Az igazi férfi nem pasi, nem hím, és nem rosszfiú – a férfi címet ki kell érdemelni

„Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert a hova te mégy, oda megyek, és a hol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem. A hol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is.” (Ruth könyve)

Nekem az igazi férfi harcos. Nem szárnyaszegett, útját kereső, tévelygő, bukott angyal, hanem harcos. Szerelemben, háborúban, a mindennapokban, a fennmaradásért, a területért való küzdelemben, és az anyagi világ hiénái közötti természetes szelekcióban. Hajlott háttal, görcsölve, támaszkodva, örökös elgyötört, aggódó ábrázattal nem lehet hegyeket megmozgatni, a boldogság, a siker, és a lelki harmónia lajtorjáján nem lehet imbolygó lábakkal, zsebre dugott kezekkel, alázat, és koncentrálás nélkül a magasba mászni.

Az igazi férfi nem szemléli sokáig tétlenül, szomorúan, rezignáltan, hogy ez a mai, vad világ hogy kifordult önmagából. Tudja, hogy az életunt, alul motivált, fásult és gyenge férfiakat ez a közeg maga alá gyűri, és kicsontozza, majd végül hanyatlik, és elbukik, ki egykor férfinak hitte önmagát. A férfi karaktere harcokon keresztül edződik ma is nap, mint nap, és mi, nők útra bocsájtó csókjainkkal valójában rátok adjuk fegyvereiteket, ahogyan elrendezzük a kabát hajtókáját, vagy megigazítjuk a félrecsúszott nyakkendőt.

Nekem az igazi férfi hűséges. Elveihez, ígéreteihez, céljaihoz, és a nőhöz, akit szeret. Önmagát csapja be, és csalja meg, ki mindezt megszegi. A férfi tudja, hogy a hűség csendes, belső ünnepség, és a fogadalmat egyedül teszi, szívére tett kézzel, vagy a nélkül, mert a hűség egyszemélyes jelenlét. A hűség, a lojalitás nem függ össze csinnadrattás ünnepséggel, nem kell azt nagydobra verni. A kimondott szavak bármennyire szépek és hihetőek, és bármilyen különlegesre cicomáznak bármilyen szertartást, lehet, hogy később erőtlenül hullnak a földre, erejüket és értelmüket veszítik majd, és a hűségeskü ott marad, örökre beteljesületlenül. Az igazi férfi számára a hűség nem talpig nehéz, nem bújik bele, mint talpig nehéz vasgúnyába, nem tartja a nyakát készségesen, hogy megbéklyózzák, majd az örök hűség fogadalma egyszer csak cserbenhagyja, és lehúzza a mélybe, mint egy óriás kő. Ekkor a hűség valóban fojtó, fullasztó, talpig nehéz kaloda lesz, és milyen könnyű lesz a génelméletre, a hűtlenség génjére fogni a poligámiát.

Az igazi férfi hűségével azt üzeni: a nő, aki szeret, lehet, hogy agyonkarcolt és ezer utat bejárt, de mégis a sok csillogó, kápráztató, kísértésbe ejtő kristály között ő az igazi, az egyetlen. Az ő szerencseköve, szerelem talizmánja, akivel megelégszik. A férfi nem pasi, nem hím, nem kan, nem fickó, és nem rosszfiú. A férfi címet ugyanis ki kell érdemelni, nem elég hamis, félrevezető, álságos csábmesternek lenni, vagy álarcot viselni. Mert az igazi férfi nem veszélyes szoknyavadász kurafi, ha meghozta a hűség döntését, akkor tisztában van vele, hogy érezhet vonzalmat a nélkül is, hogy utat engedne az érzésnek. A férfi tudja, milyen biztonságosan kötődni egyetlen emberhez, és micsoda felemelő, puhán dédelgető érzelmi biztonságot nyújt ez az állapot, nem akarja ezt kockára tenni.

Nekem az igazi férfi nem jófej szépfiú, országos cimborákkal, hetedhét országra kiterjedő, harsány baráti körrel, hanem emberi kapcsolataiban is a minőségre, megbízhatóságra, tiszta, hagyományos értékekre helyezi a hangsúlyt. Értéket teremt, és kíméletlenül szelektál az élet minden területén, igényszintjéből nem enged. Nem fogad be kulturális, morális szemetet, könnyedén mond nemet, a lélek-gyom, bárdolatlan emberektől határozottan és hajthatatlanul távol tartja magát. Nekem az igazi férfi olyan, hogy nem küzd önértékelési zavarral, és az élet minden területén válogat, tudja mi a nemes, mi az érték, és mi a talmi vacak, hazug imitáció.

Nekem az igazi férfi védelmezi az övéit. A fogában tartva viszi át őket a túlsó partra, ha az kell, a szájában hurcolja, mint a kutya a kölykeit, mert végső küldetését a családjáért való mély, elkötelezett felelősségvállalásban találja meg. A megteremtett családi fészek nyújtotta biztonságos érzelmi háttér nélkül, minden férfi csak félkarú óriás. A férfi azonban nem vágyik érzelmileg éretlen, önállóan életképtelen, támaszkodó, kihasználó kapcsolatra, olyan nőre vágyik, aki egyenrangú, támogató, gondoskodó, hasonló értékek szerint élő, igazi társ. Az igazi férfi tudja, mi az, hogy karom erős, szívem bátor. Tudja, hogy vannak, és lesznek veszteségek, vannak fájdalmak. Hogy semmi sem biztos, hogy amit ma felépített, az leomolhat reggelre, de nem sétálhat sokáig a romokon, nem húzhatja, vonszolhatja maga után a múlt kudarcainak mérgező sleppjét.

Ahhoz, hogy a férfi erejét érezze, nem kell uralnia a nőt. Ahhoz, hogy teremtőnek érezze magát, nem kell önmaga árnyékába tuszkolnia, nem kell elértékteleníteni a társát. A nő pedig ne értékelje le, ne alacsonyítsa le önmagát, hogy megfeleljen a szeretett férfinak. Emeljük fel egymást, mi, nők emeljük fel a férfiakat, és ne rejtőzködjünk mögöttük, hanem álljunk, ragyogjunk mellettük. A férfi-felhajtóerő sokkal hatékonyabban működik gondoskodó, szeretetteljes, odaadó női energiákkal.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: glindsay65 via Foter.com / CC BY-NC-SA

MemoryCatcher via pixabay.com

Sponchia via pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. augusztus 13 12:46
    Isten a férfinek elsősorban a gondoskodás és a vezetés felelősségét adta, és az asszony ebben segítőtársa. Ha valóban gondoskodik és helyesen vezet, akkor minden egészséges lelkű asszony szívesen és jól segíti őt ebben. Az Istentől kapott adottságaink is ezt teszik lehetővé. Ahol ez jól működik, ott áldás van az együttléten. Fontos tudnunk, hogy a férfi vezető szerepe nem egyik vagy másik kultúra sajátossága, hanem Isten teremtő gondolata, mint ahogy az is, hogy a vezetés soha nem válhat zsarnoksággá, hanem ennek a lényege mindig a gondoskodás. A férfi az, aki ezt felismeri és gyakorolja, mert aki így engedelmeskedik fölfelé, az tud helyesen vezetni.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk