A megbecsültség érzése és az egymás mellett való kiállás mindennél fontosabb

A megbecsültség érzése azt jelenti, hogy a társam elismeri az erősségeimből fakadó erényeket, és elnéző a gyengeségeimmel. Utamat észrevétlenül segíti, pozitív megerősítései, elismerő szavai ösztönöznek, új erőt adnak. Törekvései a jóllétünket, közös boldogulásunkat erősítik, iránta érzett bizalmamat, érzelmi biztonságomat táplálják. Az elismerő szavak a szeretet, szerelem, pozitív érzések nyílt megfogalmazását jelentik. Azt jelentik: hiszünk egymásban és látjuk egymás értékeit. Akkor szeretem megfelelően a társamat, ha szeretve és megbecsülve érzi magát, ha boldogabb, szabadabb, örömtelibb az élete mellettem, mint nélkülem. Honnan tudom, hogy az elismerő szavak az ő érzelmi anyanyelve? Ha gyakran a dicséretet, az elismerést hiányolja, szóbeli megerősítéseket vár („Rosszul esik, hogy soha nem jelzel vissza.... Észre sem vetted, hogy...” ), akkor az elismerő szavak jelentik számára a szeretet kifejezésének elsődleges módját. Ha jellemzően másoknak is szavakban fejezi ki elismerését, ha van egy-egy bátorító mondata, akkor is az elismerő szavak szeretetnyelve lehet számára a fontos és elsődleges.

Mindenkinek szüksége van odaforduló figyelemre, elfogadásra, bókokra, pozitív megerősítésekre, de a társunk „ragyogtatása”, önbizalmának folyamatos szárnyaltatása nemcsak egyikünk felelőssége, a helyes önbecsülés, az önszeretet megerősítése belső önismereti munka.  Bár egy kapcsolat nem lehet „önbizalomnövelő terápia”, mégis pozitív megerősítéssel, elismerő szavakkal, bókokkal, a szeretet és ragaszkodás kifejezőeszközeivel sokat tehetünk azért, hogy tápláljuk a másik ember önbizalmát, érzelmi komfortját. Egy nő minél pozitívabban látja önmagát, annál boldogabb a mellette álló férfi. De fontos megjegyezni: nem ő felelős a hangulatodért vagy az önbecsülésedért, mégis lényeges, hogy életed mélypontjain megkapd tőle az érzelmi támogatást. Megtanulhatsz benne bízni, kötődni, a dicséretein, pozitív megerősítésein keresztül meglátni önmagadban, ami értékes, de rajtad is múlik, hogy nyitott vagy-e a szeretetére, támogatására. Mindenkinek képessé kellene válnia arra, hogy szorongásait, félelmeit, negatív érzéseit ne a társára terhelje, hanem megélje azokat, és felelősséget vállaljon értük.

A megbecsültség érzése és az egymás mellett való kiállás mindennél fontosabb a hosszú távú együttmaradásban. Mennyire érzem, hogy a partnerem kiáll mellettem? Számíthatok rá? Ha látjuk a másik értékeit, ha a pozitívumokra, hasonlóságainkra figyelünk, megmentheti a kapcsolatunkat. Látjuk és értékeljük azt a rengeteg szépet, ami egymás nélkül nem létezhetne. És látjuk az árnyékos oldalt is, a szürke, mogorva, némán lepergő napokat, amikor cseppet sem vagyunk szerethetők. Mégis, mindennek ellenére, minden nap egymást választjuk. Az „együtt átvészeljük, egy csapat vagyunk, együtt megoldjuk” kijelentések nem üres frázisok. Ahhoz azonban, hogy jól, sikeresen jussunk túl egy krízisen, arra van szükség, hogy ne vagdalkozva, vádaskodva, hanem a szeretet nyelvén tudjunk egymásnak visszajelzést adni. Fontos, hogy beszéljünk egymásnak a félelmeinkről. Mi az ami a jelen helyzetben a legmélyebb vívódásunkat, szorongásunkat okozza? A vádaskodás, a panaszkodás és a sajnálkozás csak kilátástalanságot és passzivitást eredményeznek. A cselekvőképességet a mély beszélgetések, az önfeltárás, a figyelem, a kölcsönös érzelmi elérhetőség erősítik, és az „együtt átvészeljük, egy csapat vagyunk, együtt megoldjuk” mondatok.


Cikkajánló: Amiért egy férfit tisztelni lehet
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Tudni kell a kapcsolat érdekeit a saját érdekeink elé helyezni ahelyett, hogy folyamatosan harcolnánk. A társ az, aki velem egy irányba tekint, és nem sajnálja a kikerült utakat, amelyekre miattam, a kapcsolatunk miatt nem lépett rá. Egymás melletti elköteleződésünk ne köt gúzsba, nem korlátoz, és nem „talpig nehéz”. A hűséggel az álmaimat nem adom fel, és az életet a maga teljességében élem. Együtt emelkedünk, fejlődünk, kreatív energiáink szárnyalnak, úgy tudunk együtt létezni, hogy könnyedén és örömmel tudjuk összeegyeztetni saját magunkat, vágyainkat, céljainkat és kapcsolatunk működtetését.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Heart photo created by freepik - www.freepik.com

aletuzzi via Pixabay.com

David Thomaz on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk