Opera otthonra – Világsztárokkal és izgalmas kuriózumokkal teli a Magyar Állami Operaház hétvégi O/A – otthonra közvetítéssorozata

Világsztárokkal és izgalmas kuriózumokkal teli a Magyar Állami Operaház hétvégi O/A – otthonra közvetítéssorozata. Június első szombatján Donizetti Don Pasqual című darabja, vasárnap pedig Boris Eifman Karamazov testvérek című koreográfiája volt látható. Június 13-án az Opera Ring Estélyét nézhetjük meg a világhírű házaspár, Roberto Alagna és Aleksandra Kurzak közreműködésével, másnap pedig egy jelentős balett-történeti előadást, a Dés László zenéjére és Venekei Marianna koreográfiájára készült A vágy villamosát.

Szombaton, június 13-án egyszerre tisztelegnek az opera és a balett műfaja előtt, hiszen a Ring Estély minden szempontból sokszínű műsort ígér. A Solymosi Tamás balettigazgató és Anger Ferenc egykori művészeti igazgató rendezésében megvalósuló gála elsősorban az operavilág sztárpárja, Roberto Alagna világhírű tenor és Aleksandra Kurzak lengyel szoprán közreműködése miatt vált emlékezetessé. Megszólalt Gounod, Zandonai, Puccini és Verdi egy-egy áriája, de duettben is színpadra lépett a házaspár: nagy sikerű Carmen-kettősük mellett a Pillangókisasszony, az Otello és a Szerelmi bájital egy-egy duettje is elhangzott.

Emellett felléptek az Opera társulatának kiválóságai is: Megyesi Schwartz Lúcia és Szegedi Csaba operaénekesek, a Magyar Nemzeti Balett művészei, valamint az Opera Énekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei. A Ring gyűrűi-évadhoz híven Wagner, valamint a rá ható és belőle inspirálódó szerzők zenéi uralták az estét, nyitótánccal, artistával, látványos színpadképpel és Kocsár Balázs főzeneigazgató vezette Opera Zenekar játékával. Az MTVA felvétele az Opera YouTube-csatornáján tekinthető meg szombat este 19 órától.

Másnap, június 14-én 19 órától A vágy villamosa lesz látható az Opera YouTube-csatornáján. A Tennessee Williams világhírű drámájából készült egészestés balett a Magyar Nemzeti Balett vezető balettmestere, a Harangozó-díjas balettművész, Venekei Marianna fejéből pattant ki. Az 1940-es évek New Orleansában játszódó darabhoz a Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas Dés László komponált saját zenét. Az egykor szebb napokat is megélt Blanche DuBois bukásának történetét családi tragédiák, viszonzatlan szerelmek és elfojtott, majd felszínre törő indulatok szegélyezik. Komoly, de hálás balett-téma. „Sok más zenés műfajjal ellentétben itt a zene maga a történet, és ez rettentő izgalmas. A vágy villamosa 100 perces zenefolyamának minden taktusa és hangja a történetet meséli”– fogalmazott Dés László. A 2018-as Erkel színházi előadás felvételén Balaban Cristina, Majoros Balázs, Tarasova Kateryna, Bajári Levente, Radziush Mikalai, Taravillo Mahillo Carlos, Darab Dénes és Rónai András táncol.

A Férfiak Klubja, mint a Magyar Állami Operaház kiemelt partnere, a Kultúrát Apától sikerprogram keretében támogatja ezt a kezdeményezést, mint lehetőséget arra, hogy a család, az apák zenei kulturális téren is jó példát és követendő viselkedést mutassanak gyerekeiknek – akkor is, ha online előadásokról van szó.

*

Ajánlóink: Komandó a világ közepe, de vajon meddig? – a Nemzeti Színház 13 almafa című előadásáról • Trianon100 – klipet forgatott az Operaház Zebegényben és Szarvason • Elszavalják a kedvenc versedet! • Múzeumozz a szobádból! 

Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkon: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

Fotók: www.opera.hu, Berecz Valter

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk