Keressük az érzelmi biztonságot, pedig semmit sem tudunk róla

A nő mindenben egy dolgot „keres” mindenekfelett: az ÉRZELMI BIZTONSÁGOT. Ezt már sokszor leírtuk, de mégsem mentünk a mélyére. Talán azért nem, mert sok férfi azt hangoztatja, hogy vannak olyan nők, akiknek az anyagi biztonság az elsődleges. Ami miatt a férfi úgy gondolja, hogy az egzisztenciális háttere inkább a kötődés alapja, mint az ő egyénisége, személyisége.

Ez a cikk elsősorban a nők egyik kiemelt mozgatórugójáról szól a kapcsolatokban, házasságokban és gyereknevelésben. Másodsorban általánosnak tűnő kérdéseket tesz fel, amelyek mégsem azok.

A Férfivá válásban fontos az anya elengedő szeretete! című múltkori írás után úgy éreztem, szükséges leírnom azt, mi motivál egy nőt a mindennapokban, és hogyan kötődik ezáltal az élete szereplőihez.

A nő mindenben egy dolgot „keres” mindenekfelett: az ÉRZELMI BIZTONSÁGOT

Ezt már sokszor leírtuk, de mégsem mentünk a mélyére. Talán azért nem, mert sok férfi azt hangoztatja, hogy vannak olyan nők, akiknek az anyagi biztonság az elsődleges. Ami miatt a férfi úgy gondolja, hogy az egzisztenciális háttere inkább a kötődés alapja, mint az ő egyénisége, személyisége.

Miután a mai világban az érzelmi holtomiglan-holtodiglan ritka, van alapja ennek is, de mégsem ez az igazán jellemző. A jellemző inkább az, hogy ingoványos érzelmi állapotú emberek kapcsolódásának halmaza alkotja ma a globális társadalmat.

Ennek az érzelmi biztonság éremnek több oldala van. Nehéz megmondani kronológiailag, hol és mikor csúszott el az, amikor a HELYES érzelmi kötődés két ember között olyan mintát produkált, amit a gyerek ugyancsak helyesen örökölt meg. Már több ezernyi cikk olvasható arról, milyen a nő és milyen a férfi, a női agy és férfi agy, a női test és férfi test, mit vár el ma, ebben a társadalmi közegben egymástól a két nem.

Az érem oldalai: az első, mit kaptam én gyermekként a szüleimtől, milyen volt az érzelmi kapcsolatuk, majd a házasságuk, mit „szívtam be” ebből nap mint nap. Második: én ebből mit vettem át. Harmadik: ebből mit fogok használni, amikor párkapcsolatot alakítok ki és benne élek. Negyedik: ha gyermekem születik, mit alkalmazok ezekből a nevelése során, amit ugyanúgy szivacsként iszik majd be, mint ahogyan én tettem anno. A lehetőség és a felelősség kimeríthetetlen.

Hogyan működik az érzelmi háttér a nőknél egy monogám kapcsolatokra épülő társadalomban?

Első körben a legfontosabb dolog, hogy mindig tudja, ő az egyetlen szeretett „királylány” a portán. Ettől a kizárólagosságtól érzi még nagyobb biztonságban magát. Ha a királynővel (anyós) nem kell vetekednie ebben, akkor még jobban fogja érezni magát. (Ha a női minőségek nem keverednek és a házasságban a nő nem a párja édesanyja, hanem a társa szeretne lenni, illetve az anyós nem telepedik rá a fiára, mint kizárólagos érzelmi biztosítékra).

Milyen nő képes fenntartani azt az állapotot egy férfinál, hogy ő legyen az egyetlen, az első és az utolsó egyben? Milyen nő képes önmagát annyira szeretni és tisztelni, hogy saját magát tekinti az érzelmi biztonság egyik alapkövének és nem kizárólag a szeretett férfitól függ ez? Hanem a szeretett férfihoz kapcsolódik ezzel. Az érzelmi biztonságban a férfi pluszban meg tudja erősíteni a nőt, a saját női benső erején és tartásán kívül? Melyik férfi érzi jól magát az érzelmileg érett és biztos nő mellett?  Az a férfi, aki önmaga is biztos talajon mozog az URALT érzelmek terén.

Egy nőnek ugyanúgy szüksége van a saját benső uralt energiáinak egyensúlyára, mint a férfinak. De mégis másképp, hiszen az életfeladatok bár összefüggnek, de mégis különbözőek. Saját fontosságot és privilégiumot kapnak a nők azzal, hogy gyermek fogan meg a testükben, ott óvják és védik, majd a világra hozzák. Ebben benne is van, hogy az egység mint „burok” a születés után megszűnik és oltalmazó, de életre, világra engedő szeretet veszi át a helyét. Ezt a szilárd érzelmi biztonságban élő és ezáltal a férfihoz helyesen kapcsolódó nő tudja biztosítani gyerekei számára.

A nőknek óriási szükségük van arra, hogy napi szinten leadják az érzelmi energiájukat. Ez az egyik működési elvük. A férfiaknak tudniuk kell, hogy ez a fajta energialeadás nem azért történik, hogy ezzel a nő gúzsba kösse őket.

Az a férfi, aki biztosan uralja az érzelmeit, megfelelően tudja a nőből felé áramló energiákat magához engedni, és képes azt jól is „használni”.

Mert nem csak a saját energiáinkkal alkothatunk jól, hanem ha a társunkét is hozzávesszük.

Ez lenne a lényege a párkapcsolatoknak: áramoltatott és uralt érzelmi energiák összessége alkotásra és célok megvalósítására. Amennyiben a nők stop táblával találják szemben magukat, kezdetét veszik a drámák, játszmák, és más irányba irányított érzelmi energialeadások. A gyermekek ebben biztos alanyok lesznek.

Az a nő, aki eleve családi mintaként hozza magával a kapcsolatba a dráma, játszma működését, ott a férfinak nehéz dolga van. Ezt viszont szükséges felismerni a kapcsolat elején, ahhoz, hogy változtatni lehessen rajta.

Összeségében a nőknek a maguk életterületén is szilárdan kellene működjenek ahhoz, hogy ezt jól tudják a férfiakéhoz kapcsolni és működtetni a hétköznapokban.

Hogyan alakul ki az érzelmi biztonság egy nőben (persze a férfiakban is)?

Ha születése óta minden egyes pillanatban a saját életének megélésére, önmaga megismerésére és szeretetére nevelik. Ha a szülő nem önnön, saját életében be nem következett vágyai tárgyává teszi gyermekét, vagy kizárólag saját hasonmását látja benne, amivel együtt jár, hogy állandó elvárásokban gondolkodik és torz tükröt tart a gyermeke felé.  A helytelen, torz önkép, hiányos önismeret érzelmi káoszba taszítja az embert.

Te melyik ember vagy? Az uralt és szilárd érzelmi talajon álló, vagy az érzelmi káoszban élő?

Van lehetőséged választani?

Van lehetőséged változtatni?

Van lehetőséged dönteni?

Van lehetőséged jól kapcsolódni?

Van lehetőséged jót s jól átörökíteni?

Vannak ehhez eszközeid?

A cél mindig ugyanaz: szeretni és szeretve lenni. És így alkotni, együtt, kéz a kézben.

Olvasd el a korábbi részeket is (kattints a címekre):

Kezdetek

A kezdetek folytatódnak: Beavatás 1.

A kezdetek folytatódnak: Beavatás 2.

Kezdetek után a folytatás: Ha fiú lennék…

Segítő kezek

A Férfivá válásban fontos az anya elengedő szeretete!

E. A. K.

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: efes via Pixabay.com

SplitShire via Pixabay.com

Antranias via Pixabay.com

StockSnap via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. február 11 13:00
    Embernek biztonsága önmagában nem lehet. Még akkor sem, ha a mai korszellem mozgalmak ezt sújkolják tömegekbe. Miért? Mert vannak olyan élethelyzetek, viharok az életünkben, melyek emberileg megoldhatatlanok, de az élő Istennel? Ilyen pl. a betegség, természeti katasztrófák stb. Igaz ember hitből fog élni, és arra fog törekedni, hogy bizalmát, hitét magasabb erőbe vesse, a Biblia azt mondja: "Mert nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben." (1Korinthus 4:20) Akik csak önmagukban bíznak, azoknak életük nem lesz áldás, se biztonságos. Ne keressünk hibásakat magunk körül, se szülőket, se a párunkat, se a szomszédunkat, hanem elsősorban saját magunkat vizsgáljuk meg a Biblia igazsága fényében, hogy kik vagyunk mi, és mi a feladatunk az életben? Mert ennek hiányában valóban torz képünk lesz magunkról. "Amit az Igaz Ember keres, az benne van - amit a közönséges hitvány ember, az másokban." (Konfuciusz)
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk