„A család, a házasságom az alapjai mindennek” – interjú Szilágyi Áronnal

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívóval beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Az egy évvel idősebb bátyámmal törtünk-zúztunk általában a lakásban és a kertben. Egyszer ráborítottam egy üvegajtót – mely a gyerekszobát választotta el a nappalitól –, ettől pedig egy Harry Potteres heg keletkezett a fején. Ez azóta is ott van, amit én természetesen nagyon-nagyon sajnálok, felnőttként különösen, de ő harci sérülésnek fogja fel, és jól is tud vele csajozni.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Sok mindent tanultam tőle. A leginkább azt, hogy a megszerzett tudásnak van a legnagyobb értéke. Neki három felsőfokú végzettsége, diplomája van.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Az én ars poétikám az, hogy mindenki találja meg azt az elfoglaltságot, tevékenységet, hivatást, amit nagyon szeret, és ha abban tevékenykedik akár egy élethosszig is, akkor sosem kell dolgoznia és mégis teljes értékű lehet az élete. Nekem ez nyilván a vívás, de mindenkinek más.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Én abszolút a koedukációban hiszek. Szerintem akkor teljes egy közösség, ha tele van lányokkal és fiúkkal, és minél szélesebb a spektrum, annál izgalmasabb és érdekesebb a közösség. Amikor kilenc évesen a Vasasba kerültem Gyuri bácsihoz, ő ugyanúgy foglalkozott a lányokkal és a fiúkkal is, és nagyon jó volt abban a társaságban mozogni. A lányok voltak az összetartó erő, így tőlük a közösség értékesebb lett. Amikor a fiúk különvonulnak focizni, a lányok pedig sminkelni és a körmüket festeni, azt úgy is meg tudják oldani, hogy egyébként egy közösséghez tartoznak.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Igen. Leginkább az önvédelem jut eszembe. Nyilván az agresszió és a támadó jellegű erőszak  elítélendő. Örülök, hogy a XXI. században élek, amikor ezt ténylegesen el is ítélik. Ugyanakkor az, hogy az ember meg tudja védeni magát, alapvető jog. Jó, hogy ez is van nekünk.

Ajánló: „Gyerekkorom egy részét feláldoztam a sportért, ezt szeretném most bepótolni” – interjú dr. Kiss Gergellyel
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Az, hogy egy férfi sír, szerintem nem elítélendő dolog; sőt, a legtöbb embernek szüksége van rá. Van, akinek jobban, van, akinek kevésbé. Ettől függetlenül az ember megőrizheti a hidegvérét, nyugodtságát, de az érzelmek elfojtását nem tartom jó dolognak.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Párkapcsolata válogatja, milyen munkamegosztás van a pár két tagja között. Van, aki konzervatív ebben, és van, aki kevésbé. Én rugalmasnak tartom magunkat: mi úgy próbáljuk a közös teendőket elosztani a feleségemmel, Bettivel, hogy mindenki azt csinálja, amit kevésbé nem szeret és nagyjából ki is egyenlítjük azokat, mert ő is sokat dolgozik, építi a karrierjét.  Számunkra mindig is egyértelmű volt, hogy mindkettőnknek bele kell tennie a maga részét.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Mindenfélét, ami éppen adja magát: mosok, teregetek, mosogatok, vagy akár főzök, takarítok is. Mi mindig aktuálisan szoktuk elosztani az otthoni tennivalókat, nincsenek állandósult feladatok.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Leginkább megpróbáljuk elfogadni azt, hogy mindkettőnknél előfordul, amikor sokat kell dolgozni. Nálam ez nyilván leginkább a távollét miatt nehezebben kezelhető – van, hogy el kell utaznom hetekre edzőtáborokba vagy versenyekre –, de ezzel nem nagyon tudok mit csinálni, hivatásomból adódik, mérsékelni sem nagyon lehet, úgyhogy ez Bettinek okoz nehézséget. De neki is vannak éjszakába nyúló projektjei, amit meg nekem kell elviselni, sőt ebben kell támogatnom őt, hogy ez minél jobban menjen. Tehát mindketten támogatjuk a másikat a karrierjének építésében.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Szerintem ahány házasság, annyi célt lehetne megfogalmazni. Mi úgy élünk együtt, hogy egymást igyekszünk segíteni. Mindketten nagyon sikerorientáltak vagyunk, úgyhogy igényeljük is a másik jelenlétét és támogatását azon az úton, amelyen el tudjuk érni ezeket a sikereket. Szerintem ez akkor tud jól működni, ha a támogatás kölcsönös; a mi házasságunkban ez egyelőre jól működik.

Ajánló: Három fontos dolog együttélésének harmóniája a boldogság titka – interjú Kemény Dénessel

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Nem szoktam ezen gondolkodni. Biztos, csomó mindent másképp csinálnék, de mivel elégedett vagyok a végkifejlettel, és szeretem azt az életet, amit élek, nem nagyon mennék vissza az időben.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Nagyon aktuális ez a kérdés járvány idején. Szükség van hősökre, leginkább orvosokra, ápolókra, és mindenkire, akik segíteni tudnak a beteg embereknek. De ha nincs járvány, akkor is szükség van példaképekre, olyan megnyilvánulásokra, amelyek nagyon emberiek, mások megsegítését szolgálják. Már csak a következő generáció miatt is szükség van rájuk, hogy ők is lássák ezeket a példákat.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Nem lettem vadászpilóta, sem tűzoltó, viszont olimpiai bajnok igen.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Leginkább Gerevich Aladár hétszeres olimpiai bajnokkal; őt sok mindenről megkérdezném.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Nem sokszor használom ezt a kifejezést; szeretek realistán és hideg fejjel gondolkozni, ugyanakkor az én életemben is vannak olyan sérthetetlen dolgok, amikhez ragaszkodom. Ilyen például a család, a család egysége, a házasságom – ezek az alapjai mindennek.

Interjúajánló
Mónus József: „A mában kell történelmet írjunk a tetteinkkel!”
Kattints ide: Körkérdés rovat! Nézd meg, kikkel készítettünk interjút, ajánljuk, hogy olvasd el, és ha tetszett, kérjük, oszd meg másokkal is!

Mennyire változott meg az élete a koronavírus-járvány hatására?

Teljes mértékben. Az elmúlt hetekben kényszerpihenőn vagyok; ami nem jelenti azt, hogy nem edzek, de nincsenek versenyek, és nem is tudok abban a közegben mozogni, amiben eddig. Így én is a legtöbb időmet itthon töltöm, csak nagyon ritkán hagyom el a házat. De igyekszem hasznosan eltölteni, kihasználni ezt az időszakot: Bettivel többet együtt lenni, képezni magamat más irányokba is, többet olvasni. Remélem, minél hamarabb túl leszünk ezen a helyzeten!

NÉVJEGY

 • Kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó. A Vasas SC versenyzője.
 • Budapesten született 1990. január 14-én.
 • A Fazekas Mihály Gimnázium matematikai tagozatán érettségizett.  Az ELTE Társadalomtudományi Karán a nemzetközi tanulmányok alapképzési szakának, majd a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakának hallgatója. Angolul és franciául beszél, matematikából országos versenyeken ért el kiemelkedő eredményeket.
 • 2006-ban az Új Európa Alapítvány indulásakor elsők közt nyerte el a MOL Tehetségtámogató Program támogatását. 2017 óta az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagyköveteként részt vesz az alapítvány fiataloknak szóló jótékonysági programjain.
 • Kardvívásban szerzett érmek:
  • Olimpia: 2012 London arany (egyéni); 2016 Rio de Janeiro arany (egyéni),
  • Világbajnokság: 2007 Szentpétervár arany; 2009 Antalya bronz; 2013 Budapest bronz; 2014 Kazán bronz; 2016 Rio de Janeiro ezüst; 2017 Lipcse ezüst; 2018 Vuhszi bronz; 2019 Budapest ezüst. (Mindegyik csapatérem.)
  • Európa-bajnokság: 2011 Sheffield bronz (egyéni); 2013 Zágráb, ezüst (csapat); 2015 Montreux arany (egyéni), 2015 Montreux bronz (csapat), 2017 Tbiliszi ezüst (egyéni), 2017 Tbiliszi ezüst bronz (csapat); 2018 Újvidék arany (csapat); 2019 Düsseldorf ezüst (csapat).
 • Díjai, elismerései: Az év magyar junior vívója (2006, 2009); Junior Prima díj (2010); Az év magyar vívója (2011, 2012, 2016, 2018); A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2012); Budapest díszpolgára (2012); A Magyar Érdemrend középkeresztje (2016); Az év magyar sportolója (2016); A XIII. kerület díszpolgára (2017).
 • Nős.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írják meg, kire lennének kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írják meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennének kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: Szilágyi Áron Facebook oldala

Sárosi Zoltán

MOB

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk