A férfi- és női szerepek és feladatok megkülönböztetése elavult, vagy létszükséglet?

VITAINDÍTÓ GONDOLATOK
Általános támadás alatt áll a férfi- és női szerepek és feladatok hagyományos rendszere.
Sokak szerint nem léteznek férfi- és női szerepek és feladatok, ki kell törölni őket a köztudatból.
Szerintünk férfi- és női szerepek vannak, és mindenkinek jó, hogy vannak!
Az általános férfi- és női szerepek csak fogódzót jelentenek a mindennapokra, nem törvényt!
A szerepek és feladatok elkülönülése fontos és jó. Erről lásd „A Nő” témacsoportot részleteiben!
A párkapcsolaton belüli szerepek és feladatok páronként változhatnak.
A szerepek és feladatok kialakulásához építő szándék szükséges a pár mindkét tagjától.
A szerepeket és feladatokat nem „osztják" és „hárítják", hanem „vállalják"!
A szerepek és feladatok vállalása szüli a legjobb megoldást: mindenki azt teszi, amiben a legjobb.
A feladatok közül a senkinek sem tetszők tekintetében kompromisszum szükséges.
A feladatok terén születő kompromisszum a párkapcsolat hosszú távú energiaforrása.
A kompromisszum a kapcsolat akkumulátora, amit mindkét félnek többet kell töltenie, mint fogyasztania.
A vízvezetékszerelés, izzócsere csereszabatos szerep, de a nők lenézik a férfit, aki engedi nekik.
A mosogatás, vasalás csereszabatos, de a férfiak lenézik a nőt, aki ezt engedi.
Az anyaság nem csereszabatos. Az apa mindig csak apa lesz, függetlenül a gyerekkel töltött időtől.
Az apaság nem csereszavatos! A férfias értékeket csak férfi tudja átörökíteni!
Küldés
Hozzászólások (6)
 • ...

  Tamas Kajdi

  2015. március 25 12:58
  Kérem minden férfi társamat,gondoljon saját Anyukájára.Aztán lehet pipálni.
 • ...

  Ezotron

  2015. augusztus 08 18:41
  Ez ma nagy változáson megy át. Nagyapáink, apáink idejében tényleg túl voltak terhelve sokszor a nők. Most változik a helyzet. Egyfajta revansot érzek. Most kezd minden férfidolog lenni. Lehet, hogy csak az én kis életkémben, de egyre több fiatal lányt látok hallok, aki konkrétan pont semmit sem csinál. Fordul a kocka? Mi dolgozzuk le atyáink bűnét?
 • ...

  józsi

  2015. október 29 18:59
  Szeretek mosogatni és fözni nincs ebben semi rosz
 • ...

  Galó Roland

  2015. december 26 18:12
  Nos az a tény, hogy a tini lányok nem csinálnak semmit, az inkább azt bizonyítja, hogy a gyerekek és szülők feladata nincsenek elosztva, illetve hogy a gyerekeknek nincsenek is feladataik! régebben a tyúkok kisebb állatok megetetése is a gyerekek feladatai voltak, ráadásul nem is munkának vették, mégis segítség volt! szerintem a fiatal fiúknak sincs több feladata mint a tini lányoknak.
 • ...

  Váczi Piroska

  2016. szeptember 06 10:43
  " Az általános férfi- és női szerepek csak fogódzót jelentenek a mindennapokra, nem törvényt!" Jelenthet törvényt is ha ezt a törvényt a pár férfi és nő tagja közösen alkotja meg és képes változtatni rajta ha a körülmények úgy hozzák. Egy másik cikknél már írtam: meg kell határozni a célt, megbeszélni és kiosztani a feladatokat. Mindenkiét a tudása, képessége szerint. Ezek a feladatkörök pedig nincsenek betonba ágyazva! Ha a helyzet ( az élet ) úgy kívánja, tudni kell alkalmazkodni, változtatni.Hogy jobban megértsétek mire is gondolok álljon itt egy példa az életemből: Állatokat neveltünk, kutyákat disznókat, nyulakat. A párom dolgozott, pénzt keresett, az én feladatom volt a háztartás, az állatok ellátása. Aztán változott a helyzet. A párom munkanélküli lett. Nekem lett fizetős állásom. Vállaltam. Ezután elláttam az otthoni teendőimet és munkába jártam. "Az állatok ellátása a te feladatod" felkiálltással a párom nem akart változtatni a korábban vállalt szerepkörén. Meg volt győződve róla, hogy ez így helyes. Ez a nő dolga, ez a férfi dolga. Ő a férfi, ő ezt jobban tudja. Sokszor kértem, hogy engedje meg magának és nekem, hogy vannak dolgok melyeket én másképp látok és az is lehet jó. BEBETONOZÓDOTT! ( már nem vagyunk együtt ).Galó Roland! Tetszik a meglátásod, egyetértek vele.
 • ...

  smartee

  2020. január 29 18:47
  A férfi és női feladatok,mint olyan sok évszázad alatt bebetonozódtak.Közben a világ sora, sebessége,az információ áramlás változása, a tanulás megváltozott úgy 50 éve, s egyre gyorsabb a változás sebessége. Mindezt leginkább a férfiak nem vették tudomásul,sajnos. A korosztályomra mindenképpen igaz, de nem csak rájuk a 40-es 50-es férfiakra is.Alant írta Piroska, mert ő Férfi, Ő jobban tudja. Erről a mentalitásról beszélek,.A 70-es években a nők tömegei tanultak képezték magukat,már nem voltak többé eltartottak, Dolgoztak,sikeresek lettek nem függtek semmilyen témában a férjüktől.Meg kell nézni a statisztikákat,onnantól nőtt a válások száma drasztikusan.Az úgynevezett otthoni feladatoknak csereszabatosnak kellene lennie.Mindkét fél tudja megcsinálni, és ne legyen számára megalázó.Egy nő ugyanúgy fel tud tenni egy képet,ki tudja tisztítani a mosógép szűrőjét, le tudja vágni a füvet, a cserjét,fel tudja kapcsolni az FKA táblán a relét,be tudja indítani a kazánt ,el tudja vinni az autót a szervizbe, mosóba és hasonlók.Másfelől, egy férfi ugyanúgy el tud mosogatni, pakolni, beindítani a mosógépet kiteregetni, takarítani és hasonlók.Ezotron azt írja, régen valóban túl voltak terhelve a nők,Hát ma is túl vannak terhelve. Jócskán. Hisz gyermek érkezése után ma is még az az általános, hogy az a nő dolga teljes mértékig,úgy 20 évig ezt követően.Rajtunk fiús anyákon dől el minden.Nekem két felnőtt Fiam van. a nagyobbik már 5 éve önállóan ,külön él.Nagyon büszke vagyok rá. Nála mindig tisztaság és rend van.Mert van igényszintje,ami elég magas.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk