Csak az tud a társa felé őszinte elismerést megfogalmazni, aki saját magát is megbecsüli

A szeretetnyelv egy gyermekkorban beépített kommunikációs csatorna, így értelmezzük a világot, így közvetítjük ragaszkodásunkat. Amikor a társam a viselkedésemet kifogásolja és bírálja, valójában a legjobb kulcsot adja az ő szeretetnyelvének felismeréséhez.

Bírálatai, kívánalmai, elégedetlenségei gyakran szoros összefüggésben vannak az ő érzelmi szükségleteivel, kiüresedett „szeretettankjával”. Mikor panaszkodik, zúgolódik és háborog akkor valójában a szeretet iránti igényét próbálja közvetíteni felém. Nem elég a sajátomat ismerni, ha eredményesen akarom közölni az érzéseimet, idővel meg kell tanulnom azt a szeretetnyelvet, amelyet a társam megért, hogy azt nyújtsam, amitől igazán szeretve érzi magát.

Szeret, de nem érzem. Kinyilatkoztatja közös értékes, minőségi idővel, ajándékokkal, elismerő szavakkal, szívességek megtételével, de nem érintéssel, öleléssel. Nem képes kiteljesedni az, akinek életéből hiányzik a szeretetnek ez az ösztönös és alapvető gyakorlati kifejezésmódja. Egy szeretetkapcsolatban soha nem felejtődhet el a fizikai intimitás, az ölelés, a csók, a bújás, simogatás fontossága. Az érintés azt jelenti, közünk van egymáshoz. 

Szeretetünk kifejezéseként mindannyiunknak meg kellene tanulni az elismerő szavak nyelvét. Az elismerő szavakban ott van egy nagyon fontos dolog: az egymás iránti tisztelet. Azt jelenti, hiszünk egymásban és látjuk egymás értékeit. Aki tisztel, elismeri az erősségeimből fakadó erényeket, és elnéző a gyengeségeimmel. Nem hánytorgat fel régmúlt sérelmeket, utamat észrevétlenül segíti, pozitív megerősítése, dicsérő szavai ösztönöznek, új erőt adnak. Aki tisztel, az tudja, mikor, mit mondjon, vagy éppen ne mondjon semmit. Az elismerő szavak az egymást szerető, elismerő és tisztelő emberek kifejezésmódja, mégis sokszor dadogva, törve beszéljük ezt a nyelvet, mások dicsérete, őszinte elismerése felér egy komoly egosérüléssel. Az elismerő szavakkal a szeretetünk válik megtapasztalhatóvá, a szeretet ereje cselekszik. Mindez viszonzásra fogja ösztönözni a társamat, örömmel lesz tekintettel arra, amit várok tőle. Hamis a mosoly, hazudik az érintés, nem minőségi a közös idő, és talmi semmiség az ajándék, ha a szó álságos és nem igazi. Lassan adagoljuk az elismerő szavakat, mechanikussá, természetessé válnak a tetteink, élünk a napi rutinjainkban. Sokan soha nem próbálták ki, milyen hatalmas erő rejlik egymás szóbeli megerősítésében. Beszéljük ki bátran szeretetünket becéző, elismerő, dicsérő szavakon keresztül. Az elismerő szavak a szeretet, szerelem, pozitív érzések nyílt megfogalmazását jelentik. Csak az tud elismerni másokat, aki saját magát is elismeri. Csak az tud a társa felé is elismerést megfogalmazni, aki saját magát is megbecsüli. És csak az képes befogadni, észrevenni és értékelni a másiktól érkező megbecsülést is.

Honnan tudom, hogy az elismerő szavak az ő érzelmi anyanyelve? Ha gyakran a dicséretet, az elismerést hiányolja, szóbeli megerősítéseket vár („Rosszul esik, hogy soha nem jelzel vissza.... Észre sem vetted, hogy...” ), az elismerő szavak jelentik számára a szeretet kifejezésének elsődleges módját. Ha jellemzően másoknak is szavakban fejezi ki elismerését, ha van egy-egy bátorító, kedves mondata, akkor is az elismerő szavak szeretetnyelve lehet számára a fontos és elsődleges.


Cikkajánló: Ha a nő sikeresebb lesz, tönkremegy a kapcsolat? 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Mindenkinek szüksége van odaforduló, empatikus figyelemre, elfogadásra, bókokra, pozitív megerősítésekre, de a társunk „ragyogtatása”, önbizalmának folyamatos szárnyaltatása nem csupán egyikünk felelőssége, a helyes önbecsülés az önszeretet megerősítése belső önismereti munka.  Bár egy kapcsolat nem önbizalomnövelő terápia, mégis pozitív megerősítéssel, bókkal, dicsérettel, elismerő szavakkal, a szeretet és ragaszkodás kifejezőeszközeivel rengeteget tehetünk azért, hogy tápláljuk a másik ember önbizalmát, érzelmi komfortérzetét. Egy nő minél pozitívabban látja önmagát, annál boldogabb a mellette álló férfi. De fontos megjegyezni: nem ő felelős a hangulatodért vagy az önbecsülésedért, mégis lényeges, hogy életed mélypontjain megkapd tőle az érzelmi támogatást. Megtanulhatsz benne bízni, kötődni, megtanulhatod a dicséretein, pozitív megerősítésein keresztül meglátni önmagadban, ami értékes, de rajtad is múlik, nyitott vagy-e a szeretetére, támogatására. Mindenkinek képessé kellene válnia arra, hogy szorongásait, félelmeit, negatív érzéseit ne a társára terhelje, hanem megélje azokat, és felelősséget vállaljon értük.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by Racool_studio - www.freepik.com

NeONBRAND on Unsplash

Music photo created by ArthurHidden - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk