Egyedülálló apukák, ne bánkódjatok!

Mindannyian csomaggal érkezünk. Kisebbel, nagyobbal. Ott van benne egy egész történelem, az összes bukásunk, botlásunk, sikereink, párkapcsolati mélységeink, magasságaink, szívfájdalmunk és válásunk. Azt gondolom, jobb vakmerőn farkasszemet nézni a múlt szellemeivel, nyugodtan „vendégeljük meg őket fehér asztalnál”. Ami volt, az kizárólag már csak a fejünkben él, és a mindenfélével teletömött csomagban, amit húzunk, vonszolunk, és néha képtelenek vagyunk letenni, nem is érhet hozzá senki illetéktelen. Beszélni kellene, és beszéltetni egymást: ez voltam, ezt tettem, így bánt el velem az élet, és már tisztán látok, hol rontottam el, hogy nekem is benne volt a kezem, „bűnrészes” voltam az életem félresiklásánál.

Kár az időt olyanra vesztegetni, aki az idő múlásával is képtelen kimondani ezeket a szavakat, aki a törött múltdarabokat még mindig a háta mögött rejtegeti. Aki leteszi végre a csomagját a küszöbön, és engedi kipakolni az összes csalódást, szívfájdalmat, hazugságot és megaláztatást, őt minden nap egyre közelebb engedhetjük. Jobb olyan ember mellett dönteni, aki óvatos kezekkel, szeretettel segít „kicsomagolni”.

Bármennyire tagadjuk, egy párkapcsolatban úgy működünk, mint a gyermekek. Szeretjük a rutint, ez adja lelki komfortérzetünket. A komfortzónánk egyenlő a biztossággal, a mindennapok bejáratott rutinjával, egy megszokott ritmussal: minden évben ugyanaz a nyaralás helyszíne, a karácsonyi menü, ugyanaz az ünnepek forgatókönyve, de még az ágyban is összeszokottak és biztonságot nyújtanak a mozdulatok. Ha mindezt veszély fenyegeti, és összeomlani készül, jogosan leszünk frusztráltak és kezelhetetlenek, visszavágyjuk vélt biztonságunkat, mint egy szép játékot, amit elvettek tőlünk. Az okos válás első feltétele a másik teljes elengedése, vagyis legalábbis az erre való hajlandóság, melyben nincsenek már érzelmek, nincs gyűlölet, bosszúvágy, nincs már szerelem, ragaszkodás és semmilyen más kötődést jelző érzelem. Semlegesség kell, és a lelket új, tiszta ruhába kell öltöztetni, ami méltóvá tesz arra, hogy emberként lépjünk ki a működésképtelen, szárnyaszegett kapcsolatból. Sérülések nélkül nem tudjuk elhagyni a helyszínt, de nem mindegy, hogy az felszíni karcolás, vagy maradandó lelki sebesülés.

Egy párkapcsolat kegyetlenül édes, ámde veszélyes, és kihívásokkal teli hullámvasútján a legkényesebb, legtörékenyebb és legnehezebben kezelhető helyzetek a frissen elvált vagy éppen válófélben levő férfival való kapcsolatunk során tapasztalhatóak meg. Az elvált státusz azonban nem stigma, nem takargatni való, huszonegyedik századi skarlát betű, és egy elvált férfi sem feltétlenül „second hand” hibás áru. Milyen könnyű lenne sóhajtani, és azt kívánni egy elvált apától, hogy bónusz csomag nélkül érkezzen az életünkbe. Ez azonban sajnos lehetetlen, neki lezárt, vagy lezáratlan múltja van, exfelesége van, és vannak gyerekei. Egy elvált férfi valóban nem hibás áru, de lehet, hogy nem is álruhába bújt herceg. Érzelmileg is le kell válnia a volt feleségéről, például úgy, hogy nem nélkülözi a fizikai jelenlétét, nincs szexuális kapcsolatuk, a közös tárgyaktól érzelemmentesen megváltak, új kapcsolatrendszert építettek ki, és egymással rendezett, kulturált, emberi szerepviselkedést tanúsítanak. Az átélt válási gyászfolyamatról tárgyilagosan, érzelmek nélkül beszélnek, és már képesek új szerelemre. Ha mindez még nem valósult meg, bármilyen édes-mézes, rózsaszín ködben leledzünk, semmiképpen ne bízzunk abban, hogy hányattatások és megpróbáltatások nélküli, stresszmentes, harmonikus, boldog szerelem jut osztályrészül egy elvált férfi oldalán. Csupán terapeuták leszünk, derékba tört önbizalmú, „érzelmi hajótörött”, menedékkereső férfiak szabadidős tevékenységei, szex- és társalkodó partnerei.

Aki valóban végighaladt a gyászfolyamat minden egyes szakaszán, az bölcsebb, érzelmileg érettebb lett, elveihez ragaszkodik, és ideális esetben tiszta, kompromisszumképes képet alkotott a párkapcsolatokról. Levonta a megfelelő tanulságokat, és azt is tudja, mire nincs szüksége többé.

Azt tapasztaljuk mostanság, hogy az elvált apák perifériára szorultak a társkeresés terén, és a szóba jöhető, lehetséges jelöltek listájának legalján kucorognak. Miért toljuk őket félre, miért ülnek kispadon, és nézik beletörődve, ahogyan karonfogva elsétálunk a „hibátlan áruval”? A „hibátlan áru” ismérvei: nőtlen, gyermektelen, csibészes mosolyú, kidolgozott felsőtestű férfiegyed, divatos keresztnévvel, jó családi és financiális háttérrel, saját lakással, pénzügyi vagy jogi területen szerzett diplomával, és minimum egy nyelvtudással. A „hibátlan árunak” nincs semmilyen lelki defektje, és nincs súlyos múltcsomagja, a virtuális webáruházban rögtön hibátlan fogsort villant ránk. Azt hinnénk, beépített ember ő, a site arca, vagy valami olyasmi, de nem, ő valódi, hús-vér csodalény, még ránk is kacsintott.

Az egyedülálló apa azonban nem igazán élvezi az ottani jelenlétét, nincs sikerélménye. Az utóbbi időben igencsak megcsappant az önbizalma, pedig lelke mélyén sokáig reménykedett, hogy azért a harmincas éveikben járó nőknek már benőtt a fejük lágya, és nem csupán a yachtos, vitorlázós, karibi nyaralásos, álomautók mellett, feszített bicepsszel pózolós képekre tapadnak, és kattintanak, hanem őt is figyelemre méltatják. Sajnos tévednie kellett. Online állapota felért egy nem reprezentatív, magán felméréssel, miszerint a társkeresőn levélben megszólított nők 99 százaléka figyelemre sem méltatja, ignorálja, egyszerűen levegőnek nézi. Az egyedülálló apa ezért kispadon üldögél, és egyre kevesebb lendülettel vesz részt a játékban, akár nézőként is. Azért még naponta végigpörgeti a „kínálatot”, mintha egy színes online magazint lapozgatna, és egyre kevésbé hiszi, hogy keresnivalója volna ott. Pedig semmi baj nincsen az egyedülálló apával. Ráillik a fentebb felsorolt kritériumrendszer, bár csibészes mosolyát kissé megkoptatta az élet, gondolkodóráncai mélyültek a sok tépelődéstől, de minden más stimmel. Nincsenek partizó képei bújós pincérlányokkal, nincs villantott mosoly, és epilált felsőtest. A gyerekei szerepelnek a képeken, a közösen eltöltött, meghitt pillanatok.

„Ha asszonyt viszel, vidd vele a gyerekeit is, mert aki gyerekes asszonyt szeret, az gyerekestül, kölyköstül-verebestül szereti őt.”

– Népi bölcsesség

Furcsán működünk mi nők. Felháborodva és levegőért kapkodva reagálunk, ha egy ígéretes jelölt kijelenti, szingli anyuka szóba sem jöhet. Miért? Hiszen mi tökéletesek vagyunk, megjártuk a hadak útját, és főnixmadárként újjászülettünk. De ők nem vállalnak be gyereket, sajátot akarnak, idegen alomból származó fekete hattyút nem dédelgetnek a keblükön. Mély tiszteletem a kivételeknek, de mi nem ugyanígy működünk? Steril áru kell, érintetlen. Én akarom rá kitűzni a zászlómat legelőször. Én akarom elkapni, betörni, rossz fiúból kezes bárányt akarok csinálni. Én akarom rá kirakni először a foglalt táblát.

Pedig az egyedülálló apákkal semmi baj nincsen, nyugodtan rájuk emelhetjük a tekintetünket, talán másodjára vesszük észre azt, ami igazán lényeges, és a szemnek láthatatlan. Hozzáteszem, ehhez értő tekintet szükségeltetik, ami nem a hurráoptimista gyermektelen létet hirdető photoshoppolt képeken akad meg, hanem a valódi, retusálatlan életképeken.

Cikkajánló: A legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A gyermeküket egyedül nevelő apák ugyanúgy esélyt és figyelmet érdemelnének, ideje tehát tágítani a horizontot és felhagyni a bevésődött, elavult, előítéleten nyugvó normáinkkal. Az egyedülálló apa státusz nem stigma, amitől óvakodni kellene. Ha végül elvált férfit engedünk a szívünkbe minden karcolásával, horpadásával, nyűgével és történelmével együtt, akkor mindössze ennyi a dolgunk: segítsünk neki jelképesen kicsomagolni, és szelídítsük meg a gyermekét.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: matazu via Pixabay.com

Pexels via Pixabay.com

kitkat1718 via Pixabay.com

seagul via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk