Bátran szeretni

Mi tart össze egy kapcsolatot? Mi az a ragasztó, amitől bármilyen viharok jönnek, érinthetetlenné válik, és ha mégis hagytuk megtépázni, akkor megjavítjuk, és nem lecseréljük, még akkor is, ha ez a „szedd fel, dobd el” társadalom jórészt tárgyakra vonatkoztatott értéktudatot közvetít?

Ha csupán a feromonjaink csapnak össze vadul, és írnak le bonyolult kémiai egyenleteket, akkor hamar kifogy a testi vonzalom tankja, a szenvedély alábbhagyásával már nem tudjuk mivel újratölteni. Kell, hogy legyen közöttünk valamiféle, szerelmen túli mély, szeretetteljes barátság, túlmutatva a szenvedélyen és a szexualitáson. Vajon barátom lenne-e, ha csupán embertársak lennénk? Szeretnék a közelében lenni? Élvezettel vitáznék vele? Nevetnék a viccein? Lenne a bajtársam? Életünk könyve másképp íródott, fizikai síkon is vonzódunk egymáshoz, mégis az egyik legfontosabb titok: olyan embert válasszál, és olyat láss meg, aki barátként is tökéletesen funkcionál.

Nem csak szerelmen és szenvedélyen kell alapulnia ahhoz, hogy tartós maradjon egy kapcsolat: a barátság is nélkülözhetetlen hozzá. Az igazán boldog párok úgy vélik, a társuk a legjobb barátjuk is, ez fokozza és felerősíti a romantikus érzelmeiket is, és az egész kapcsolatra pozitív hatással van. Mindezek mellett növeli a boldogságérzetüket, érzelmi biztonságukat, és csökkenti a válás, szakítás valószínűségét. A szerelmen, a testi vonzalmon és a kiteljesedett intimitáson túl a barátság segíti őket abban is, hogy jobban kommunikáljanak egymással, ami mélyebb bizalmat, biztonságosabb kötődést és elköteleződést eredményez. A barátság segíti az egymásra fordított időt, a közös bolondozást, a minőségi idő örömteli eltöltését, ami még inkább összekovácsolja szövetségüket. A barátság biztos alapként szolgálhat minden párkapcsolat fejlődéséhez. Ha a fizikai vonzalom, a szexualitás és az intimitás erre épül, akkor sokkal nehezebben inog meg a kötelék krízishelyzetekben, mert a bajban összekapaszkodunk, százszoros erőt mozgósítunk együtt.

Igaz barátságról mikor beszélhetünk? Amikor fájdalmunkat, legmélyebb vívódásunkat, örömünket mindenféle szépítés, ködösítés nélkül megoszthatjuk egymással. Egy igaz barátság azt jelenti, hogy őszintén, kendőzetlenül vállaljuk önmagunkat, érezzük az erőt, a szorítást az ölelésünkben, érezzük az összetartozást. Nem pózolunk, nem taktikázunk, és gondolkodunk előre, hogy mi lesz ha megmutatom valós arcomat. Mi lesz ha őszintén megmutatom a valódi érzéseimet? Ebben az érzésben nincs „szeretlek, ha” és nincs benne „mi lesz, ha”, mert egyedül az ilyen őszinte állapotból születhetnek az igazi szeretetkapcsolatok, amelyek megtartanak, segítenek egész életünk során, de működtetésük időt és energiát igényel.

A párkapcsolat ugyanígy működik! Ha jobban belegondolunk, mindez teljes egészében igaz kapcsolatainkra is. Ha csupán félig vagyunk jelen benne, ha nem mutatjuk meg lecsupaszított valónkat, ha nem adjuk meg magunkat, ha nem értjük meg, hogy szeretni csak meztelen lélekkel lehet, ha gátakat szabunk érzéseinknek, akkor gátakat állítunk saját boldogságunk elé is. Ha szeretünk valakit, akkor elkerülhetetlen, hogy érzelmileg kiszolgáltatottá váljunk, és talán rémisztő, de ez az élet normális rendje.

A túlzott védekezés, az állandó gyanakvás emészt fel. Az arcunkra simított álarcok, a kirakatéletek, az üres kagylóhéjkapcsolatok, amik felőrölnek hosszú távon, és valójában több energiát fektetünk a látszat fenntartásába, mint egyre fojtóbb magányunk megszüntetésébe. Senki sem szeretne csalódni, sérülni, de ha nem kockáztatsz, nem nyitod meg a szíved, akkor hogyan várhatod, hogy a másik ember kinyissa rád?

Mélyen legbelül mindannyian kötődni vágyunk. Testünk vágyik az érintésre, lelkünk biztonságra, elfogadásra törekszik. A félelem azonban közénk áll, mert bár ragaszkodnánk vigasztalhatatlanul, hatásos védelmi rendszert, érzelmi falakat építünk magunk köré. Szeretni valóban csak meztelen lélekkel lehet, de ma nagyon félünk attól, hogy valaki meglát ebben a meztelenségünkben, nehezen engedünk át bárkit a sebezhetőség rétegjein. Párkapcsolatokat próbálunk játszani, és úgy akarunk mély és meghitt kötelékekben létezni, hogy nem adjuk át egészen önmagunkat. Szeretünk mások lelke mélyéig látni, megpillantani igazi arcát, de félünk láttatni mindezt önmagunkban, rettegünk, hogy valódi énünk, amit fel tudunk ajánlani, nem elég.

Cikkajánló: A krízishelyzet még közelebb hoz, ha van erő a kapcsolatunkban
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ha tiszta, őszinte, igaz érzelmekre vágyunk mégis az egyetlen út bátran szeretni, megmutatni a fedetlen, igazi arcunkat, sebezhetőségünket. Bátran szeretni azt jelenti, mint meghozni a döntést, időt, figyelmet, szeretetet áldozni, és a legjobbat kihozni egymásból. Kockáztatni, hogy sérülni és sérteni fogunk, mégis vállaljuk, megadjuk és átadjuk önmagunkat.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Everton Vila on Unsplash

freestocks on Unsplash

Candice Picard on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk