Vamzerpszichológia – a feljelentgetősdi olcsó szórakozás

A feljelentgetősdi egyszerű időtöltés, olcsó szórakozás, az elnyomott kisember végre hatalmat gyakorolhat. Egy jól időzített és eredményes feljelentés komoly örömforrás: névtelenül befújni a szomszédot, majd az ablakból vigyorogva lesni, ahogy kiérkezik az önkormányzat.

Az értelmetlen, bosszúállós, vagy az unalomból és irigységből eredő befújások feleslegesen terhelik az államot, a hatóságokat, egyedül az ügyvédek húznak hasznot belőle. A legtöbb honpolgár nem azért jelent fel valakit, mert ténylegesen veszélyben van az élete, tulajdona, akármije, hanem mert megteheti. Ennek a komolyabban bajban lévők isszák meg a levét, a bíróságokon egyre húzódnak az ügyek a hobbifeljelentők miatt. Amikor a szomszéd éjfélig bőgeti a flexet, vagy amikor a szemben lévő kocsmában minden este törnek-zúznak, vagy amikor a burzsuj vállalkozó rendszeresen eléd parkol a Hummer terepjárójával, és amikor megkéred, hogy álljon arrébb, mert szívesen beérnél a munkahelyedre, ő pofán csap – ezek a bejelentések rendben vannak, nem róluk van szó. Jogállamban élünk, és inkább a feljelentés, mint az önbíráskodás, de amikor ezekkel a jogokkal visszaélnek, és elindul a Majd én megmutatom! játék, az nincs rendben. Az értelmetlen és öncélú feljelentés oka: a sikerélmény utáni vágy.

A feljelentők kialakulása és fajtái

A gyermeteg: a besúgó nagyszülők szellemi örökségének méltó hordozója, fenntartója, gyakorlója. Irigyli a szomszéd 8 éves Skodáját, és azzal fújja be a NAVnál, hogy gyanúsan sokra futja neki. Imádja, ha jogában állhat felháborodni. Ha feljelent, utána eléd áll és büszkén vállalja tettét, mert csak akkor érzi, hogy él, ha körülötte konfliktus van és igazságszolgáltatásáról mindenki tud, főleg a másik érintett. Nem fogadja el, hogy az önigazolás-keresésnek vannak kényelmesebb formái is.

A bolond: minden társasházban, minden utcában lakik legalább egy, és valamiért soha nem hal meg. Bárkit feljelent a fejében zajló hagymázas kényszerképzetek alapján. A klimax után 100 évvel rádöbben, hogy azt a sok megrekedt szexuális energiát csak ki kéne fröcskölni valamerre. Szarkavarásai miatt senki sem szereti, ő maga se saját magát, és amikor erre ráébred, az öngyűlölet hamar világgyűlöletbe fordul és minden élő organizmus ellenséggé válik, kivéve a macskák. Üvölt a tévéd, akkor is, ha nem vagy otthon, és az erkélyedről mindig az ő virágaira csöpög a víz, még akkor is, ha nincs erkélyed, betörték az ablakát a pimasz kölykeid, pedig nincsenek kölykeid. Szerencsés esetben a rendőrség hamar felismeri és egy idő után már nem veszi komolyan – ennek az a veszélye, hogyha egyszer valódi veszélyt vonz be, a zsaru már ki se jön.

A sport-feljelentő: ő már nagyobb pénzösszeget is hajlandó áldozni a dologra és téged a bíróságra citálni. Jó ügyvédje van, ami csökkenti az esélyeidet. A győzni akarás vezérli. A pénz nála nem számít, ezért a legveszélyesebb fajta. Őt csak akkor büntetik meg, amikor ordibálásával megzavarja a környék nyugalmát, mert a javadra ítélt a bíróság. Kedvenc mondata: „jobb, ha nem húzol ujjat velem”. Ilyenkor ajánlatos felmutatni a te ujjaid közül a középsőt, már csak a miheztartás végett.

A hobbivamzer: a büszkeség motiválja, napi szinten képes betelefonálni tévékhez és rádiókhoz, hogy x filmben, x reklámban sértő dolgot látott, és azonnal szüntessék meg, vágják ki, mert baj lesz. Írókat megszégyenítően jó fantáziával rendelkezik: egy jól kitalált sztorival képes a munkahelyedről is kirúgatni. Valójában csak unalomból teszi. Többnyire kényszeres. Csóró, de büszke. A „Dögöljön meg a szomszéd tehene is” eszmei motívuma élteti.

Cikkajánló: Marketingemberek kora
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A perverz: névtelenül telefonál be, sunyi, személyére sosem derül fény, és általában az, akire nem gyanakszol. Ha a másik fél hajlana is a kompromisszumra, őt az már nem érdekli, mert neki a harcra áll fel, nem a győzelemre. Ha arra gondolsz, hogy a kedvesen mosolygó, mindig előre köszönő szomszédod ilyen, mindig ügyelj arra, hogy a hó el legyen söpörve a járdádról, és szépen leszórva homokkal. Ha azon töprengsz, milyen csoda folytán termett az önkormányzat embere egy pillanat alatt a portádon, amikor csak fél órára szóródott ki a kavics az úttestre, mert építkezel éppen, vess egy pillantást a jó szomszéd ablakára: ha hirtelen rebben a függöny, tudod a választ.

Rimóczi László

Fotó: Andrea Som képe a Pixabay -en. 

dmitry_ryzhkov via Foter.com / CC BY-NC-SA

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk