Visszataszítóbb egy hisztiző, mint egy könnyeivel küzdő férfi – interjú Léder Lászlóval

Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia alapítójával beszélgettünk Körkérdés című új rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Mindig vonzott a repülés, ezért körülbelül 10 évesen deszkákból és lepedőből építettem egy sárkányrepülőt. Aztán kiálltam egy régi disznóól tetejére és nekiindultam, körülbelül hat métert zuhantam... Semmi bajom nem lett, és ha nem veszik észre a szüleim, szerintem újra felmásztam volna. Ma apaként rémálmom lenne, ha a gyerekeim ezt tennék.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

A függetlenség, annak is az egyetlen igaz formája: a független gondolkodás. Minden, amit az ember épít vagy kitalál, esetleges és megkérdőjelezhető.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyermekeinek?

Két gyönyörű lányom van, eddig. Mit adnék át? Nehéz kérdés. Talán az élet megbecsülését és tiszteletét. Mi amolyan „jókedvű hívő” család vagyunk: ájtatosság nélkül hiszünk a teremtésben és abban, hogy ez a világ a Jóisten szerelemgyermeke.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Koedukáció párti vagyok, de rugalmasságot vinnék a rendszerbe. Nagyon fontos lenne időnként külön is foglalkozni fiúkkal és lányokkal. A fő problémát a férfi tanárok hiánya okozza, és sajnos nem is látok szándékot ennek a megváltoztatására.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Az erőszak nekem annyi, mint visszaélés az erővel. Ez elfogadhatatlan. Az erő okos alkalmazásával egyet értek, pont azzal a kitétellel, hogy nem lehet erőszak.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Nekem sokszor könnybe lábad a szemem, de nem emlékszem, hogy az elmúlt harminc évben hangosan sírtam volna. Mikor hirtelen meghalt egy szívemhez közeli kedves ember, sokat sétálgattam egyedül, és néha halkan sírtam is, miközben magamban elbúcsúztam tőle. A világ legtermészetesebb dolga. Sok infarktus és dühkitörés megelőzhető lenne, ha a férfiak is sírnának néha. Nekem sokkal visszataszítóbb egy hisztiző, mint egy könnyeivel küzdő férfi.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Mindenben a csapatjáték híve vagyok. Igazságos és egyenlő teherviselés kell, hogy legyen a házimunkában is. Én bármilyen házimunkát megcsinálok, és a feleségemmel nagyon rugalmasan állunk ehhez a kérdéshez. Például a tűzifát imádja ő behordani, én pedig szeretek mosogatni. Azért az izgalmas kép, amikor én a fotelben olvasok, az én gyönyörű operaénekesnő feleségem pedig tűzifát hord be... De ugyanez igaz a gyerekeinkről való gondoskodásra. Nálunk nem működik a „beteg gyereket anyuka ápol” kódja. Én is viszem orvoshoz, mérem a lázát, teát főzök neki.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Az első kérdés, hogy mit tekintünk házimunkának. Láttam erről komoly kutatásokat, melyekben nem találtam a „ki betonozza a járdát”, vagy „ki permetezi a fákat?” kérdéseket. Én bármit megcsinálok, és erre bíztatok mindenkit. Sőt, ha választanom lehet a reggeli másfél órás dugóban araszolás vagy a pelenkázás, vasalás, porszívózás között, egyértelműen a második verziót választom.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Szerintem manapság mindenki túl sokat dolgozik, akárhogy csűrjük csavarjuk, nagy lúzerek vagyunk. Úgy gondolom, amit egyébként munkának nevezünk, annak jelentős része pótcselekvés, ami inkább káros, mint hasznos. Én is túl sokat dolgozom, pedig saját magam főnöke vagyok. De ha körülnézek a környezetemben, még összetehetem a két kezem. Túlhajtott emberek, túlhajtott gyerekek és családok. Mi nagy csatát vívunk a hétköznapi családi esték megmentéséért. Nálunk hat után például nincs wifi. Ez működik, mindenkinek ajánlani tudom.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasság a legtermészetesebb kapcsolat egy férfi és egy nő között. Nem mindenkinek kell megházasodnia, de többségünk számára a férfi és a női lét házasság nélkül kevésbé tud kiteljesedni. A házasság lehetőség, amit vagy jól, vagy rosszul használunk. A házasság több mint a gyermekek közös felnevelése, hiszen ezt együttélésben is meg lehet tenni. Ősi kötelék, nem véletlen, hogy a házasság a szentség és nem a gyermekvállalás. Egyik következik a másikból.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Természetesen nem. De ez buta játék, mert akkor másfajta hibákat követnék el. Mindenesetre: ugyanazt a szakmát, feleséget és lakóhelyet választanám ma is.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Igazi hős mindenki csak utólag lehet. Általában rosszul sülnek el az előre elhatározott hősködések és hősi pózok. Én a normálisan működő emberekre és normális létre szavazok inkább, mint a hősökre.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Repülni szerettem volna, és ez teljesült. Sokféle repülőt vezettem, és évekig siklóernyőztem is.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Hát, Hamvas Bélával szívesen dumcsiznék egyet...

Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

Az áldott szó jutott eszembe. Minden amin igazi áldás van, az szent. Szokták úgy is használni, mint valami, ami megkérdőjelezhetetlen. De itt is jó apám szavai jutnak eszembe: amit az ember nevez szentnek, az sajnos sokszor megkérdőjelezhetőSzámomra szent (vagyis megkérdőjelezhetetlen) a szeretetben fogant jó szándékú teremtés, és abban természetesen mindenek közepén az én kis családom hajója.

NÉVJEGY

  • Budapesten született, 1970. január 12-én.
  • Tanulmányok: ELTE Pszichológia szak, Semmelweis Egyetem PhD, Karolinska Intézet, Stockholm.
  • 2017-ben alapította az Apa Akadémiát.
  • Könyvei: Gyógyító Kommunikáció, Apafüzetek, Nagyszülő Füzet, Csendes Apa Forradalom.
  • Díjak: Média a Családért 2017 közönségdíja, Pro Familiis 2018.
  • Nős, felesége Puja Andrea operaénekesnő, két kislány édesapja.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk