Amazon szerepben a nő nem találhat tartós boldogságot

Egész életünkben szeretni tanulunk. Idővel megértjük, hogy a kedves szavak mit sem érnek, ha nincs mögöttük valódi, teljes szívvel, elmével odaforduló figyelem...

Egész életünkben szeretni tanulunk. Idővel megértjük, hogy a kedves szavak mit sem érnek, ha nincs mögöttük valódi, teljes szívvel, elmével odaforduló figyelem. A szavak becézhetnek, de az ígéretek nem esküszavak, bármikor elfelejtődnek, mintha sosem léteztek volna. Az érintés semmit nem pecsétel, a vágy még nem szerelem. Nőként megtanuljuk, hogy egy férfi társasága lehet ígéretes, de ez még nem biztonság, ölelése még nem védelem, csillogó tekintete még nem elkötelezettség. Emberi kapcsolatok jönnek, mennek, végig trappolnak lelkünk előszobáján, és naivan egyre beljebb tessékeljük őket, tessék csak, tiporjatok sáros lábbal a szívünkön. De tudni kell, mikor nyissunk, mikor nyerhet bebocsájtást bárki halandó. Túl tartózkodó voltam, nem voltam elég tartózkodó, rámenős voltam, nem voltam elég rámenős, túl nyilvánvalóvá tettem, hogy odavagyok érte, jégkirálynő voltam, nem mutattam sem érdeklődést, sem érzelmeket... Érzelmi érésünk során se vége, se hossza az önvádnak, az önostorozásnak. 

Amazon voltam, mert ilyenné tett ez a világrend, és mindent tudtam már az önállóságról, az önmegvalósításról, a magabiztosságról és a magányról, volt „saját életem”, autonóm birodalmam, territóriumom, ahová azt gondoltam, férfiaknak hosszú távra belépni tilos. Közben pedig sóváran családra, gyerekre, hagyományos értékekre vágytam, de elrejtettem, mélyre szorítottam az érzést, hátországra, otthonra áhítoztam, ahol messzire lát majd a szemem a horizonton túl. Ezzel szemben előadtam az önellátó, erős nőt, mert hát a felszínen az voltam, és olyan lett a kisugárzásom is, ami egy idő után szépen messzire taszította a férfiakat, mintha fertőző betegségben szenvednék. Szerettem volna a férfiszerepeket letenni, és tudtam én, társ nélkül sem vagyok csonka félember, aki kiegészítést keres. Nem a másik felemet kutattam, nem a törött darabjaimba illeszkedő, passzoló embertársamat kerestem, aki éppen ott van darabjaira hullva, ahol én, ezért pontosan illeszkedünk. Férfit akartam. Nem macsót, nem papucsot, nem karrieristát, nem lúzert, nem rosszfiút, vagy jófiút, hanem Férfit.

„Nem akartam mindig én a »teremtő« energia lenni.”

Belefáradtam, lelkileg öregedtem bele, én nem erre vagyok hivatott, mégis mindig én akartam irányítani. És ebbe jól bele is buktam, mert nekem nincsenek teremtő férfienergiáim, hanem lágy, befogadó, alkalmazkodó női lény vagyok, de a feministába hajló, tökös árnyékszemélyiségem, amit védekezésből folyamatosan kifelé vetítettem megrémítette a férfiakat, és elriasztottam őket árkon-bokron túlra. A kapcsolataim egy botrányosan rosszul eltáncolt argentin tangóra hasonlítottak, érintés, és szimmetrikus, gyönyörű, érzéki mozdulatok nélkül. Ő nem vezetett, és én nem követtem őt. Nem voltak szerepeink, én nem voltam nő, és ő nem viselkedett férfiként.

Az élet természetes rendje, hogy a Férfi, a teremtő, a logikusan gondolkodó, az irányító, a védelmező, a biztonságot nyújtó, a tiszteletreméltó tegye a dolgát, hogy megvívja csatáit, hogy csomókat oldjon, és késeket fenjen, hogy dolgozhasson, hogy sikeres legyen, hogy felfelé haladjon, alkothasson, és nyomot hagyjon, ami bizonyíték arra, hogy teremtett, létrehozott valamit azért, hogy jobb legyen ez a világ. Ők is vágynak valakire, akinek az ölelésében révbe érhetnének már. Ők is otthont, családot, támogató hátországot akarnak, egy nőt, aki nyugodt, szélcsendes, állandó kikötő. A férfi legbecsesebb alkotása a család, és ehhez valóban fel kell nőnie érzelmileg, hogy társ és apa tudjon lenni. Ehhez az érési folyamathoz kellenek fájdalmak az életben, hogy el tudja sajátítani a megbocsátás képességét, kudarcok, hogy újra és újra erőre kapjon, és fel tudjon állni, és kellenek szerelmek, szívleckék, melyekből megtanul szeretni, rajongani, és tisztelni a nőt. Kiből lesz a jó társ? Aki bármit képes megtenni a szeretett nőért, és amennyiben ez a nő férfiként bánik vele, ezt ő messzemenően értékelni fogja. A nőnek férfira van szüksége. Persze, hogy védekezésből magára ölti a sebezhetetlen amazon nő szerepét, de a szíve mélyén tudja, ha olyan férfi áll mellette, aki valóban támasz, akkor a félelem, ez az ösztönös, megriadt „vadállati védekezés” eltűnik belőle.

„Amazon voltam, és kellemetlenül feszengtem a szerepemben.”

Lelkem mélyén ott lapult az állandó, szorongató félelem, hogy nem invesztálhatok érzelmeket, szerelmet, figyelmet, szenvedélyt, női energiákat, ameddig tudom, hogy ő itt csak egy átutazó, mert bármikor lemondhat rólam. Nem akartam vele közös világot, nem akartam egy élettérben lélegezni, és hagyni, hogy erős férfikeze nyoma még szebbé, még szerethetőbbé varázsoljon körülöttünk mindent. Nem akartam nagyot zuhanni. Azt kellett éreznem, hogy az egyetlen vagyok, ahogyan vele is éreztetnem kellett ugyanezt. Azt akartam, hogy valóban lásson engem, hogy lefejtse az álarcomat, mert maszkom, pajzsom volt, és különféle hatékony védekezési technikáim, arrogáns, ellenséges, és gyanakvó voltam. Amazon voltam. De feltartott kezekkel megadtam magam, és engedtem, hogy ő kivegyen a kezemből minden önvédelmi fegyvert, nem forgattam tovább a bizalmatlanság, az arrogancia, a gyanakvás kardjait. Engedtem, hogy férfi legyen, és gondoskodjon, hogy teremtsen, összeillesszen, megjavítson, felfúrjon, megtankoljon, beparkoljon. Feladja a kabátomat, kivegye a kezemből az oda nem illő dolgokat, szelídebbé tegye a vonásaimat, lágyabbá a mozdulataimat, finomabbá a hangomat, és kihozza belőlem a nőt, az ízig-vérig feminin jegyeket – aki valójában vagyok. Az amazon szerepben nem találtam tartós boldogságot.

Cikkajánló: Tudnak még a férfiak bókolni?

Rá bízom a vezetést, hadd legyen férfi, büszke, életerős, gondoskodó. Engedem kiteljesedni, vigyázni, figyelni, megjegyezni, ott lenni, jelen lenni az életünkben.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: StockSnap via Pixabay.com

efes via Pixabay.com

StockSnap via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk