Rákmegelőzés – többet tehetsz magadért és szeretteidért, mint gondolnád!

Helyes ismeretek birtokában és azoknak megfelelő tudatos életvezetéssel biztosíthatjuk szervezetünk egyensúlyát, amelynek köszönhetően megelőzhetünk rettegett betegségeket, köztük a rákot.

Külső és belső körülmények együttesen tartanak bennünket egészségben vagy vezetnek betegséghez. Fontos, hogy megismerjük ezek törvényszerűségeit, és a helyes életvitellel olyan mintát adjunk gyermekeinknek, amely számukra is tartós egészséget biztosít.

Csapda: életvitelünk következménye évekkel később mutatkozik meg!

Idővel komoly betegségekhez vezethet a helytelen életvitel – amely hosszú távon felborítja a szervezet egyensúlyát. Ide sorolható többek között:

 • elégtelen pihenés és testmozgás
 • szabad levegő hiánya
 • természettől való eltávolodás
 • nem minőségi táplálkozás
 • minden, amit túlzásba viszünk, minden, ami hiányállapotot eredményez
 • dohányzás
 • szervezetünk szintetikus anyagokkal való terhelése (ételek, italok, kozmetikumok, stb.)
 • környezeti hatások
 • pszichés túlterhelés
 • tartós stressz
 • párkapcsolati és önértékelési zavar
 • megoldatlan személyes konfliktusok
 • hosszasan fennálló harag, gyűlölet, irigység, féltékenység, szeretethiány, káros szenvedélyek, szokások – és folytathatnánk a sort a végtelenségig!

Mivel a következményes tünetek, elváltozások többnyire nem azonnal, hanem akár évekkel később jelentkeznek, sokáig úgy tűnhet, büntetlenül folytatható ez az életvezetés. Azonban amikor már a betegséggel kell szembesülni, olykor a szervezet súlyos elhangolódása, károsodása észlelhető. Igaz ez valamennyi – életünket végig kísérő – krónikus és a daganatos megbetegedésre egyaránt.

Megelőzés: a bölcsesség és a tudatosság útja

Meg kell jegyezni, a betegséghez vezető életmód mögött nem áll tudatos szándék. Csupán zajlik az élet a „megszokások automatizmusában”, és amikor a szervezet már nem képes ellensúlyozni a terhelést, a megjelenő tüneteken, betegségen keresztül jelez. Panaszok híján vagy kisebb zavarok esetén az ember sokáig nem érzi, rossz úton jár, és nem is gondol komolyan a lehetséges fenyegető következményekre. Aztán egyszer csak „váratlanul”, derült égből ránk tör a betegség.

Fontos tudni, a test működését alapvetően a gondolati – érzelmi, lelki – szellemi impulzusok befolyásolják. Ennek a természeti törvényszerűségnek a megértése hozzásegít ahhoz az információhoz, hogy mit, miért és hogyan tegyünk egyensúlyunk megtartása, illetve visszaszerzése érdekében.

Aki törekszik az egészséget biztosító törvényszerűségek megismerésére és azok szerint tudatosan él, bölcsnek mondható. Bölcs, mert nem gondolja, hogy ő kivétel és rá nem vonatkoznak a szabályok, nem hagyja életútját betegségekhez vezetni, ahonnan már nagyon nehéz visszafordulni, ha egyáltalán lehetséges. Vakvágányról sokkal nehezebb visszakanyarodni!

A legfontosabb befolyásoló tényezők

Külső és belső tényezők együttesen határozzák meg egészségi állapotunkat. Főpillérekként kiemelést kíván a genetika, a táplálkozás, az életmód, a környezet és a lelki vonatkozások. Ezeknek az összhatásán van a hangsúly! A genetikával kapcsolatban felhívnám a figyelmet, legtöbbször csak a betegségre való hajlamot örököljük, de hogy abból lesz-e kór vagy sem, az már az életviteltől, illetve egyéb körülményektől függ. Megfelelő szakmai oldalakon lehet tájékozódni a bizonyítottan és a feltételezhetően rákkeltő anyagokról, életmódbeli-, környezeti- és egyéb egészségügyi (pl. vírusok) tényezőkről, valamint a tartós stressz szerepéről.

Az életmód meghatározóbb, mint a genetika

Korábban az volt a tudományos álláspont, hogy a szervezetünk működését meghatározó genetika adott, kőbe van vésve és azon csak egyes különleges és erős behatások képesek változtatni. Ma pedig már a tudomány is tisztában van azzal, hogy a belső és külső tényezők, az életmód erre egyaránt befolyással bírnak.

Érdemes elolvasni Dr. Kopper László rákkutató, patológus professzor egy, a rakgyogyitas.hu portálnak adott korábbi interjújának erre vonatkozó részleteit:

„A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség. Éppen ellenkezőleg: kevésszer lehet bizonyítani az öröklődés hatását, az esetek döntő hányadában belső és külső tényezők váltják ki azt, hogy valakiben aktivizálódik a hajlam, s szervezetében rosszindulatú sejtosztódás indul el.”

„Az, hogy a rákbetegség genetikai károsodások összegződésével kialakuló állapot, nem azt jelenti, hogy apáról-fiúra száll. Mai tudásunk szerint a megbetegedéseknek csak 8-10 százaléka hozható bizonyítottan összefüggésbe az öröklődéssel. A rákot sokkal inkább az életünk folyamán szerzett génhibák okozzák.”

Vagyis a külső és belső körülmények, az életvitelünk során genetikai szintig el tudjuk rontani a szervezetünk működését. Jó hír, hogy ez fordítva is igaz – amíg a folyamat nem visszafordíthatatlan!

Mit tehetsz magadért?

Fel kell ismerned az életedet meghatározó törvényszerűségeket, és meg kell ismerned azok természetét. Meg kell értened azok összhatását, hogy világossá váljon, mi mindent kell tenned annak érdekében, hogy megőrizhesd a harmóniát vagy meggyógyulj.

Megelőzésként mindezek alapján ezt tudatosan meg is kell valósítanod – az egyensúlyt teremtő változások létrehozásával –, még mielőtt kialakulhatna a betegség. Ilyen alapvető ismeret például, hogy a gondolati, érzelmi impulzusok irányítják a fizikai test működését. Ezért fordulat, tartós eredmény lelki, szellemi munkálkodás nélkül nem érhető el. Továbbá nem hagyható ki egyetlen egyéb fontos elem sem: célzott táplálkozás, fizikai aktivitás, életmód átalakítása, esetleg környezetváltoztatás, szükség szerint kiegészítve gyógymódokkal, gyógynövényekkel, stb. Ha megtalálod a magad egyensúlyát biztosító komplex életvitelt, a betegségek nem tudnak kialakulni benned és rajtad elhatalmasodni. Megtörténhet, hogy egyetlen meghatározó tényező elhanyagolása romokba dönti minden más erőfeszítésedet és az egészségedet.

Cikkajánló: Szeretnél tünetek, betegségek nélkül élni? Holisztikus szemlélettel nem lehetetlen!

Mit tehetsz a szeretteidért, gyermekeidért?

A gyermekeid számára te vagy a példa. Tőled „másolják” a viselkedésmintákat és javarészt általad alakulnak ki a szokásaik, amelyek aztán „automata üzemmódban” határozzák majd meg az életvitelüket. Íme, ezekről a tényezőkről van szó:

 • milyen ételeket fogyaszt a család?
 • hogyan étkeztek?
 • cigarettáztok-e?
 • alkoholizál-e bárki a családban?
 • van valakinek függősége, szenvedélye, amely átragadhat a gyermekekre?
 • a gyerekek látják-e a szülőket rendszeresen sportolni?
 • jártok-e kirándulni, színházba, kiállításra, koncertre, olvastok-e?
 • mennyit időztök a tévé előtt, mennyit használjátok az okostelefonotokat, laptopotokat stb.?
 • lát-e benneteket imádkozni, meditálni?
 • szülei viszonyában magukba szívhatják-e nő és férfi összetartozását, szeretetét és egymás megbecsülését, valamint a másik ember tiszteletét?
 • vajon olyan példát látnak, ami alapján ők is átgázolnak majd mindenkin és mindenen, vagy úgy fognak élni, hogy a saját korlátlan szabadságukkal ne sértsék más korlátlan szabadságát?

Ha bölcs felismerésekre jutsz, azokat képes vagy megvalósítani és beépíteni a mindennapjaidba, akkor olyan példák, minták és szokások ivódnak gyermekeidbe, amelyek őt is egyensúlyban, egészségben tartják. Azaz nem csupán magadért, hanem értük is felelősséggel tartozol! Érdemes hát mélyebben megismerni az összefüggéseket és úgy élned, hogy minden nap egy kicsit jobbá válj! Mert ezzel jobbá teszed a világot is.

Megtisztelő figyelmedet köszönöm!  

Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos

www.hop.gyogyuljvelem.com

Fotók: PilotBrent on Pixabay.com

12019 on Pixabay.com

typographyimages on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk