Nagyobb szükségünk van az emberi érintésre, mint valaha

Túl sokat beszélünk a semmiről, agyalunk, analizálunk, vádaskodunk, gyanúsítgatunk, miközben semmi másra nem vágyunk közben, mint egy segítő, erőt adó érintésre, ölelésre, hogy a szeretett ember a karjaiba zárjon.

A szavakkal gyakran csak üres „csendhézagokat” töltünk ki és az időt vesztegetjük, az érintés azonban felszabadít, felold, és felmelegíti a szívet. Talán egyszer magunktól is ráébredünk, hogy egy őszinte ölelés gyakran többet ér bármilyen cizelláltra fogalmazott szónál. Egy szeretetkapcsolatban soha nem felejtődhet el az ölelés, a simogatás fontossága, olyan természetes kellene, hogy maradjon, mint ahogyan a levegőt vesszük. Amikor megfogom a kezét, tenyerembe zárom, akkor érzem az ereinek lüktetését, a szívverését, bőrének melegét. Gyakran egyetlen érintés elég, hogy érezzem a szerelmét is.

A technika, a digitális világ szélsebes iramban száguld el mellettünk, de testi és lelki szükségleteink, a szeretet és elfogadás iránti vágyunk ugyanaz marad, a valódi emberi kapcsolódásokért, az emberi érintésért ugyanúgy sóvárgunk. Lelki és biológiai szinten, bármit is teszünk, nem tudjuk tartani a lépést. Az érzelmeink kinyilatkoztatása mára mégis egyre inkább áttevődik a virtuális és közösségi térbe, amelyben az ottani metakommunikáció mást sem tesz, mint leszoktat minket az érzések, az érzelmek feltárásáról, a konfliktusok szemtől szembeni kezeléséről. Emoticonokkal próbáljuk pótolni az érzelmi reakciókat, amelyeket egyébként csak a személyes találkozásokkor élhetünk meg: egy táguló pupillát, egy felgyorsult légzést, remegő hangot, piruló arcot. Mindez szemtől szembeni megélése és megértése pedig elmaradhatatlan része a másik ember megismerésének, a vonzalom és a kötődés kialakulásának. Az érzelmi és fizikai közelség, az intimitás az, ami valójában összeköt bennünket a szeretetkapcsolatainkban, egy jóleső érintés, az oxitocin, a szeretethormon felszabadulásával, megerősíti a bizalmat és a kötődést, azt jelenti, összetartozunk, közünk van egymáshoz.

Mindenféle megmagyarázhatatlan hiányérzettel, frusztrációval, félelemmel küszködünk, pedig csupán sóvár vágy él bennünk a rendszeres, szeretetteljes testi kontaktusra, bújásra, ölelésre, érintésre, amely nem szexuális együttlétre utal, hanem intimitásra, közelségre, meghittségre, bizalmasságra, egy bensőséges közös percre. Egy meleg érintés erősíti az immunrendszert és enyhíti a szívérrendszerhez kötődő stresszfolyamatokat. A magyar nyelv csodásan árnyalt, az ölelést számos szinonima jelöli, átkarol, magához szorít, karjaiba zár, szívére ölel. Ha valaki a szívéhez szorít, a fájdalmad is enyhül. A gyermek is lecsitul, sírása hüppögéssé szelídül, végül teljesen abbamarad. Felnőttként még mindig ugyanerre a lelki vigaszra vágyunk, hogy csökkenjen a félelemérzetünk, hogy kevésbé lássuk sötéten világunkat. Az érintés azt jelenti, közünk van egymáshoz. Sóvár vágy él bennünk, néha csak úgy egymásnak ütközünk, és lélek nélkül a testünket helyezzük használatba, csak hogy érezzünk valamit. Ez nem érintés, ez csak lelkek karambolja.

Ma nagyobb szükségünk van az érintésre, mint valaha. A nyugati társadalmakban egyre ritkábban tapasztalni testi kontaktust, még a közeli ismerősök sem ölelik meg egymást, már-már visszarettennek, ha valaki véletlenül hozzájuk ér. Történik mindez úgy, hogy a szex teljesen elveszítette tabu jellegét, és mindenhonnan pikáns, erotikus üzenetek tömkelege záporozik, beszippant a virtuális, arctalan, delejes fertő.

Pedig az ölelés és kézfogás szintén az oxitocinon keresztül növeli az esélyt, hogy egy bárki inkább családtagként viszonyuljon hozzánk, még akkor is, ha csak most találkoztunk először. Hogy milyen nagyfokú a mai ember sóvár vágyakozása a közelség és a testi érintés után, mutatja az a tény, hogy egyre több városban szerveződnek cuddle party-k, vagyis öleléspartik. A rendezvények ötlete New Yorkban született, de ma már számtalan ilyet szerveznek a német és osztrák nagyvárosokban is. Kurzusok, tréningek, előadás-sorozatok nyílnak e legősibb, és legösztönösebb szeretetnyelv fontosságáról. Érintést, simogatást, testi kontaktust hosszú ideje nélkülöző emberek jelentkeznek az érintéskurzusra, mert azt gondolják, bennük van a hiba, hiszen elfelejtették, hogyan kell megérinteni egy másik emberi lényt.

A koraszülötteket „ciróka terápiával” ösztönzik az életre, így erősödnek testben, lélekben. Az anya érintésének gyakorisága a szeretet egyik fontos kifejezőeszköze, a simogató, érintő ringatásnak számtalan pozitív hatása van, a baba keringése fokozódik, szívének teljesítménye nő, szilárdul az anyával való kötődés. Gyerekkori élményeink mély hatással vannak kötődéseinkre, meghatározzák, hogyan viselkedünk későbbi párkapcsolatainkban: az anya biztonságot nyújtó közelségéhez hasonlóan a társunktól is érzelmi biztonságot, védelmet várunk. Ő lesz az, aki érzelmi komfortérzetet nyújt, és akinek a hiánya majd elbizonytalanít. A korai érintésnek az anya gyermek kapcsolatban rendkívüli jelentősége van, így leszünk szeretetéhes szorongók, vagy egészséges lelkű, biztonságos kötődésre alkalmas felnőttek. Az érintés végigkíséri az életünket, végstádiumban lévő betegek titkon azért is fohászkodnak, hogy ne kelljen egyedül itt hagyni a földi világot, legyen valaki, aki mellettük van, átkíséri őket, tartja, fogja a kezüket.

Ha ölelésre tárod karjaidat, azzal szíved is kitárod. Van, akinek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve, ők így mutatják ki, és ezen keresztül érzékelik leginkább a másoktól kapott szeretetet. Egy szeretetkapcsolatban nem elég a saját érzelmi anyanyelvedet ismerni. Ha közölni akarod az érzéseidet, és jól akarsz szeretni, meg kell tanulnod azt a szeretetnyelvet, amelyet a társad is megért: hogy végül azt nyújtsd neki, ami igazán boldoggá teszi, amitől igazán szeretve érzi magát.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Designed by Teksomolika

Designed by Teksomolika

Designed by Teksomolika

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk