Amikor húsz percen át csak rá figyelek, ő pedig rám, húszpercnyi életet ajándékozunk egymásnak

Azt adom, amire szüksége van? Rá tudok-e hangolódni? Megértem az „érzelmi anyanyelvét”? Akkor szeretem jól, megfelelően a társamat, ha szeretve és megbecsülve érzi magát, ha boldogabb, szabadabb, örömtelibb az élete mellettem, mint nélkülem…

Amikor a társam a viselkedésemet kifogásolja és bírálja, valójában a legjobb kulcsot adja az ő szeretetnyelvének felismeréséhez. Bírálatai, kívánalmai, elégedetlenségei gyakran szoros összefüggésben vannak érzelmi szükségleteivel. Mikor panaszkodik, zúgolódik és háborog, akkor valójában a szeretet iránti igényét próbálja közvetíteni felém. Nem elég a sajátomat ismerni, ha jól akarom közölni az érzéseimet, meg kell tanulnom azt a szeretetnyelvet, amelyet a társam megért, hogy azt nyújtsam, amitől ő szeretve érzi magát.

Honnan tudom, hogy az elismerő szavak az ő érzelmi anyanyelve? Ha gyakran a dicséretet, az elismerést hiányolja, szóbeli megerősítéseket vár („Rosszul esik, hogy soha nem jelzel vissza...” „Észre sem vetted, hogy...” ), akkor az elismerő szavak jelentik számára a szeretet kifejezésének elsődleges módját. Ha jellemzően másoknak szavakban jelzi vissza elismerését, ha mindenkihez van egy-egy bátorító, kedves szava, akkor is az elismerő szavak szeretetnyelv lehet számára a fontos és elsődleges. Mindenkinek szüksége van odaforduló, empatikus figyelemre, elfogadásra, bókokra, pozitív megerősítésekre, de a társunk „ragyogtatása”, önbizalmának folyamatos szárnyaltatása nem csupán egyikünk felelőssége, a helyes és stabil önbecsülés az önszeretet megerősítése belső önismereti munka.  Bár egy kapcsolat nem „önbizalomnövelő tréning”, mégis pozitív megerősítéssel, bókkal, dicsérettel, elismerő szavakkal, a szeretet és ragaszkodás kifejezőeszközeivel rengeteget tehetünk azért, hogy tápláljuk a másik ember önbizalmát, érzelmi komfortérzetét. De fontos megjegyezni: nem ő felelős a hangulatodért vagy az önbecsülésedért, mégis fontos, hogy életed mélypontjain megkapd tőle az érzelmi támogatást.

Csak az tud elismerni másokat, aki saját magát is elismeri. Csak az tud a társa felé is elismerést megfogalmazni, aki saját magát is megbecsüli. És csak az képes befogadni, észrevenni és értékelni a másiktól érkező megbecsülést is.

„Amikor leülök a feleségem mellé a kanapéra, és húsz percen át csak rá figyelek, ő pedig rám, húszpercnyi életet ajándékozunk egymásnak. Az a húsz perc sosem tér vissza; időnk megosztása életünk megosztását jelenti, és a szeretet üzenetét közvetíti” – írja Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó. Aki figyel, az észreveszi és értékeli, hogy a másik mit tesz meg érte, még az apróságokat is. Amikor a nő értékeli a férfi gesztusait, akkor az egyre többet és többet szeretne nyújtani. Az elismerés ezért is nagyon fontos, mert mindenből és mindenkiből a jót hozza ki, és fejlődésre, pozitív válaszra késztet.

A valódi, értő figyelem nem csak abból áll, hogy meghallgatom a másikat, a szemébe nézek, vagy kiegészítem valamivel a mondandóját. Bizonyos mértékben magamat kell félretennem arra az időre, az ő szemével látni, az empátia eszközével belépni a világába, és arra ösztönözni, hogy nyíljon meg előttem, ne féljen kimondani, megmutatni, beszéljen a legmélyebb vívódásairól is, mert jelen vagyok és figyelek rá. Tudatosság, érzelmi érettség és valódi szeretet kell ahhoz, hogy saját nézőpontomra fókuszáló, igazamat hajtogató, egocentrikus, közbevágó hallgatástól eljussak az értő figyelemig, amikor a másik ember igazán képessé válik megnyitni a szívét felém. Ahhoz, hogy elmondhassam, figyelek, rövid időre az ő tapasztalatrendszerébe kell ágyaznom a világot, az ő érzéseit, reakcióit kell átélnem.


Cikkajánló: Szükség van kapcsolatainkban a pozitív illúziókra
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az elismerő szavak az egymást szerető, elismerő és tisztelő emberek kifejezésmódja, mégis sokszor dadogva, törve beszéljük ezt a nyelvet, mások dicsérete, őszinte elismerése felér egy komoly egosérüléssel. Hamis a mosoly, hazudik az érintés, nem minőségi a közös idő, és talmi semmiség az ajándék, ha a szó álságos és nem igazi. Lassan adagoljuk az elismerő szavakat, mechanikussá, természetessé válnak a tetteink, élünk a napi rutinjainkban. Sokan soha nem próbálták ki, milyen hatalmas erő rejlik egymás szóbeli megerősítésében. Beszéljük ki bátran szeretetünket elismerő, szárnyakat adó szavakon keresztül.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: NeONBRAND on Unsplash

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Water photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk