A lelket kell meggyógyítani, hogy a sejtek egészségesek legyenek

Szorongó nemzedék vagyunk, nehezen megy az önszeretet, és ráadásul mindig ott a lapul a gyanakvás minden egyes találkozásban. Ott vannak a félbehagyott mondatok, a bújtatott utalások, hogy nem vagyok még túl az exen, nem állok készen egy komoly kapcsolatra, bonyolult viszonyban élek, és nem merjük megkérdezni a másiktól, hogy akkor mi a csudát keresel itt, és mit vársz tőlem. A lelki egészséghez valóban szorosan kapcsolódik az alkalmasság érzése, hogy szeretve és elfogadva létezhetek valaki mellett, és megérdemlem, hogy a karjaiba zárjon. De néhányan sajnos olyan súlyos önbecsülési krízist élnek meg, hogy a párkapcsolattól terápiát várva érkeznek, ami helyrebillenti, majd szinten tartja megbicsaklott önbecsülésüket, izmosítja önbizalmukat, és szolgálja az anyagi, érzelmi és szexuális komfortérzetüket. A párkapcsolat nem gyógyító eljárás önértékelési zavarok leküzdésére, nem önbizalomtréning, és nem gyógyszer az elszenvedett traumák feldolgozására. Mindenkinek valóban készen kellene állnia egy új kapcsolatra, méghozzá úgy, hogy az egyedüllétben szerezte meg a megfelelő szintű önismeretet és önbecsülést.

Önszeretet? Az vajon mi? Hogyan szeressem önmagam, amikor hibát hibára halmozok? Amikor nincs egy normális párkapcsolatom, amikor irigy, kritikus és túlérzékeny vagyok? Amikor újra és újra ugyanarra az elátkozott mintára elrontom az életemet? Amikor soha nem elég jó, amit csinálok, amikor az akaraterőm nulla, mert képtelen vagyok leszokni a dohányzásról, ivásról, vagy más önpusztító szenvedélyeimről? Az ilyen kérdéssorozatok nem segítenek, és nem visznek előre. Ekkor az áldozat szerepébe helyezzük önmagunkat, aki passzív, cselekvőképtelen, az időt húzza, és csak sajnálja önmagát. Ha elfogadjuk, hogy a dolgok nem csak megtörténnek velünk, hanem minden történésnek igenis köze van hozzánk, akkor máris a cselekvő pozícióba helyezzük magunkat, aki kész változni, változtatni.

A modern kor embere lassan elfelejti a mosoly, az őszinte nevetés gyógyító erejét, és szarkasztikus megvetéssel figyeli a pozitív gondolkodás, túlfűtött, hurráoptimista hírnökeit. Az anyagi javakat hajszolja kifulladva, áldozattá válik, a megszerzett, megkaparintott élettelen ingóságok áldozataivá. A lélekre határidők súlyos megfelelési kényszere ül, és lassan, alattomosan felborul az egyensúly. A lelki egészség egyensúlya. Nézz körül az utcán. Olyan kevesen „ragyognak”, pedig a belső szépség, a lélek harmonikus kisugárzása ezerszer gyönyörködtetőbb, mint bármilyen trendi smink.

A lelket kell meggyógyítani, hogy a sejtek egészségesek legyenek, vallja Wass Albert írónk, költőnk. Miért olyan nehéz rátalálni akkor a lelki egészség háborítatlan, békés, kiegyensúlyozott állapotára?

A pszichoszomatika a lélek és a test egységére utal. A lelki egyensúly felborulásával olyan testi tünetek észlelhetők, amelyek hátterében lelki okok, mélyre szorított, feldolgozatlan emlékek, feloldatlan konfliktusok rejlenek. Te miért nem vagy boldog? Mi okozza a szorongásos, pszichoszomatikus tüneteket? Mitől görbül a gerinc, mitől gyarapodik a háj, mitől zsugorodik a test? Miért fulladsz, mitől fogy el a levegő? Miért sajog tested női, vagy férfi oldala? Aki önmagát szereti, az stabil, egészséges, autonóm ember, aki képes nemet mondani, ha saját lelki és testi komfortérzete, vagy egészsége forog kockán.

Mindenki szert tehet belső szépségre, és egy teljes, lelkileg is egészséges életre. A belső munka sokszor nem hozza meg azonnal a gyümölcsét, fájdalmas és megrázó is lehet, ilyenkor megrekedünk, elbizonytalanodunk. De az önismeret gazdagodik, a személyiség fejlődik, végül eljuthatunk egy magasabb szintű, lelki harmóniában is bővelkedő új életminőség felé. Mondják, a lelki egészséghez már az is elég, ha elviseled önmagad, és nem leszel magadtól depressziós, de kiegészítésképpen szeretettel ajánlom az alábbi gondolatokat.

A tisztelet felbecsülhetetlen ajándék. Ha valaki képtelen ezt viszonozni, akkor nem érdemli meg, hogy bármit is adj önmagadból!

Tudj szelektálni, kerüld el az energiavámpírokat, és a lelki egészségedet veszélyeztető negatív embereket. Nem kötelező mindenkivel kapcsolatot ápolnod, mert van, aki nem érdemli a figyelmedet. Keresd a „véradók” társaságát, akik nem adnak át negatív gondolatokat, indulatokat, és nem lopnak el reményt, hitet, biztonságot, örömet. Ők nem csapolják meg energiakészletünket.

Tudd, mivel nyerhetsz pozitív energiákat, melyekből feltöltődhetsz. Tanuld meg kezelni és a krízishelyzeteket, mindennapi problémákat, konfliktusokat. Törekedj a jó döntések meghozatalára. Engedd el végleg a múltat.

Legyél nyitott a változásra, ne ragadj meg a monotónia állóvizében. Változz Te magad is, fejlődj érzelmileg, sajátíts el olyan jellemvonásokat, melyek még szerethetőbbé tesznek. Kontrolláld megfelelően a dühödet, indulataiddal csak fölös energiákat pazarolsz.

Szeress, érints, ölelj! Túl sokat beszélünk a semmiről, agyalunk, analizálunk, vádaskodunk, és gyanúsítgatunk, miközben semmi másra nem vágyunk közben, mint egy érintésre, ölelésre, hogy a szeretett ember a karjaiba zárjon. Az emberi érintés varázserővel bír, megnyugtatja a háborgó lelket, elsimul a harag. Gyógyítja a testet, és felmelegíti a lelket. Azt jelenti: közünk van egymáshoz. Talán egyszer magunktól is ráébredünk, hogy egy gyöngéd érintés néha sokkal többet ér bármilyen cizelláltra fogalmazott szónál.

Törekedj a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatra, nincs jobb érzés, mint szeretni, és érezni, hogy viszont szeretnek.

Október 10-e a Lelki Egészség Világnapja.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: GIPretorius via Pixabay.com

StockSnap via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. október 07 23:20
    Ott terem jó gondolat az élet szép újrafogalmazásához, ahol az Élő Istent keresik. Nélküle minden gondolat hiábavalóság, önámítás és önbecsapás ! Az ember Isten nélkül vakon van, kudarcai sorozatát éli, elveszett ember. Hogyan élhet az ember Isten nélkül kiegyensúlyozott boldog párkapcsolatot, és hogyan tudna szeretni? Isten Igéje egyértelműen kimondja: "... mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” A szeretetnek nem a tudatlan érzelmeinkre kell hatnia, hanem jó esetben az értelmünkre. Ahol nincs értelem, ott szeretet sincs. Ott manipuláló érzelmiség van, nagyon alacsony szinten, ahol ide-oda hánykódva, stabilitás nélkül érzelmeink áldozatává válunk. Egyik érzelemből a másikba esünk. Ez egy kaotikus érzelmiség. Ha nincs bennünk az agapé szeretet, akkor semmi nincs. Platón szerint “a szeretet a szeretetre érdemesért van.” Az igazi szeretet érdekessége éppen az, hogy azt keresi, ami az ember társa számára a legjobb, függetlenül attól, hogy ki az illető, mit tett, és tesz. Ebben az ember érdeme, semmilyen szerepet nem játszik. Ez a szeretet hittel párosulva érhető el. A szeretet hit nélkül szentimentalizmus. A hit szeretet nélkül életképtelen. A szeretet a hitre épül, a hit pedig a szeretet tüzéből fakad. Törekedjünk a szeretetre !
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk