Több elismerő szót a férfiaknak!

Kellenek a szelíd szavak. Kell a tisztelet, kell az elismerés, a kedves szavak boldoggá tesznek. A szelíd szavak kérnek, nem várnak el, és nem követelnek, hanem időt hagynak, és meghagyják egymást a választás szabadságában.

A kérésben ott van a tisztelet, a követelés pedig türelmetlen, azt gondoljuk, alanyi jogon jár a másik szeretete, figyelme, ideje, pénze. Kérés kell, nem követelés. Aki követel, az soha nem egyenrangú a társával. Az mindig felette pöffeszkedik majd rögtönzött pulpitusán, állandósult dominanciája lealacsonyít, földbe döngöl, és önbecsülést csonkít. Ismernünk, és támogatnunk kell egymás vágyait, de nem mindegy hogyan adjuk ezeket egymás tudtára.

Mindig a kommunikáció hiányát állítjuk pellengérre, mint fő kapcsolatgyilkost, pedig csak a szelíd szavak hiányoznak egyre fájóbban a mindennapokból. Az elismerő szavakra, a szeretetteljes dicséretre vágyik a férfiak többsége is leginkább. Hogy ismerjük el, és értékeljük erőfeszítéseit, hogy a reggeli fényben megerősítő szavakkal és puha csókokkal indítsuk el céljait megvalósító útjaira. Fukarkodunk a szelíd szavakkal, pedig nem esik le a korona a fejünkről, bőkezűbben kellene adnunk az elismerő megnyilvánulásokat, gesztusokat. Követelünk, osztjuk az észt, a tennivalókat listázzuk, határidőt adunk, egymást érzelmi nyomás alatt tartjuk, mézesmázos módszereinkkel zsaroljuk egymást, passzív agresszív parancsszavakat osztogatunk, kész helyzet elé állítjuk a másik embert. Pedig a szelíd szavak tesznek észrevétlenül leginkább szerethetővé. Még önmagunkat is elkezdjük szeretni hirtelen, mert a szó gyógyító, bátorító. Elindulunk arra, amerre eddig nem volt bátorságunk elindulni, az elismerő szavak lélekfröccsöt adnak és önbizalomlöketet. Szelíd szavakra szomjazunk, mint egy pohár hűvös vízre, kétségbeesetten tartjuk a füleinket nyitva, talán ő lesz, aki végre megérti, hogy a pattogó, frusztrált élű, követelőző, számon kérő szavak a legádázabb, „lábujjhegyen lopakodó” kapcsolatgyilkosok.

Elveszítjük a saját hangunkat, agresszívan kommunikáló, vagy sután dadogó, beszédhibás sárdobálókká válunk, vagy éppen kiüresedett kapcsolatok csendjében bolyongunk kezeinket széttárva, értetlenül. Nem mondjuk ki, amire gondolunk, mert fogalmunk sincs, hogyan kell azt csinálni hatékonyan, nem kritizálva, nem füstölögve, szitkozódva, anyázva, nem a múlt sérelmeit ezerszer is felhánytorgatva. A szelíd szavak hiányoznak belőlünk, melyek nem bizonytalanítanak el a kettősünket illetően, nem térítenek el a közös útról, és nem tesznek frusztrálttá, beletörődővé. A szeretet kizárólagos útja a megbocsájtások sorozatán keresztül vezet. Egyikünk sem tökéletes, és ha szeretet valódi, a szavak akkor is szelídek, amikor nehéz szeretni.

Az elvárások legalább annyi párkapcsolatot betegítenek meg, mint ahányan az egészségtelen életmód következményeit nyögik. Az elvárásoknak való megfelelési kényszer nem más, mint az elfogadásért való könyörgés, erre kényszerít manapság e rendkívül igényes világrend. Mikor nincsenek elvárások, akkor otthon érezheted magad. Akkor úgy nyilvánulsz meg, és az lehetsz, aki valóban vagy. A másik ember örömét leli az egyéniségedben, a küllemedben, az élethez való hozzáállásodban, örül neked, melléd szegődik, így lesztek társak. A modern kori ember igényes, nem elégszik meg akármivel, és közben észre sem veszi, hogy csöndesen, alattomosan érzelmi zsarolóvá válik, ahogyan a másik fél is. Védelmi vonalat épít a sürgető, behódoló megfelelési kényszer építőköveiből, és már nem adja önmagát, görcsös szerepjátszásra kényszerül, csak feszülten figyeli saját reakcióit, mozdulatait. A folytonos, pöffeszkedő elvárásaink miatt tesznek minket, és teszünk másokat lapátra, mert képtelenek vagyunk elviselni, ha valaki nem illeszthető bele a hibátlan sablonrendszerünkbe. Miért kellene más személyiséget ráerőltetni valakire a kedvemért?

Szelíd szavak kellenek, a kimondott szavak hangsúlyán áll, vagy bukik minden. A dicséret mennyivel ösztönzőbb, mint a zsörtölődés! Az elismerő szó valóban fontos szeretetnyelv kell legyen, az egymást szerető, elismerő, és tisztelő férfiak és nők kifejezésmódja, mégis dadogva, nyögve, törve beszéljük ezt a nyelvet, többségünk meg sem akarja tanulni, mert mások dicsérete, őszinte elismerése felér egy komoly, fatális egosérüléssel. Pedig a tisztelet nem izzadtságszagú, túlzott alázat, nem egyenlő behódolással, vagy őszintétlen, mézesmázos, manipulatív hajbókolással. Az elismerő szavak célja nem az, hogy hízelgéssel vigyem keresztül az akaratomat, hanem az elismeréssel a szeretetem válik megtapasztalhatóvá, mindez pedig viszonzásra fogja ösztönözni a társamat. Hamis a mosoly, hazudik az érintés, nem minőségi a közös idő, és talmi semmiség az ajándék, ha a szó álságos és nem igazi. Lassan adagoljuk az elismerő szavakat, mintha fizetni kellene érte, mechanikussá, természetessé válnak a tetteink, élünk a napi rutinunkban. Sokan soha nem próbálták ki, hogy milyen hatalmas erő rejlik egymás szóbeli megerősítésében. Mikor szeretem őt jól? Ha szeretve érzi magát, és ha boldogabb, szabadabb, örömtelibb az élete mellettem, mint nélkülem. Szeretni csak azt tudom, amit ismerek. Minél jobban ismerek valakit, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy jól szeressem.

Cikkajánló: Az igazi férfi nem pasi, nem hím, és nem rosszfiú – a férfi címet ki kell érdemelni

Hatékonyan akkor tud teremteni egy férfi, ha a háta mögött van egy fontos bizalmi vonal, a nő elismerő szeretete. Hogy lehet közel férkőzni egy férfiszívhez? Mi a szeretetnyelve a férfiaknak? Az elismerő szavak és a tisztelet. Érdemelje csak ki, replikázzuk csípőből, mert egy ilyen rendszerben élünk, mert úgy szocializálódtunk, hogy minek is tiszteljünk másokat, a saját érdekeinknél nincs fontosabb. Ez a mai cenzúrázatlan, és sekélyes világ sajnos nem neveli belénk a tisztelet készségét. A férfi egész nap az anyagi világ hiénái ellen harcol, a védelem, és az övéiért való gondoskodás élteti. Mikor hazaér, érthetően az a vágya, hogy levethesse a páncélját, mert a biztonságos nyugalmat szeretné megélni. Ha egy férfi érzi a tiszteletet, akkor megnyílik a szeretetre, akkor mer szeretni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: geralt via Pixabay.com

ArtsyBee via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk