Tudós szórakozottság – A legjobb anekdoták 5.

Akik sokat vállalnak, azokkal sok minden is történik. Igaz történetek híres férfiakról.

André-Marie Ampère (1775–1836) francia fizikus és matematikus volt. Az ő nevéhez fűződik az elektromágneses jelenségek megfigyelés és tudományos leírása. Munkássága előtt tisztelegve lett az elektromos áram erősségének mértékegysége az amper.

Édesapja, Jean-Jacques Ampère nem csak kortársa és druszája, de nagy tisztelője is volt a francia felvilágosodás egyik legnagyobb alakjának, Jean-Jacques Rousseau-nak, akinek a nevelési elveit is a magáévá tette. Rousseau úgy gondolta, hogy a fiúgyerekeknek nem szabad a formális oktatásban részt venniük, hanem a „természet iskolájában” kell pallérozódniuk. Idősb Amper nem is küldte fiát iskolába, megnyitott viszont előtte a család gazdag könyvtárát. A kis Andre-Marie 12 évesen már felsőfokú matematikáról szóló könyveket olvasott. Élete vége felé Amper azt állította, hogy 18 éves korában tudta a legtöbbet, akkor volt a legokosabb. Ezt teljes bizonyossággal nem tudhatjuk, de hogy idősödvén igazi szórakozott tudós vált belőle, az biztos. Egy alkalommal éppen egy matematikai problémán töprengett, amikor megállt mellette egy vándorárus kocsija. A kocsi hátoldala éppen megfelelt táblának és Amper előkapva egy darab krétát, szépen felrótta rá a számításait. Egy idő után azonban a kocsi elindult és Amper megrökönyödve nézte, hogy mint tűnik el a szeme elől az elegáns megoldás.

Olvasd el a többi anekdotát is:
Arthur Rubinstein és a zongoravizsga • Juhász Gyula és a költögetés • Andersen ügyelt a részletekre • Konrad Adenauer kora

Neo

*

Olvasd cikkeinket, férfi és női szerzőink írásait, nézd meg a neves férfiakkal, nőkkel készült interjúinkat, előadásainkat, és nagyon sok kérdésre választ fogsz kapni! Férfi. Érték. Minta. Példa. Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotó: Benjamin Crowell --Bcrowell 16:51, 26 May 2005 (UTC) / Public domain

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk