„Ha kiment a fejünkből a lila gőz, tudjunk alázattal elnézést kérni” – interjú Szikora Róberttel

Szikora Róbert négyszeres életműdíjas magyar énekessel, az R-GO frontemberével beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Abbahagytam a hittant és jósnőhöz jártam, pontosabban vittek. Azért hagytam abba, mert a pap nem gyermeknyelven beszélt hozzám és nem szerettette meg velem. Harminc évnek kellett eltennie, hogy visszatérjek a hittanhoz. De azt mondják, aki szereti a Jóistent, annak minden javára válik.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Szüleim igen korán elváltak, 6-7 éves koromtól apa nélkül nőttem fel, csak hétvégén találkoztunk. Nagyon szűkszavú ember volt; amit tőle láttam: az íróasztalánál a történelmi Magyarország térkép, a Szent Korona és Szűzanya képe. Ezek belém vésődtek, ahogy az is, hogy ő nagyon komolyan vette a munkát, mint táncdalénekes és mint koncertszervező is. Ezek maradtak meg nekem tőle.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Amikor a Rolling Stones gitárosától megkérdezték, szerinte mi a legnagyobb zenészbölcsesség, azt válaszolta: „Menjenek koncert előtt pisilni”. Azt tudom mondani a fiataloknak, hogy ne ijednek meg önmaguktól és higgyék el, letéteményesei a szenteknek. Akármilyen életet élnek, ha elkezdik Istent szeretni és egy kicsit keresni a kegyét, akkor a Szentlélektől bölcsességet kapnak.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Klebelsberg Kunoék ezt olyan jól csinálták: van egy varázsa annak, ha ismeretlen szemmel tud ránézni a fiú a lányra és fordítva. Én nem hiszek a koedukációban, mert akkor minden varázs kifakul, aminek nem szabadna kifakulnia. Annyira szép, amikor az iskola egyik ajtaján kirohannak a fiúk, a másikon a lányok és átnéznek egymásra...

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Igen, bár nagyon ritka esetben. Jézus is korbáccsal verte ki a kufárokat a templomból, suhintott, ahova gondolta, és ezt az Istenért való buzgóságból tette. A Jóisten viszont megadja a kegyelmet is, hogy később – akár 10-20 perc vagy év múlva azt tudd mondani, bocsánat. Mert az nagyon fontos: ha kiment a fejünkből a lila gőz, tudjunk alázattal elnézést kérni. A bocsánat csodás szó.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Embere válogatja. Az biztos, hogy nem szégyen sírni. A sírás különleges dolog. Az állatok nem tudnak sírni, csak jajgatni. A sírás a lélekből jön, mint a gőz a kuktákból. A sírás a lélek megtisztulása. Én nyilvánosan sohasem tudnék, annál sokkal jobban szégyellem magam, de egyedül akár egy lim-lom filmen is elsírom magam.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Általános szabály nincs, nincs átlagember, csak ember van. Mindenki külön személyiség, és a kettő viszonyában ez hatványozottan igaz. Ha az ember szereti a másikat, és ha látja, hogy az nem szívesen csinálja vagy elfáradt, akkor megteszi ő. Közös a lakás, ház, közös a vele való munka is.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Negyvenöt éve vagyok házas. Segítek a mosásban, főzésben, takarításban. És van, amit szeretek magam csinálni, például vasalni. A fellépő ruháimat magam rendezem 14 éves korom óta – jóleső érzés készülni egy fellépésre a régi mozdulatokkal.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Azt mondja a Szentírás, hogy annak, aki szereti az Istent, akkor is előre mennek a dolgai, ha alszik. Nem arra teremtette az Isten az embert, hogy halálra dolgozza magát. Kell tudni nemet mondani a munkára is, semmi nem zsigerelhet ki, sem a munka, sem a pénz, hiszen abból lesz a bálvány, ami elsorvasztja az életet, a házasságot. Mondom ezt úgy, hogy nagyon szeretek dolgozni. De nem úgy, mint a germánok. Ott az volt a mondás: a németektől mindent elvehetsz, kivéve a munkát. Nálam ez másképp van.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Nem tudjuk, hogy mi a célja, de nagyjából úgy kell erről gondolkodni, hogy a Jóisten így akarta, mert így tetszett neki. Azt is írja a Szentírás: van, aki nem úgy született, hogy képes legyen erre, ő egymagában vagy közösségben, de nem párban akar élni. De a Jóisten mégiscsak egy nőt és egy férfit teremtett, mert látta, hogy az embernek nem jó egyedül. A házasságban valami nagyon nagy titok és szentség van, hisz például a szexualitás házasságon kívül a kísértésre egy gyenge válasz, egy kis bűnöcske, azon belül viszont szentség.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Gyakorlatilag igen, bár a hibákat, sértéseket azért szívesen kihagynám. Genetikai kódomban benne van a robbanékonyság, de a személyemből hiányzik, így végül is tudom kezelni.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Természetesen nagy szükség van példaképekre. Aki sportoló szeretne lenni, annak hogyne kellene egy Balczó András? Aki zenész szeretne lenni, hogyne érdekelné, miképpen élt egy John Lennon? Nekem nagy példaképem Jézus, de kis példaképeim is vannak: zenészek, színészek, sportolók. Az ember utánzással tanul, ezért kellenek a minták, a példaképek. A mai fiatalok viszont könnyen követnek álművészeket, celebeket. A legnagyobb bölcsesség, ha meg tudjuk különböztetni az igazat a hamistól, vagy, ahogy mondják: a gagyit a frankótól. Nehéz dolog ez, mert az, aki ezt a legjobban nem szeretné, a Sátán, az ennek a művésze. Soha nem volt ilyen veszélyben a fiatalság: a jogokat előírják nekik, a kötelességeket viszont nem, és a Sátán is a végnapjait élve minden tudást, fegyvert, bevet.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Szinte minden. Nem akartam katona lenni, hisz négy közeli rokont adtunk az első-második világháborúnak. Nem lettem. Zenész akartam lenni, az lettem. Olyan zenekart akartam, ami viseli a nevemet – sikerült. Első igazi szerelmem lett a feleségem. Nem akartam szegény lenni, mert gyerekként az voltam – ez is sikerült. A pénzt persze kezelni kell tudni, igyekszem. Jó teniszező szerettem volna lenni – elég jó lettem. Ragaszkodni kell az álmodhoz, csökönyösen és konokul, akkor sikerülni fog.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Urammal, Jézus Krisztussal jó lenne leülni beszélgetni egy hideg sör mellett. Más nincs, mert minden számomra fontos emberrel találkoztam, vagy találkozni fogok a túloldalon.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

A Jóisten szent és mindenki, aki hozzá tartozik, hozzá ragaszkodik, aki rátapad az életével, hasonlítani kezd rá.  Egyébként a szent szó azt jelenti, hogy lefoglalva lenni.

NÉVJEGY

  • Négyszeres életműdíjas magyar énekes, az R-GO énekese, frontembere, a Csikidam stílus megalapítója, keresztény, mélyen vallásos művész.
  • Budapesten született 1953. december 16-án.
  • 1974 elején csatlakozott a Hungária együtteshez. (Előtte már több amatőr zenekarban is játszott, több mint öt évtizede van a színpadon.) 1982-ben Környei Attilával megalapította az R-Go együttest, amely több évben is az év együttese lett, tagjai a maguk hangszerén dobogósok, a zenekar többször megnyerte az év lemeze, az év produkciója, az év videóklipje díjat, Robi pedig többször lett az év szövegírója, zeneszerzője is.
  • Több mint 5 millió eladott lemez.
  • Főbb filmzenék: Angyalbőrben, Linda, Nagy generáció, Cha-Cha-Cha, Zsarumeló.
  • Főbb televíziós szereplések: Hangszál(l) – műsorvezető (1998-1999), Dalnokok ligája szereplő - legötletesebb produkció kategória díj (2003-2004), Az X-Faktor győztes mentora (2013-14).
  • Főbb díjai: MTV Nívódíj, ORI Nívódíj (1986); Máltai Fesztiváldíj (1987); Curacao Fesztiváldíj, EmeRTon díj (1988); Az évtized zenésze, Distant Accords Award díj – legfigyelemreméltóbb Kelet-európai popzenész díja, Hollywood, díjátadó: Little Richard (1990); Hayma Tosio Hollywood békedíj, Honvédelmi Minisztérium – Aranytőr díj (1991); Huszka Jenő díj (1996); Szent Korona Lovagrend lovaggá ütés (2006); XV. kerület – Érdemrend, Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetése (2013); Budapestért díj (2019).
  • Nős.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: HIRLING BÁLINT - ORIGO

MTI/Mónus Márton

vasarnap.hu/

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk