férfi-női versengés egyik terepe a „Ki keres/hetne/ többet?” Lehet-e győztese ennek? Hová tartunk?
Férfi és nő együttműködésének célja a pénzszerzés? Vagy a közös célok eléréséhez kell a pénz?
Jót tesz-e a közös cél megvalósításának a pénzszerzési és karrierhajsza?
Folyamatosan a válásra készülünk? Jó, ha mindent azért teszünk, hogy anyagilag egyedül is meglegyünk?
Felmérések szerint itt a családi bérszerkezetből a 70-es évektől hiányzik a teljes lakhatás összege.
A hiányzó lakhatási összeget a ruha-cipő, élelmiszer, kultúra rovására spóroljuk meg.
A magyar bérszerkezet defektjei vajon feszültségnövelő tényezők-e a férfi-nő kapcsolatban?
Küldés
Hozzászólások (4)
 • ...

  Gebavass

  2015. május 19 15:31
  Teszt
 • ...

  Gebavass

  2015. május 19 15:40
  Egy kicsit nehézkes eligazodni az oldalon, illetve gondolatot cserélni ezen a rendhagyó "fórumon"... "A kétkeresős modell kényszer. Azért olyan elterjedt, mert egy bérből nem lehet megélni" - Sokan beszélnek arról, hogy régen bezzeg... de valójában soha nem volt társadalmi szinten elterjedt az egykeresős modell. a mezőgazdasági kultúrában egyértelmű munkamegosztás volt, a nő éppúgy tette a dolgát mint a férfi. Az ipari korszakban meg esetleg a vékony felsőközéposztálynak volt arra esélye, hogy egykeresős legyen, másnak nem, mégsem voltak szerepzavarok. "Felmérések szerint itt a családi bérszerkezetből a 70-es évektől hiányzik a teljes lakhatás összege." - ez a mondat mit jelent? "A magyar bérszerkezet defektjei vajon feszültségnövelő tényezők-e a férfi-nő kapcsolatban?" - a frászt! Nem a "bérszerkezet" a hibás, hanem maga a rendszer vált alkalmatlanná. Meg kell teremteni az utódnevelés és a nyugdíj közötti egyenesági érdekeltséget, és akkor mindjárt lesz gyerek, lesz család.
 • ...

  Ezotron

  2015. augusztus 08 18:50
  Röviden. A kétkeresős család egy mocskos trükk szégyene. Régen sok helyen tényleg a férfi volt a családfenntartó. A nő akkor a házimunkájával járult hozzá a család boldogulásához. Amit megcsinált, arra nem kellett kiadni. Így végülis a pénzüknél voltak. De ez így nem volt jó. Jött az emancipáció, és a nők elmentek dolgozni. Kevesebbet kaptak mint a férfiak. Ez a mocskos trükk első része. A második része, hogy szép lassan lecsökkent a férfiak pénze is. A családnál így is több maradt egy picivel, mint egykeresős modell esetén. Ezért benyelték a békát. Ez a mocskos trükk második része. Így a munkáltatók jobban jártak. 2 x annyi ember, 60-70 % bérért. Csak az emberek nem jártak jól. Ez többlet ma eltűnik a világban egy ismeretlen csatornán, folyamaton keresztül. marad a rohanás, a sok elvégzetlen házimunka, a nincs idő a gyerekre, egymásra. Tudom, se időd, se energiád, hogy tegyél ellene.
 • ...

  Sz78

  2017. február 14 19:10
  Az utóbbi három kérdés már elég jól telibe fogja a problémát, és rögtön hozzáteszem, ez egyre inkább itt nyugaton is így van. 10 év németországi és hollandiai tartózkodás után eleget látok belőle. Megpróbálom politizálás nélkül... Nem csak és kizárólag bérpromlémáról van szó, de vitathatatlan, hogy az egyes ember ezt érzi a legközvetlenebbül a bőrén. Igen komoly baj a tárgyi és tőkevagyonok törvényileg támogatott, súlyosan torz koncentrációja. Ami erre egy lapáttal rátesz, hogy ezt így még propagálják is. Ma már ne legyen tulajdonod, csak hozzáférésért fizess! Bérelj! Autót, lakást, MINDENT. Az alapvető létfeltételek megfizethetősége lett gyakorlatilag irracionális módon az egekbe emelve, az árak annyira természetellenesen elrugaszkodtak a jövedelmektől, hogy kell valami, amivel erről az emberek figyelmét elterelhetik, így kinevelve szépen egy (muszáj leírni) komplett konzumidióta generációt. Lehet azt mondani, hogy ez nem igaz, de azért tekintsünk vissza arra az időszakra, amikor Magyarországon megjelentek a kereskedelmi televíziók, mi zajlott le akkor a gazdaságban? A vegytiszta szabad rablás. De ezt most nem viszem tovább, nem ez a témánk. De a túlfogyasztás hamis felvetését mindenképp megmagyarázza: azt látom, hogy a családok, a csonka családok is, nem túlfogyasztanak, hanem "kompenzálnak". Ezért a kommerciális mentalitás eluralkodását nem tudjuk eléggé kárhoztatni. Mert amikor egy 4 tagú, két szülős család bérlakásból lesz kénytelen levezényelni az életét, életük végéig fizetni, mert egy bankhitelbe a mai munkapiaci viszonyok mellett (és árfolyamviszonyok mellett, tegyük hamar hozzá), nem mernek belevágni, hogy sajátban élhessenek, de asztali gép, laptop, 2-3 iPad, és ezer "okos" dolog hever a lakásban, az nem más mint önámítás. Egy hamis "jólétkép" kialakítása, "Mindenem megvan, amire ma szükségem lehet"... Holott minden megvan, amit el akartak nekünk adni... Ideje lenne elgondolkodni azon, hogy ez a végtelenül aljas és jövőgyilkos modell még meddig mérgezheti az ember tudatát, mert amíg az emberekben nincs meg az "enyém" lehetőségének a reménye, addig még meg sem születve fogy a jövő generációja. Ha nincs motiváció, nincs előrejutás sem. A kommunizmus ebbe már belebukott, de nekünk nem kéne utána halni.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk