„Soha ne add fel álmaidat, és szeresd a nőket!” – interjú Török Ádámmal

Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolistával, énekessel és dalszövegíróval, a Mini együttes alapítójával és frontemberével beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Koldultunk a Mátyás-templom előtt 1955-ben. Závodi Janóval – a Piramisból – egy házban laktunk, egyidősek vagyunk, és két éves korunk óta barátok. A Szabó Ilonka utcából – 60 évig laktam ott – feljártunk a várba, ott játszottunk a romok között. Hétéves korunkban kitaláltunk, hogy a turista buszokban ülőktől kis füzetbe autogramot kérünk, és gyakran 10-20 fillér is leesett mellé. Egyszer óriási tömeg volt, és mi ott ragadunk, este 10 után még nem kerültünk haza. Az egész ház minket keresett. A mi házunkban 6-7 gyerek volt; olyanok voltunk, mint a testvérek, egy igazi nagy lakóközösség. Végül éjfél körül, csatakosan, teli zsebekkel előkerültünk. Apám nagyon mérges volt, de sem akkor, sem máskor nem ütött meg.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Soha ne add fel álmaidat, és szeresd a nőket. Apám bohém ember volt, akit a világ nagyon megrángatott több okból is. Deklasszált elem lett a Rákosi-korszakban, mert az öccsével a Kisgazdapárt sajtóvezetői között voltak. Öccse jugoszláviai magyar író lett, Bogdánfi Sándor néven. Apám jogászdoktor volt, de sokáig csak Dorogon melózhatott. Anyukámat imádta, de más nőket is, így sok botrány volt otthon, de nem váltak el.

Apám nem hitt sem a fociban, sem a zenélésemben.  Én ugyanis először futballista akartam lenni, ahogy mindenki a '60-as években, az Aranycsapat árnyékában. Jó voltam, vékony, de nagyon erős és kemény.  Viszont a bal bokám nem bírta a füvet, kétszer is kifordult. A Toldiba jártam, de rossz tanuló voltam, apám keserűségére. '65 május elsején nyílt a Czakó Utcai Sporttelep, és a Toldi válogatottja nyitómeccset játszott, amiben fontos játékos voltam. Meccs közben hátulról úgy lecsapott az ellenfél kapusa, hogy elájultam, a társaim pedig elkezdtek verekedni. Másnap hivatott az iskolaigazgató, hogy ki vagyok rúgva rendszerellenes magaratásért – harmadikban, egy hónappal az év vége előtt. Óriási protekcióval, amely során személyesen a budai tanfelügyelő hallgatott ki, felvetettek a Petőfibe, de csak osztályismétlőként. A Petőfiben két nagy sztori kezdődött: egyrészt a szünetben gyülekeztek körém a lányok; volt, aki még az anyukájának is bemutatott, és meghívtak ebédre. Másrészt az osztályban volt egy Soltész Gábor és Kiss Zoli nevű gyerek, akik tudták, hogy a Toldiban Zalatnay Cini osztálytársa voltam és ő elvitt bulikba. Tudsz-e te énekelni? – kérdezték. Hát hogyne tudnék – válaszoltam. Akkor gyere próbára – mondták. Így indult az én zenei karrierem...  Ezek után évekre elmentem otthonról; akaratlanul is vezéralakja lettem az itthoni nagy hippi mozgalomnak . Apámmal nem voltunk jóban; de ’72 június 10-én, a Videoton jazzfesztivál meghívta a Minit a főnapra – irigykedtek is rám a többiek –, elhívtam apámat a húgommal, és a díszpáholyba ültettem őket. Őrült büszke volt rám. Sajnos még abba az évben, augusztusban halt meg, nem voltam még 24 éves. Később, a 2000-es években játszottunk Óbudán egy elegáns hotelben, és egy öreg bácsi odajött bemutatkozni: apámnak volt a beosztottja, és elmesélte, hogy apám mindig azt mondta: a fiam a legjobb énekes; és ilyenkor elővett szivarzsebéből egy kis fotót, ami még a ’70-es években készült rólam.


Török Ádám 1973-ban

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a fiának?

Ugyanez: soha ne add fel álmaid, fiam, és szeresd a nőket. Danika mindig mondta, hogy nindzsa akar lenni; és tanulás helyett – ő is rossz tanuló volt – állandóan videókat nézett. Egyszer a Bem rakparton a klubban megláttam a fehér ruhás karatésokat, és levittem hozzájuk a nyolcéves fiamat. Két hét múlva megkérdezte: „Apa, mikor kapok kardot?” Amikor legközelebb félév múlva lementem az edzőterembe, Kalmár Árpád világhírű edző azt mondta: „Ilyen tehetség még nem járt a kezemben, köszönöm, hogy lehozta a fiát.” Dani kétszer volt Európa-bajnok Kjokusin karatéban és K–1-ben is, és egyedüli magyarként K–1-világbajnok. Vitte ugyanúgy a szíve a sportban, mint engem a zenében.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Ha van koedukáció, nem félsz odamenni egy lányhoz és meghúzni a… haját.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Igen, van olyan, hogy szemet szemért fogat lóért....


Mini együttes a klubjuk előtt (Török Ádám, Czipó Tibor, Dobos Doxa Sándor, Závodi János)

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Soha ne sírj, soha ne félj. Én soha nem sírtam és nem félek semmitől, kivéve a magasságtól. Tériszonyom van, ennek ellenére űrhajós szerettem volna lenni.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Kiskorában sétáltattam a kisfiam minden nap. És főzni szoktam.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Csak főzök minden nap egy tál ételt, délben a feleségemnek és magamnak, ennyi.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Szerencsére én a hobbimból és kedvenc időtöltésemből, a rockzenéből élek 20 éves korom óta, tehát 53 éve. 73 évesen is imádom. Volt olyan év, hogy 170 koncertet adtunk plusz én intéztem a szervezést is. Egész nap mentünk, bejártuk a fél országot, voltunk Lengyelországban, Csehszlovákiában; a rendszerváltás után pedig sokszor felléptem Svájcban. Ez az életem.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Hogy ne maradj egyedül öregségedre. És az sem jó, ha naponta hajtani kell a csajokat... Nekem csodás feleségem van. Mázlim van, mert manapság nagyon nehezen találni igazi jó társat, minden második házasság válással végződik. Ő igazi társ: ugyanaz a zene érdekli, ugyanaz a világlátása és gyönyörűséges. Hosszú sor állt előttem, akiket meg kellett előznöm, hogy enyém legyen. Kellett ehhez a szorgalom, a kitartás, a tehetség és a szerencse. Ahogy a zenéhez is.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Nem, de biztosan rockzenész lennék. Hirtelen haragú ember vagyok, bár nem haragtartó. Előfordult, hogy rossz döntéseket hoztam indulatból, amit ma már sajnálok, átgondolnám és másképp döntenék. De igazán nagyon nagy változtatást nem csinálnék. Zenekarvezetőként sok zenésznek biztosítottam megélhetést; nincsenek haragosaim.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Persze, de nem celebekre, hanem igazi teljesítményt felmutató emberekre. Nagyon szeretem azokat, akik nagy tehetségek, szakmájukban kiválók és valóban tesznek a társadalomért is. Sajnos ma rengetegen élnek érdemtelenül gazdagon – ettől azonban nem halad előre a társadalom.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Persze! Zenész lettem és ismernek egypáran az országban.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Puskás Öcsi és Grosics Gyula. Mindkettőnek kutattam az életét kisfiúként. Keresztapám, aki a MOB gazdasági vezetője volt, hozott nekem Öcsitől aláírásokat, relikviákat. 2006-ban pedig találkoztam Gyulával, és elmeséltem mekkora, rajongója voltam – örült nekem és sokat mesélt az Aranycsapatról. A rockválogatottal a '80-as években nagy sikerrel fociztunk. Buzánszky Jenő volt az edzőnk, én mindig melléültem. Ma is a foci a legfontosabb a zene mellett.

Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

Mindenkinek megvan a maga szentsége. Én a természetben hiszek; a természetközeliség nagyon foglalkoztat. Ha mernék váltani, egy szigeten élnék a Csendes-óceánon; halásznék, búvárkodnék. Már tízszer voltam Polinéziában. Legjobb barátom Hawaiin lakott, novemberben meghalt. Elhatároztam, hogy amint lehet, kimegyünk a feleségemmel. De nem végleg; maradok itthon rockzenész.

NÉVJEGY – Máté Péter-díjas fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere.

  • Budapesten született, 1948. január 12-én.
  • Több mint 50 különböző magas zenei színvonalú lp, cd és dvd jelent meg tőle alkotói munkássága alatt. Több mint 9000 koncertje volt itthon és külföldön, elsősorban Svájcban, Lengyelországban, de jelen volt az USA, Kanada, Ausztria és Olaszország színpadain is. Koncertezik Felvidéken és Erdélyben is. Ezeket a koncerteket több mint ötmillió ember hallgatta meg, és élvezte Ádám legsikeresebb dalait, mint például a Gőzhajó, a Kereszteslovag, a Vissza a városba, a Kell a barátság című dalokat.
  • Szerencsésnek tartja magát, hogy az I. kerületben a magyar rock történetének három kultikus helyén is házigazda lehetett, és hozzájárulhatott ezek hírnevéhez: 1969–2019 között több mint 1000 koncert a Bem rakparton; 1969–1984 között 97 koncert az Ifjúsági Parkban; 1970–2019 között több mint 70 koncert a Tabánban.
  • Számtalan magyar rock-bluest írt. Mindig azon munkálkodott, hogy a dalai magyar nyelven szólaljanak meg. Fontosnak tartotta, hogy a magyar zenéhez idomítsák a bluest, a rockot és a progresszív zenét. Igyekezett a közép-európai magyar értékeket megőrizni, előtérbe helyezni. Ennek köszönhetően híresek lettek Papp Gyulával közösen készített Bartók-feldolgozásaik.
  • Jelentős zenekarvezetői tevékenysége is. 1968 óta több mint 60 zenésznek biztosított saját együtteseiben megélhetést. A rendszerváltás után közel 10 nagy fesztivált és 10 szuperkoncertet szervezett saját vállalkozásban, mint például a Tabán, Paks, Budapest Sportcsarnok, Petőfi Csarnok, BKK. Ezeken is rengeteg embernek biztosított megélhetést.
  • Legendás, világhírű zenészekkel játszott együtt: B. B. King, Billy Cobham, Tom Beck, B. Pilleri. Pályafutása során szinte a teljes magyar élvonal – Tátrai Tibor, Babos Gyula, Orszáczky Miklós, Pataki László, Deák Bill Gyula, Németh Alajos, Papp Gyula stb. – játszott vele híres Bem rakparti klubjában és más jelentős koncert helyszínen.
  • A Blues Café című TV műsora is rengeteg embert vonzott az ezredforduló tájékán. Népszerű közszereplő; nagyon sok sajtóorgánum, rádió és televízió készít vele műsort.
  • Török Ádám az egyik legtöbbet koncertező rockzenész: 1968–2019 között több mint 6000 koncert a Mini együttessel; 1986–2019 között több mint 3000 szóló, duó, trió koncert.
  • Eredmények, díjak: Pop-meccs gála (1976; a legjobb hangszeres zenésznek járó díj); Ifjúságért díj (1981); Emerton díj (1991); Budapestért Díj (1999); Kereszteslovag – a világ 1000 legjobb dala közé választják és ott 4. helyezést ért el (2004); a 10 legjobb között a Jaguárok, kolibrik, amazonok a Blue Light című angol cd válogatásban (2006); Blues életmű díj (2009); Radics Béla Emléktársaság Elnök (2015); Budavárért Emlékérem (2015); All about flute amerikai applikációban a világ 12 legjobb rockfuvolása közé kerül (2016); A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje ( 2017); Máté Péter-díj (2019); Fonogram Életműdíj (2021).
  • Családi állapot: nős, egy fia és egy unokája van (és három fia „balkézről”).

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: nyugat.huVágvölgyi Bálint

FORTEPAN / Sándor Dávid, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

obudaianziksz.hu 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk