Lehet-e őrizni a szenvedélyt egy életen át?

Természetes folyamatként kell elfogadnunk, hogy a szerelem néhány év alatt átalakul, de ez nem jelenti azt, hogy a szenvedélynek már nem marad hely…

A legelső szerelmes találkozásban százezer perc várakozás rejlik, hormonok tombolása, egymás tekintetében elmerülés, és színtiszta vegytan. A szerelem kezdetben valóban rózsaszín köd, az adrenalin szint az egekbe szökik, a szív kalapál, zúg, tolul a vérben a szerelemhormon. Legfeljebb két éven keresztül állunk e csodavegyület hatása alatt, az emberi szervezet ennyit bír el a pozitív stresszből, nem többet. Folyton ezer fokon égni, mindig őrülten szerelmesnek lenni tehát nagyon egészségtelen volna. A rózsaszín ködbe burkolt szerelem két-három év után megszelídül, átalakul, a kötődés érzése válik meghatározóvá, és bár a kapcsolatunk szoros és meghitt marad, mégsem marad ugyanolyan. Megtanulunk MI-ben gondolkodni, többes számban beszélni, a közös jövőt tervezni.  Szerelmünk észrevétlenül lecsendesül, eljönnek a hétköznapok. Senki nem tökéletes, mégis egymás szemében tökéletessé válhatunk, elfogadjuk egymás hibáit és hiányosságait, esendő emberként szeretjük és tiszteljük egymást. Illúzióinkat jelképesen elégetve, valódi önmagáért szeretjük és értékeljük őt, aki társként mellettünk áll.

Lehet-e őrizni a szenvedélyt egy életen át?

Azon túl, hogy a szerelmes szenvedély ugyanúgy jelen van, egy mély, szeretetteljes barátság és bajtársiasság is jellemzi viszonyunkat. A kapcsolatunknak értelmet, hagyományt, saját szokásokat adunk, mikrokultúrát teremtünk, melyben az állandóság, az ismétlődő szokások adják a biztonságot. Megtanultunk kommunikálni, a konfliktusokat jól kezelni, vágyainkról nyíltan, félelmek nélkül beszélgetünk. Kialakul egy igazi, realitásokon nyugvó elmélyülés, végleges összetartozás, egy érinthetetlen szövetség, irigylésre méltó, megbonthatatlan harmónia.

Nem lehetséges ugyanazzal az intenzitással megélni a szenvedélyt egy életen át. Tévedés azt gondolni, hogy a kapcsolat elején megtapasztalt szenvedélynek az együtt töltött évek alatt ugyanolyan hevesnek és forrónak kell lennie, mint kezdetekben, mert ha ez nem így van, akkor az a kapcsolat unalmas, értéktelen és működésképtelen. Ne vágyjuk vissza az első idők intenzitását, bármennyire szeretnénk, ez nem lehetséges. Minden jól működő kapcsolat egyik titka, hogy elfogadjuk a tényt: a kötelékünk folyamatosan fejlődik, változik. Kapcsolatunk lényege nem az, hogy örökké a kezdeti szimbiózis, a szenvedély állapotában lebegjünk, hanem hogy minden  életszakaszunkban, életciklus-változásban és krízisben megtaláljuk az egymáshoz vezető visszautat. A szenvedély, a tűz szelídül, de mégis áthozható, átemelhető a párkapcsolati szakaszokon, ha úgy akarjuk.

Intimitás, szenvedély és elköteleződés

Sternberg amerikai pszichológus 1986-ban kidolgozott szerelem háromszög elmélete szerint az így létrejövő és fejlődő párkapcsolatok három fontos pilléren nyugszanak.   

Az első az intimitás, ami nem a testek, hanem inkább a lelkek egymásba fonódása. A fizikai közelségen túl mély, bensőséges érzelmi kapcsolódás, bizalom és meghittség. Azt jelenti, hogy átadom és megadom magam, mert van bátorságom szeretni és megmutatni a sebezhető énemet. A második pillér a szenvedély, erős fizikai és szexuális vonzódás, intenzív kapcsolódás, ami újra és újra élettel, energiával, fűszerrel tölti meg kapcsolatunkat. Az elkötelezett kapcsolatokban az érzelmi biztonság és szenvedély dinamikájának egyensúlyára kellene törekednünk. Az egyensúly nem terem magától, és nehéz folytonosan megújulni, új oldalunkat mutatni, mégis ez fontos ahhoz, hogy ébren tartsuk a szeretetteljes kötődést és a szenvedélyt.

Végül a harmadik pillér az elköteleződés, ami olyan döntés, amelyet nap mint nap meghozok a társam jólléte, kapcsolatunk fejlődése, gazdagodása érdekében. Döntés arról, hogy befektetek, invesztálok, időt, energiát, figyelmet, jelenlétet rakok bele, és nem sajnálom, mert a kapcsolatunknak eszmei értéke van, bármit megadok érte, hogy működtessem. Nem valódi az a szeretet, amiből hiányzik ez az odaadó önkéntesség, amellyel minden rezdülésemmel a társam mellett állok, mert a kapcsolatunk odaadás, együtt tervezgetés, fejlődés, és annak az átnyújtása, amik vagyunk, és mindenünk, amink van.

Hol van a perzselő tűz a kapcsolatunkból?

Hol az izgalom, a várakozás öröme? Sokan az idő múlásával kiüresedést éreznek, magányt és végtelen unalmat a szerelmi semmittevésben. Szomorúan legyintve állapítják meg, „már nem működik a kémia”, új tűz, új bizsergés után kutatnak. De kár az effajta hanyatlásokért! A szenvedély, az intimitás és az elköteleződés mértéke és aránya a párkapcsolat fejlődési szakaszaiban ugyanis folyamatosan változik. A kapcsolatunk is egy rendszer, működéséhez energia és kommunikáció szükséges. Mégis hogyan lehet megőrizni a szenvedélyt a párkapcsolatban? Természetes folyamatként kell elfogadnunk, hogy a szerelem néhány év alatt átalakul, de ez nem jelenti azt, hogy a szenvedélynek már nem marad hely. Ha nem is minden percben, de olyan bensőséges pillanatokban, amelyben meg tudjuk élni az intimitást, a szenvedélyes együttléteket is át tudjuk élni. Ideje eloszlatni azt a tévhitet is, amely szerint a szexuális vágy és szenvedély magától jön létre, nem kell bele energiát, időt, figyelmet fektetni. Mert a párkapcsolat is egy olyan rendszer, ami belefektetett idő és energia nélkül nem működik, és ha nem vigyázunk, lassan megszűnnek az érintések, a szenvedély valóban elpárolog, mint a testünkre szórt feromonpermet. Tudatosítsuk magunkban, hogy melyik párkapcsolati szakaszban járunk és azt milyen „hevület” jellemzi szenvedély szempontjából. Így sokkal könnyebben megértjük és elfogadjuk, miért nem reális, ha folyton a kezdeti szimbiózist, az eufórikus szenvedélyszerelmet várjuk a kapcsolattól.

Cikkajánló: Nem a távolság választja el az embereket, hanem a csend

Az a kapcsolat, amelyben nincs egyensúlyvesztés, és nem billen a mérleg, amelyben felváltva cipelik a „szerelem egyfülű kosarát”, sok mindent kibír. Képes lerúgni magáról az egot, kibírja a távolodást és közeledést, állja a féltékenység vasmarkát, a szenvedély nélküli hónapokat, kibírja a csendeket és a hangos szitokszavakat. Kibírja az időt, a ráncokat, a változást, a színe vesztettséget, a betegséget, az erőtlenséget, a diszharmóniát, az ideiglenes elfordulást. Kibírja a távolságot és azt a fajta elengedést, ami ahhoz kell, hogy a másik visszatérhessen.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by v.ivash - www.freepik.com

Flower photo created by teksomolika - www.freepik.com

Background photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Blue photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk