„Minden nehézségnek oka van az életben” – interjú Várkonyi Attilával (DJ Dominique)

Várkonyi Attila (DJ Dominique) zenésszel, rádiós és televíziós műsorvezetővel, szakkommentátorral, szerkesztővel, médiaszemélyiséggel, a 2018-as Gránit Oroszlán Példakép Díj Közéleti példakép kategóriájának győztesével beszélgettünk Körkérdés című új rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Így felnőtt fejjel az, hogy nagyon kevés időt töltöttem a nagyszüleimmel. Utólag nézve a hagyatékukat, könyveket, iratokat, emlékeket, azt hiszem, nagyon sokat tanulhattam volna tőlük, de erre sajnos már nem lesz mód.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Fizikus-matematikus édesapám mondta: „Minden ember olyan, mint egy törtszám. A számláló megmutatja, hogy mit érsz, a nevező pedig azt, hogy mit gondolsz magadról.”

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Mindig legyen célja, mindig tegyen meg mindent, hogy ezt elérje, de úgy, hogy soha ne gázoljon át senkin.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Szerintem jó ember van és rossz. Nem nemek szerint osztanám meg a gyerekeket, mert vannak olyan közösségek, amelyekben a férfiaknak és nőknek is módjukban áll elsajátítani a rájuk vonatkozó szerepeket. Például sportcsapatok, szabadidős közösségek.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Nagyon nehezen. Számomra az erőszak soha nem megoldás egy konfliktus kezelésére. Egyébként is abban hiszek, hogy bármely két ember között, ha leülnek beszélgetni, ki tud alakulni olyan párbeszéd, amelyben tisztázni tudják a nézeteltérésüket. Nekem többször előfordult az életemben, hogy valakiről azt hittem, utál, aztán pedig egy beszélgetést követően egészen máshogy láttuk egymást.

Egyet ért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, hanem megőrzi a hidegvérét?

Első a problémát megoldani, utána jöhetnek a könnyek. Van egy jó tulajdonságom, hogy addig, amíg a probléma nem oldódik meg, képes vagyok koncentrálni és felülemelkedni a lelki dolgokon. Amikor minden lecsengett és született valami megoldás, akkor tudok foglalkozni a lelkemmel.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Egy harmonikus párkapcsolatban a munkamegosztásnak is harmonikusnak kell lennie. Akinek amire jut ideje és lehetősége, azt kell elvégeznie, mert közös a cél.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Én magam rendszeresen mosogatok, de azt gondolom, ez nem érdem.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Amíg nem éltem házasságban, szinte csak a munka létezett számomra, most már mások a prioritások.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Egy szövetség férfi és nő között, hogy az ember megtalálja és megélje azt a helyzetet, valaki számít rá és ő is számíthat rá mindenben és minden körülmények között.

Ha újrakezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Igen. Azt gondolom, hogy a sors folyamatosan feladatok elé állít bennünket, amelyek megoldásával közelebb jutunk céljainkhoz, álmainkhoz, vágyainkhoz. Lehet, hogy egy fizikustól furcsán hangzik, de hiszem, hogy minden nehézségnek, feladatnak oka van az életben, és minden ami jó, az is okkal történik. Tehát, ahogy Bulgakov írta a Mester és Margaritában: minden úgy történik, ahogy annak történnie kell.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Igen, nagyon fontos, hogy példák álljanak előttünk, akik lehetnek a szó hagyományos értelmében vett hősök – katonák, sportolok, művészek –, de nagyon fontosak az életemben a hétköznapi hősök is.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Tulajdonképpen az egész életemet úgy élem, hogy álmok után álmokat találok, hogy egyre tökéletesebb legyen a magán- és a szakmai életem is.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Nagymamám. Nagyon különleges kapcsolat volt közöttünk, és az ő cselekedeteit, reakcióit látom a feleségem reakcióiban. Nagyon sajnálom, hogy ők már nem találkozhattak.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Nagyon igaz, őszinte, mindenekfelett áll és tiszta.

NÉVJEGY

  • Zenész, rádiós és televíziós műsorvezető.
  • Szegeden született 1964. június 22-én.
  • Tanulmányok: Kossuth Lajos Tudomány Egyetem: fizika és technika szak; Bethesda Marketing szak (USA); Washington DC. media managament (USA).
  • Fontosabb munkahelyek: Kossuth Lajos Tudomány Egyetem (oktató); Kossuth Lajos Tudomány Egyetem (kulturális és ifjúsági irodavezető); City rádió (programigazgató); Juventus rádió (programigazgató); Sport televízió (marketing igazgató); Kodolányi János Főiskola (címzetes docens); ELTE (oktató); Athéni Olimpia (projektigazgató); Magyar Rádió (főszerkesztő); MÜPA (művészeti vezető); Sztársáv produkció (producer); Kézenfogva Alapítvány (nagykövet); FODISZ (elnökségi tag); Sláger FM (műsorvezető, szerkesztő); Retro Rádió (producer, műsorvezető); MPB (kommunikációs tanácsadó); Eurovíziós Dalfesztivál (projektvezető); Dal című műsor (zenei producer).
  • Legfontosabb díjak: Magyar Köztársaság Érdemkereszt; Hazáért érdemérem (vaskereszt); Gránit Oroszlán Példaképdíj; Ifjúságért Érdemérem; Arany és platina lemezek; MOB Nagydiploma; Magyar Egyetemi Bajnoki cím (Futball); Magyar Egyetemi Bajnoki cím (Kosárlabda); Tisztelet Díj (Tisztelet Társasága); Viva Comet Díj; Év Rádiósa; Év fiatal menedzsere; Londoni Olimpia Láng hordozója; Miniszteri Elismerő Oklevél.
  • Nős.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: Várkonyi Attila Facebook oldala (Várkonyi Attila, Várkonyi Attila - DJ Dominque)

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk