A férfiaknak is szükségük van elismerő szavakra

Akkor tud teremteni egy férfi, ha a háta mögött van egy fontos bizalmi vonal, a nő elismerő szeretete. Hogy lehet közel férkőzni egy férfiszívhez? Mi az érzelmi anyanyelve a legtöbb férfinak? Az elismerő szavak és a tisztelet.

Ez a mai cenzúrázatlan, és sekélyes világ sajnos nem neveli belénk a tisztelet készségét. A férfi egész nap az anyagi világ hiénái ellen harcol, a versenyhelyzetek és az övéiért való gondoskodás viszi előre. Hazaérve érthetően az a vágya, hogy levethesse a páncélját, a biztonságos nyugalmat szeretné megélni.

Egy férfi gondoskodik, de nem olyasvalakiről, akiről gondoskodni kell. Akkor tud minél többet adni, ha az nem kényszer, hanem szabad akaratából, döntésből teheti. Mindaddig szívből gondoskodik, amíg a nő méltányolja és megbecsüli, amit ő nyújtani tud. A nő akkor boldog, ha a férfi magabiztos, felelősségteljes, és azt nyújtja, amitől ő szeretve érzi magát. A férfit az teszi boldoggá, ha a nő felnéz rá, értékeli és tiszteli őt, és szintén azt nyújtja, amitől ő (a férfi) szeretve, megbecsülve érzi magát. Ha a férfi érzi, hogy szükség van rá, önbecsülése helyére kerül, felelősségteljessé válik, és ez a kapcsolódás a legelőnyösebb tulajdonságait fogja felszínre hozni: elkötelezettség, önbizalom, szenvedély, elhivatottság, kitartás, figyelmesség, empátia.

A nőre vigyázni akar, és már nemcsak a felszínes külsőségek érdeklik, hanem a szeretett ember érzelmi és fizikai komfortja. Egy férfi olyan nőt választ maga mellé, akinek jelenlétével jobb embernek érzi magát, és még inkább jobbá válhat. Nekünk nőknek engedni kell, hogy ez megtörténjen, ehhez azonban a feltétlen bizalom mellett az önszeretetünk, az egészséges önbecsülésünk ugyanúgy fontos.

Olyan Nő mellett köteleződik el, aki őt nem lefelé húzza, hanem felemeli. Aki látja a hibáit, de nem legyint azokra rá, nem keres folyton mentséget a gyengeségeire, botlásaira. Olyan nő mellett marad, aki nem a cinkosa a passzivitásban, az ígéret megszegésben, a tétlenségben, hanem mindig sokkal feljebb, és sokkal messzebbre néz, és kimondva, vagy kimondatlanul üzeni, hogy változzon, legyen jobb, több, lépjen feljebb önmagánál.

A Férfi gondoskodik az övéiről, és felelősséget érez irántuk. És igen, lángoló szerelemmel szeressen, de nem várjuk el, hogy csak ő küzdjön egyedül, fújtatva, kaparva, folyton életet lehelve a kapcsolatunkba. A láng szítása, a szenvedély, a ragaszkodás fenntartása mindkettőnk felelőssége.

Ismernünk és támogatnunk kell egymás vágyait, de nem mindegy hogyan adjuk ezeket egymás tudtára. Mindig a kommunikáció hiányát állítjuk pellengérre, mint fő kapcsolatgyilkost, pedig csak a szelíd szavak hiányoznak egyre fájóbban a mindennapokból. Az elismerő szavakra, a szeretetteljes dicséretre vágyik a férfiak többsége is leginkább. Hogy ismerjük el, és értékeljük erőfeszítéseit, hogy megerősítő szavakkal indítsuk el céljait megvalósító útjaira. Fukarkodunk a szelíd szavakkal, követelünk, egymást érzelmi nyomás alatt tartjuk, mézesmázos módszereinkkel manipuláljuk a másikat, passzív agresszív parancsszavakat osztogatunk. Pedig a szelíd szavak tesznek észrevétlenül leginkább szerethetővé, és talán megértjük, hogy a pattogó, frusztrált élű, követelőző, számon kérő szavak a legádázabb, lábujjhegyen lopakodó kapcsolatgyilkosok. A szelíd szavak hiányoznak, melyek nem várják el a gondolatolvasást. Melyek kérnek, és nem követelnek, hanem időt hagynak, és meghagyják egymást a választás szabadságában.

 
CikkajánlóHa nincs jó szíved, semmit sem érsz 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A szelíd szavak nem bizonytalanítanak el a kettősünket illetően, és nem térítenek el a közös útról. Az elismerő szavakkal a szeretetünk válik megtapasztalhatóvá, a szeretet ereje cselekszik. Mindez viszonzásra fogja ösztönözni a társamat, örömmel lesz tekintettel arra, amit várok tőle. Hamis a mosoly, hazudik az érintés, nem minőségi a közös idő, és talmi az ajándék, ha a szó álságos és nem igazi. Az elismerő szavak a szeretet, szerelem, pozitív érzések nyílt megfogalmazását jelentik. Azt jelentik: hiszünk egymásban és látjuk egymás értékeit.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: aletuzzi via Pixabay.com

Samantha Gades on Unsplash

Jonathan Borba on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk