Férfi klimax – ha van, akkor miért nincs?

Ahogy velünk, férfiakkal múlnak az évek, a lelkünk mélyén jó ideig nem változunk. Ugyanaz a tűz hajt bennünket, ugyanazzal a lelkesedéssel akarjuk kihozni magunkból a maximumot, ám a testünk változásai idővel az „öregedés” gondolatával szembesítenek bennünket. Ennek lelki következményei mindenkit másként érintenek meg. Van, aki ezt jól fogadja, de vannak, akik kétségbeesett küzdelembe kezdenek a változásoktól megrémülve. Nézzük, mit kell tudni a változókorról.

Klimax, férfiklimax – van vagy nincs?

A klimax jelentése: változókor. Az elnevezés a szervezet felnőttkorban bekövetkező hormonális átállásának időszakát jelöli, melyet korábban kizárólag a nőkre vonatkoztattak. Ám napjainkban nyitott téma a férfiklimax kérdése is. Mivel születésünktől kezdve egész életünk során folyamatos változásban vagyunk, így bizonyos értelemben klimax az egész élet. Ennek szellemében természetes hát, hogy van klimax. Nőknél, férfiaknál egyaránt. Fogadjuk ezt örömmel, mert ez azt jelenti: élünk!

Ám mi szeretünk mindent felcímkézni, sőt hajlamosak vagyunk folyamatokból kiragadni szakaszokat és úgy tekinteni rájuk, mintha önállóan léteznének. Ilyen a klimax általános értelmezése is, amely úgy tálalja a változókort, mintha előtte minden változatlan lenne. Az örök változást alapul véve tehát nincs klimax, hisz a változás állandó.

Miben más a női és a férfi klimax?

Ahogy a nap is felkel és lemegy, ahogy az évkör is halad, mi is hasonló pályát futunk be. Minden életkorban mást kell megélnünk testi, lelki, szellemi síkon egyaránt. És ez így van rendjén.

A nőknél a klimaxnak nevezett időszak a folyamatos és természetes változások mellett egy visszafordíthatatlan következménnyel jár. Ez a menopauza, amikor elmarad az ivarsejtek érése és a menstruáció, azaz a nő innentől kezdve már nem tud teherbe esni, babát várni és szülni.

A férfiak klimaxának nevezhető időszak a folyamatos és természetes változásokat ugyanúgy hozza magával, de a férfi nemzőképessége nem szűnik meg.

A természeti törvények feltartóztathatatlanok

És nem érdekli azokat, hogy mi mit gondolunk felőlük! A természet, a világ, RENDbe ágyazott, amely RENDnek törvényei vannak. Így az életünk is törvényszerűségek mentén zajlik. Ha tudunk róluk, ha nem, ha hiszünk bennük, ha nem. Az egyik ezek közül az, hogy minden változik. Szüntelenül, megállás nélkül. A változás örök, mindig újat hoz, mindig megújulásra késztet. Az életünk is egy örök változás, áramlás a mindenség örvényével. Aki ezt belátja, érti a világ működését. És nem akar semmit megállítani. Mert tudja, hogy nem lehet. Aki mégis megpróbálja, azt az élet könyörtelenül elsodorja.

A férfi változókor jellemzői

Az ősz tincsek megjelenése, a kopaszodás, a testsúlygyarapodás, a gyakoribb sportsérülések, a lassúbb gyógyulás egyre gyakrabban figyelmeztetnek a változásra, s amikor aztán már a fiatalabbak lefutnak bennünket a focipályán, az nagyon nehezen emészthető meg. Ha ezt nem természetesen fogadjuk, hanem kikezdi a lelkünket, kompenzációként gyakran olyan tevékenységek felé fordulunk (pl. extrém kihívások és teljesítmények), amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy változatlanul 20 évesek vagyunk.

Később itt fáj, ott fáj, már nem bírjuk úgy a fizikai terhelést, magasabb lehet a vérnyomás, megváltozhat az emésztés, előfordulhatnak vizelettartási problémák, netán potenciazavarok. Mindehhez társulhat az elmúlás távoli gondolata, szembesülés azzal, hogy már egyre kevesebbet ér az ember a munkaerőpiacon, hogy nincs rá szükség, ami komoly önértékelési zavart okozhat, és akár depresszióhoz is vezethet. Lelkileg nehéz időszak lehet ez annak, aki ettől kétségbe esik. Kapuzárási pánik esetén vannak, akik ilyenkor habzsolni kezdik az életet, nehogy kimaradjon valami, amit eddig elmulasztottak megélni. Képesek felrúgni akár a családi békét is és kapaszkodni a fiatalságba, nemegyszer akár kínos és szánalmas módon.

Változókor – átmenet a mennyiségből a minőségbe

A természet rendje az, hogy folyamatosan változunk. A klimaxnak nevezett életszakasz tehát automatikusan hoz magával változásokat a szervezeten belül. A hormontermelés, az anyagcsere, a szervezet víztartalma, az izmok, ízületek teherbírása, a szövetek rugalmassága, a mozgáskoordináció, a látásunk, a nemi működések, stb. – különböző mértékben – mind érintettek lehetnek. Változásaik más életszakaszba vezetnek, melyben másra kell készen állnunk, melyben más megélések várnak ránk.

A fiatalság féktelen tüze, a felnőttkor lobogó lángja, s az idősebb kor ragyogó parazsa a maga idejében kell, hogy betöltsön bennünket. Ami nincs a helyén vagy elszabadul, az könnyen felperzsel mindent. Ne akard hát mindenáron azt tenni érettebb korodban, amit egy nálad fiatalabb, mert az már nem a te világod! Van, amiben ők már mások, akár jobbak, de van, amiben még nem érnek föl hozzád. Számodra már más jelen van. A fiatal kor zabolátlan habzsolása után az érett kor letisztult bölcsességében már nem a mennyiség, hanem a minőség válik elsődleges értékké. Nem az számít pl. egy baráti összejövetelen, hogy mennyit iszunk, hanem az, hogy amit iszunk, minél nemesebb, finomabb legyen. Meg kell tanulnunk az élvezeteknek ezt a fokát is.

Heti egy foci nem elég

Ez a megállapítás nem azt a célt szolgálja, hogy a hölgyek haragját kiváltsa! Csupán képletesen utal arra, hogy a heti egy alkalommal végzett nagyon intenzív sporttevékenység a többi nap inaktivitása mellett komoly veszélyeket hordoz. A szervezet elszokik a rendszeres igénybevételtől, és általános teljesítőképessége ennek megfelelő szintre áll be. A heti egy foci ezek alapján olyan extrém megterhelés, amely után legalább 4-5 nap kell a regenerálódáshoz. És nem az izomláz jelenti a legfőbb gondot, hanem a sérülés veszélye (izom-, ínszakadás, csonttörés), valamint a szív túlterhelése.

A titkos recept

Változás tehát van és folyamatos, ez nem kérdés. A titkos recept pedig nem más, mint megérteni ezt. A megértés az a bölcsesség, amely elfogadja és természetesnek veszi a változásokat. „Belátja”, hogy ezek szükségszerűek, és a megakadályozásukon való fáradozás hiábavaló. Ezzel együtt felismeri azt, miként támogathatja úgy a szervezetet, hogy az ideálisan mindent megkapjon az életkornak megfelelő csúcsformához – testi, lelki, szellemi téren egyaránt. Mert az aktív munka mellett a heti 3-4 alkalommal végzett – kornak megfelelő intenzitású – edzés (lehetőleg szabad levegőn), a minőségi alvás, a mértéktartó, ideálisan összeállított étkezés, a lelki gyakorlatok, a szellemi munkálkodás, a szeretetbe ágyazott párkapcsolat, szexualitás, családi élet együttesen adják meg a harmóniát és a boldogságot. Az ezeken való munkálkodás és igyekezet maga a tudatosság.

Élvezd életed minden pillanatát!

Tudd, hogy mindig a legszebb kor(od)ban vagy! Mindegyik életszakasznak helye van és szükségszerűsége. Éld meg a pillanatot! Szívd magadba a varázsát, mert az adott pillanat többé, ugyanígy nem fog megismétlődni! Ne mulassz el semmit belőle, ne hagyd megszökni! Öleld meg a szeretteidet, gyönyörködj a párodban, melengesse lelkedet a gyermekeid boldogsága! Köszönd meg nekik, hogy szeretnek és Te is szeresd őket! És adj hálát, hogy ezt megélheted! Mert ez a csoda az életed! A legnagyobb kincsed. Vigyázz rá, és élvezd minden pillanatát!

Dr. Darnói Tibor

holisztikus orvos

www.gyogyuljvelem.com

Fotók: stokpic via blockchain via Pixabay.com 

WikimediaImages via Pixabay.com 

tatlin via Pixabay.com 

music4life via Pixabay.com 

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. február 15 11:01
    A mi kultúránknak egyik hamis ideálja, a sok közül, éppen a mindenáron fiatalosnak-lenni-akarás. Pedig a fiatalság, az ifjúság az ember életútjának egyik fázisa csupán. Hogyan lehet egy fázist az életúton céllá tenni? Mégis a fiatalosság ideálja olyan nagy szerepet játszik az emberek érzés és gondolatvilágában. Igyekeznek a fiatalság életfázisát minél hosszabbra kinyújtani, úgy, hogy minden egyéb életfázison is áthasson. Mai trendi jelszó az, hogy az ember olyan idős, amilyennek érzi magát. Azt képzelik, hogyha valaki nem akar megöregedni, akkor fiatal marad. Ezzel az ostobasággal szemben jó, ha tudomásul vesszük azt a józan igazságot, hogy az ember pontosan olyan idős, ahány éves! Igaz, ezt a mi korunkban nem szívesen hallják! Már egész technikája fejlődött ki annak, hogy legalább a fiatalosság látszatát meg lehessen őrizni, akkor is, ha a művelet az arcnak minden jellegzetességét és személyi tulajdonságát elveszi. Egy olyan technika, amelyik abban látja lázas törekvéseinek a diadalát, ha a nagymamát úgy tudja megváltoztatni, úgy kifesti, hogy versenyre kelhessen az unokájával. Eszerint a közvélemény szerint az öregedés a legijesztőbb rém. Mi mindennel álcázzák az emberek az öregedés jeleit maguk előtt is, meg a környezetük előtt is! Egy nagy belső tiltakozás van az emberben az öregedéssel szemben, ami persze a belsőkonfliktust csak annál nagyobbá teszi! Pedig az ember csak megjátssza a fiatalt, mintha a nap még emelkedőben volna és azután egyszerre előkészületlenül lepi meg a sötétség, rászakadt az este! Ehhez nem árt, ha kérjük a mi Gondviselőnk segítségét, hogy "tanítson minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk."
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk