13+1 betegség, amelyről férfiként is érdemes holisztikusan gondolkodnod, ha meg szeretnél gyógyulni

Miért fontos tudnod a férfiakat is érintő alábbi gyakori betegségek holisztikus hátteréről? Azért, mert te és szeretteid is szenvedhettek ezektől a problémáktól, ám a szokványos keretek között nem lehet megszabadulni ezektől a gondoktól.

A krónikus betegségek ellátásában a tüneti kezelések meghatározóak, ám azokkal gyógyulást elérni nem lehetséges. Mivel a tüneti kezelések nem érintik a tüneteket létrehozó és fenntartó folyamatokat, így csupán csak az állapot rosszabbodását tudják hátráltatni, a betegség lefolyásának lassítását, és a panaszok enyhítését eredményezhetik. Komplex, holisztikus terápiával bizonyos feltételek mellett az alább felsorolt betegségekben akár gyógyulást is el lehet érni, de az állapot és az életminőség jelentős javulását mindenképpen. Ennek lényege, hogy valamennyi életterület figyelembevételével létre kell hozni a szükséges változásokat az egyensúly, a testi-lelki-szellemi harmónia kialakítása érdekében.

Mi a holisztikus gyógyítás? A holisztikus gyógyítás során az orvos arra törekszik, hogy a beteget ne csak a tünetei vagy a szervei állapota alapján gyógyítsa, hanem a páciens általános fizikai és pszichés állapotát, környezetét, az orvossal való együttműködésének problémáit is fel kívánja tárni – szerk. megj.

A gyógyulás lehetőségének alapvető feltétele, hogy az adott kórfolyamat nem okozott még maradandó szervi elváltozásokat, károsodásokat, illetve a betegség még nem esett át egy olyan holtponton, ahonnan a folyamat már visszafordíthatatlan.

Lássuk a betegségeket!

1. Magas vérnyomás betegség (Hypertonia)

A magas vérnyomás betegség 80-90%-ban ún. elsődleges (primer vagy esszenciális) hypertonia, mely fizikai szervi károsodás nélkül áll fenn, így a magas vérnyomás tulajdonképpen funkcionális zavarként tekinthető.

2. Szív-, érrendszeri betegségek

A szív-, érrendszeri betegségek rizikófaktorai és kiváltó okai közt kiemelt helyet foglalnak el az életviteli elemek és a stressz, melyek rendezése nélkül a gyógyulás nem lehetséges.

3. Elhízás, evészavarok

Amennyiben nem valamilyen betegség következtében alakul ki az elhízás vagy az evészavar, a lelki okok, a hibás életvezetési minták és az előnytelen szokások állnak a probléma tengelyében, melyek rendezése hihetetlenül gyors és látványos eredményre vezet.

4. IBS (Irritábilis Bél Szindróma)

Százezreket érintő betegség Magyarországon, melyre jellemző, hogy hátterében nincs kimutatható szervi- és anyagcsere eltérés, viszont megkeseríti az életet a rendszeresen visszatérő hasi görccsel, puffadással, hasmenéssel, székrekedéssel. Mély-holisztikus terápiával a gyógyulás könnyen elérhető.

5. Fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség

Autoimmun eredetű betegségek, melyek súlyos szervi érintettséggel járnak. A gyulladás csökkentését és a tünetek enyhítését célzó kezelések nem tudnak fordulatot hozni az állapotban, a holisztikus kiterjesztés viszont segíthet kialakítani a belső egyensúlyt, amely a folyamatok megnyugvását eredményezheti.

6. Gyomor- és nyombélfekély, reflux

A tartósan fennálló stressz, a helytelen étkezési és életviteli szokások szinte megágyaznak ezeknek a betegségeknek. Ha ezeket érintően minden változatlan marad, és csak gyógyszerekkel szeretnénk elérni a gyógyulást, sajnos csalódni fogunk.

7. Allergiák

Az allergiás betegségek a szervezet elhangolódását jelzik, aminek következtében „egyszer csak” felszínre törnek a tünetek, amelyek korábban nem voltak jelen. Változatlan életvezetés mellett a kiváltó allergén kerülése, az allergiás folyamat gyógyszeres gátlása nem kínál gyógyulást, sőt, egyre szűkíti az életterünket.

8. Asztma

A súlyos rohamokkal, légzési nehezítettséggel járó betegség tüneti kezelésének súlyos ára lehet, amennyiben szteroidok tudják csak féken tartani a folyamatot. Mély-holisztikus terápiával azonban gyökeres változás érhető el.

9. Alvászavarok

A vegetatív idegrendszer működésének felborulása ördögi körbe taszítja a beteget, mert az elégtelen éjszakai „pihenés” súlyosan rányomja a bélyegét a nappali aktivitásunkra. Ha a szervezet már olyannyira „feszült”, s a működése olyan szinten felborult, hogy az alvásunkat zavarja, az egész életvitelt átfogó változtatás hozhat csak megoldást.

10. Fejfájás

Amikor igazoltan nincs szervi oka a fejfájásnak, a háttérben hangsúlyos tényezőként mutatkozik meg többek közt az életmód, az étkezés, a lelkiállapot. A gyógyszerek csupán átmeneti enyhülést adnak, a panaszok megszűnéséhez holisztikus terápiás út vezet.

11. Daganatos betegségek

Tekintve, hogy a daganatos betegségek hátterében az életviteli elemek döntő befolyással bírnak, mielőbb holisztikus terápiás csomag alkalmazása szükséges az alapkezelések kiegészítéseként, hogy a folyamat szóródása ne tegye esélytelenné a gyógyításra vonatkozó igyekezetet.

12. Autoimmun betegségek

Ezen betegségek mindegyikére – változatos szervi érintettséggel – egyaránt az jellemző, hogy az immunrendszer a szervezet saját, normál szövetei ellen folytat immunreakciót. Támadja és súlyosan károsítja ezzel az érintett szerveket, jelentősen rontva az életminőséget. A biológiai terápiák, szteroidok csak a már kialakult gyulladásos folyamatokat igyekeznek megfékezni, gyógyulást viszont a gyulladásos folyamat kialakulásának megakadályozása eredményezhet.

13. Szexuális zavarok

Testi, lelki, szellemi problémák egyaránt okozhatnak zavart a szexuális életünkben. Már csupán a tartós stressz is elsők közt érinti hátrányosan a nemi működéseket. A megoldás a testi, lelki, szellemi egyensúly visszaállításában van.

13+1. Stressz, szorongás, pánikbetegség

Ezen problémák gyökere a lelki, szellemi folyamatokba ágyazott. A gyógyszeres kezelés csupán keretek közt próbálja tartani a folyamatot, de nem eredményezheti a lelki, szellemi harmónia kialakítását, ami a gyógyulás záloga.

A fenti betegségek fennállása esetén érdemes az alapvető orvosi javaslatokon túl kiterjeszteni a terápiát, hogy létrejöhessen az a testi-lelki-szellemi egyensúly, ami tünetmentes, minőségi életet ad. Ez magában foglalja az életmódot, a táplálkozást, a fizikai aktivitást, a meghatározó szokásainkat, a pszichés és a környezeti vonatkozásokat.

Mert mindezért te tehetsz a legtöbbet – légy fontos magadnak!

Megtisztelő figyelmedet köszönöm! 

Dr. Darnói Tibor

holisztikus orvos

www.gyogyuljvelem.com

Fotók: SarahRichterArt on Pixabay.com

geralt on Pixabay.com

sbtlneet on Pixabay.com

typographyimages on Pixabay.com

DasWortgewand on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk