Akarsz római katona lenni? – Készül Európa legnagyobb passiójátéka

Az április 4-én megrendezendő Passió 2020 a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előrendezvénye, és a tervek szerint ez lesz Európa legnagyobb passiójátéka. Ha mindig is szerettél volna római katona, patrícius, a jeruzsálemi nép vagy esetleg a zsidó főtanács tagja lenni, akkor most eljött a Te időd! Összegyűjtöttük mindazt, amit az előadásról tudni érdemes az önkéntes szereplőknek, jelentkezőknek és a nézőknek. Ez akár egy közös apa-gyermek, nagyapa-unoka szereplés is lehet, tele élményekkel, örök emléknek. Jól hangzik, nem?

A passió- és misztériumjátékok több száz éven át meghatározták az európai színjátszást; a klasszikus európai színház is ezekből a műfajokból nőtte ki magát. 1945-ig minden magyar templom eljátszotta a maga passiójátékát, de a kommunizmusban megtiltották ennek a hagyománynak a folytatását, kivéve a karácsonyi pásztorjátékot, amely ma is hagyomány a templomainkban – tájékoztat, az előadás írója és rendezője, Meskó Zsolt. Megtudtuk azt is, hogy jelenleg a németországi Oberammergau település Passió játszóit illeti az Európa legnagyobb passiójátéka cím. Ők 1634 óta egy pestis elleni fogadalom okán minden 10. évben előadják a Passiót, amelyben csak a település lakói vehetnek részt. Előadásaikat egy 4700 fős színházcsarnokban, egy klasszikus, zenekari árokkal rendelkező színpadon mutatják be májustól-októberig. Az idei előadásra 1830-an jelentkeztek, és ehhez a számhoz jön még a település gyermekeinek száma is.

Az április 4-én megrendezendő Passió 2020, amelynek fővédnöke Erdő Péter bíboros, az Aréna 30x80m-es küzdőterén, előadásonként közel 10 000 néző előtt, 2020 önkéntessel valósul meg. A küzdőtéren felépül egy több mint 70 m hosszú, hatalmas kereszt alakú színpad, amely helyet ad például a rómaiak bevonulásának, a keresztútnak és a keresztre feszítésnek.

A történetben – amely virágvasárnap, a jeruzsálemi bevonulással kezdődik – a Jézus korabeli jeruzsálemi nép mellett külön szereplő csoportot képeznek a római katonák, a főtanács tagjai és a templomőrség katonái, akik az Olajfák-hegyén elfogják Jézust. Poncius Pilátus a rómaiak lovaskocsiján, a bigán érkezik a térbe, római lovas katonáktól kísérve. Jézus mellett a történet két főhőse két huszonéves fiatalember. Az egyikük egy 25 éves, budapesti egyetemista, aki 2020 hétköznapjainak valóságából lép be a 2000 évvel ezelőtti történetbe. Az ő hit- és útkeresésén keresztül látjuk mi is Jézus szenvedéstörténetét. A másik egy névtelen alak, a tömegből kilépő és ott újra és újra eltűnő kísértő, aki szembesíti Jézust tanításaival és ígéreteivel, az egyetemistát pedig álmaival és vágyaival.

Jézus keresztútja nem egy 2000 évvel ezelőtti kosztümös, történelmi dráma, hanem a mi életünk része. Jézus keresztútja a mi keresztutunk, a fiatalember kérdései a mi kérdéseink. Isten szeretete, ha elfogadjuk, a mi szeretetünk – állítja az író-rendező Meskó Zsolt, aki szerint a Passió az egyéni útkeresésünkön túl egy közösség története is, hiszen nem választható el egymástól Jézus, Pilátus, Júdás, a korbáccsal ütő római katona vagy a Barabást kiáltó tömeg. Vagyis minden szereplő mi vagyunk ebben az előadásban, és az olyan kérdésekre kell megkeresnünk magunkban a választ, mint: Kinek a keresztjét viszem én, mi az én keresztem? Vettem már át más terhét? Hagytam-e cserben a legjobb barátomat? Árultak-e el a barátaim? Kiáltottam-e tömegbe bújva valakire: halált rá!? Értem a szót, vagy csak mondom, mert így neveltek: megváltás? Ismerem-e Jézust? Szeretem-e Istent, vagy csak vasárnapi keresztény vagyok?

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világtalálkozó, örömteli összejövetel, tanúságtétel, és lehetőség Magyarország számára megmutatni kultúrája gazdagságát, a magyarok vendégszeretetét a világ számára. A Passió 2020 lélekemelő élménye lelki felkészülést kínál erre az eseményre és húsvét szent ünnepére.

És végül amit az önkénteseknek még tudni érdemes:

– Az önkéntes szereplők a próbákon 12 fős csoportokba szerveződnek; minden csoport magának választ vezetőt. Hat-hat csoport egy-egy 72 fős önkéntes csapatot alkot, amit egy rendezőasszisztens irányít.

– Római katonáknak, a főtanács tagjainak, római előkelőknek és a jeruzsálemi nép tagjainak keresnek szereplőket, 12 és 99 éves kor között bárkit, színházi tapasztalat nem szükséges. Ezért írtuk az elején, hogy ez akár egy közös apa-gyermek, nagyapa-unoka szereplés is lehet, tele élményekkel, örök emléknek. Minden szereplőnek saját méretére szabott jelmez készül, amelyet egy pécsi varroda készít a Passiót játszóknak.

– Próbák március 21-én, március 28-án és április 3-án lesznek. A hosszú próba-, illetve előadásnapon meleg ételt kapnak a résztvevők, és meglepetésajándék is vár az önkéntesekre. A jelentkezés a www.passio2020.hu oldalon keresztül zajlik, határideje: 2020. február 26., hamvazószerda.

Antal-Ferencz Ildikó

Fotók: www.passionsspiele-oberammergau.de

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk