Volt egyszer egy vadnyugat

Vajon milyen esélye van ma egy olyan filmnek, mint a Volt egyszer egy vadnyugat (1968), ami talán a leglassúbb western, amit láttam? Ezt akartam tesztelni, amikor megmutattam a filmet öt 15-17 éves fiúnak…

A szakemberek, pedagógusok, edzők folyamatosan panaszkodnak, hogy a néhány másodperces gifek, videók, a Snapchat, a TikTok és a hozzá hasonló alkalmazások, valamint a folyamatos információáradat miatt folyamatosan csökken a fiatalok koncentráló képességének időtartama. Minden öt-tíz másodpercben történnie kell valaminek, különben a figyelem elkalandozik, a gyerek valami szórakoztatóbbat keres magának. Vajon milyen esélye van ma egy olyan filmnek, mint a Volt egyszer egy vadnyugat (1968), ami talán a leglassúbb western, amit láttam? Ezt akartam tesztelni, amikor megmutattam a filmet öt 15-17 éves fiúnak. Nos, tényleg borzalmasan lassúnak találták, de a film összességében nagyon tetszett nekik. Értették a feszültségépítést, és hogy a történések nagy része belül zajlik.

A spagettiwestern elnevezés kicsit pejoratívan hangzik, de akárhogy is van, ez a film a műfaj csúcsa. Sergio Leone több mint ötven évvel ezelőtt megalkotta minden idők egyik legférfiasabb moziját, Ennio Morricone zenéjét pedig még azok is ismerik, akik nem látták a filmet. Még egy ilyen film jut eszembe, ami nagyon lassú volt, de elképesztően izgalmas, a Klute Donald Sutherlanddel, ami még ma is megállja a helyét.

Ha tudtok más lassú, de ma is élvezhető filmeket, írjátok meg!

Neo

*

Cikkajánló: A reménycsempész: változni sohasem késő
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk