Édesapám az életével tanított jóra is és rosszra is – interjú Gundel-Takács Gáborral

Gundel-Takács Gábor Táncsics Mihály-díjas újságíróval, műsorvezetővel, sportriporterrel, kommentátorral beszélgettünk Körkérdés című új rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Szerencsére nem volt olyan „butaság”, ami azóta is nyomasztana. Persze mi is csibészek voltunk a barátaimmal, és játszottunk néha hülyeségeket: kiugrottunk egy homokdombra az épülő ház első emeletéről, „szórakoztattuk” a metrón utazókat, katona koromban pedig szándékosan eltörtem a kisujjamat.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Édesapám elsősorban az életével tanított jóra is és rosszra is. Talán azt a Kosztolányi-sort idézném, ami a temetésén is elhangzott: „Nem volt nagy és kiváló, csak szív, a mi szívünkhöz közel álló.” Mindez arra tanít engem, hogy mi az, ami igazán fontos az életben.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a fiának/lányának, a jövő generációnak?

A becsület, a tisztesség és a szeretet az a mérce, ami mentém élnünk kell, bármi legyen is a dolgunk.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Alapvetően jó a koedukáció, mert amúgy sem elszeparált társadalomban élünk. De vannak bizonyos dolgok, amiket a fiúknak, és vannak, amiket a lányoknak kell megtanítani.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Önvédelem esetén maga a jog is elismeri az erőszak alkalmazását és a rendfenntartó erők is alkalmazhatnak szükség esetén erőszakot. Mindazonáltal az erőszak sajnos a végső megoldás olyan helyzetekre, amiket korábban szelídebb módszerekkel meg lehetett volna előzni.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Ha az ember megőrzi a hidegvérét, magyarán nem veszti el az önkontrollt kisebb-nagyobb mértékben, az sohasem rossz. Ha a sírás a cselekvőképesség alternatívája, akkor viszont baj van. De ha a könnyek az érzelmeinket fejezik ki, az emberi dolog még a férfiaknál is.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Ezt nagyon nehéz definiálni, mert a munkamegosztás attól is függ, kinek mihez van tehetsége, ereje, képessége. Ez páronként változhat. A gond akkor van, ha a munkamegosztás szétválaszt, és rivalizáláshoz vezet. Pedig csak akkor jó, ha az egységhez vezető út és a közös siker része.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Elsősorban a klasszikus férfimunkákat. Sok mindent megoldok magam: barkácsolok, szerelek, sokszor magam javítom a háztartási berendezéseket. A kerti munkák jelentős része is rám hárul. De akkor sem esik le a gyűrű az ujjamról, ha porszívózni vagy mosogatni kell.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Az én életem mindig hektikus volt ebből a szempontból. A baj abból van, ha nincs kompenzáció. Magyarán egyensúlyban kell lenniük a nagyon sűrű és a lazább időszakoknak. Ez nem csak a család, hanem a saját feltöltődésünk miatt is fontos.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Az, hogy két ember igazi társként, együtt, egymást kiegészítve, egymást jobbá téve, szeretetben élje le az életét.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Csak nagyon kevés dolgon változtatnék. Érettségi után volt pár év az életemben, amit most sokkal intenzívebben használnék tanulásra.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Inkább példaképeknek nevezném őket. „Élj úgy, hogy kérdezzenek róla!” Sok ilyen emberre van szükség.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Nem lettem régész, nem lettem színész, nem lettem híres focista. De nem cserélnék.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Leonardo Da Vinci

Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

Habár hívő ember vagyok, de tágabb értelemben használom ezt a szót. Számomra a megkérdőjelezhetetlen, érinthetetlen, abszolút igazságot jelenti. Egyfajta felsőbbrendűség.

NÉVJEGY

  • Táncsics Mihály-díjas újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor.
  • Budapesten született, 1964. augusztus 27-én.
  • 1983 óta televíziós, de összesen tíz évig dolgozott rádióban is, és az írás sem áll tőle távol. Sportkommentátori munkái mellett több sikeres produkció műsorvezetője. Többek között ő volt a magyarországi kommentátora az Eurovíziós Dalfesztiválnak 1998-ban, 2007–2009 között, valamint 2011–2016 között. A köztévén futó Maradj talpon! című kvízshow házigazdája volt. 2016-ban elvállalta a Reformáció 500 rendezvénysorozat nagyköveti, 2017-ben pedig a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) szóvivői megbízását.
  • 2017 óta a Szemlélek internetes magazinban Komolyan kérdezem címen blogot vezet. Ugyanezen évben a FINA 2017 sportkommentátora is. 2017 őszén pedig visszatért a televíziós vetélkedők világába, a TV2-n újraélesztve az Áll az alku című műsort. 2019 januárjától pedig a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedőt vezeti szintén a TV2 műsorán.
  • Díjak: MTV Nívódíj; MOB-médiadíj, nívódíj (1994); Szkíta Aranyszarvas díj (2005); Kamera Hungária Közönségdíj (2006); Feleki László-díj (2012); Magyar Arany Érdemkereszt (2013); Prima díj (2013); Magyar Televíziós Újságírók Díj (2014), Táncsics Mihály-díj (2015).

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk