A férfiak is lehetnek áldozatok egy kapcsolatban

Nagyon kevés ma a fiúgyerekek közvetlen tapasztalata arról, mit jelent férfinak lenni. A férfiasnak számító tulajdonságok már a fiúgyerekek szocializációjában megjelennek. „Egy fiú nem sír”, „ne pityeregj már, mint egy lány”, „katonadolog”, „csak a lányok nyafognak”, „egy férfi megoldja, elvégzi magában”. Az érzelmek megfelelő kifejezésére tehát nincs minta. Ha mégis bármire van minta, az az érzelmek elhárítása, a kivonulás a helyzetből, az elkerülő magatartás, a csend. Illetve van egy másik minta: az érzelmek „női módon” történő kinyilatkoztatása. Azért női, mert nőktől lehet látni, tovább vinni. Férfiaktól nem.

A gyerekek, és elsősorban a fiúk spontán érzelmi kommunikációját ma még mindig gyakran leblokkolják a szülők („katonadolog, egy fiú nem panaszkodik”), és nem adnak helyette semmilyen támpontot, kapaszkodót arra vonatkozóan, hogy akkor hogyan is fejezzék ki az érzéseit. A férfiak így egyedül maradnak az érzéseikkel, és elsajátítanak valamilyen technikát, ami leggyakrabban az érzelmek elhárítása, elfojtása, és az elkerülő magatartás. Nem kérnek segítséget, és tényleg magukra maradnak az érzéseikkel, mert ha kifejezik úgy, ahogyan a nőktől látták, akkor feminin módon „nyafognak, hisztiznek, panaszkodnak”, másképp meg nem tudják, mert arra nem kaptak megfelelő mintát. A férfiak elzárják érzelmeiket, szimbolikusan és valóságosan is, sokkal nehezebben beszélnek arról, hogy mi zajlik bennük, vagy nyomasztja őket. A nők gondolkodását, közléseit az érzelmeik színezik és befolyásolják.

Társadalmi elvárások szerint egy férfi mindent képes eltűrni, erős személyiség, aki nem nyilváníthatja meg gyengeségét, nem mutathatja ki fájdalmát. Még inkább nehezíti helyes önérvényesítésüket, ha azt tanulták meg gyermekként, hogy egy nővel nem szabad konfrontálódni, még akkor sem, ha az bántóan vagy lealacsonyítóan viselkedik velük.

Verbális bántalmazó ugyanúgy lehet nő és férfi, de a „gyengéd erőszak” nagymesterei éppen a nők. A piszkálódások, a sértő, degradáló megjegyzések áldozatai főleg férfiak, akik hajlamosak magukba zárni a problémát, mert nem akarnak gyengének, férfiatlannak tűnni. A verbális bántalmazás eszköztára kimeríthetetlen, lehet szimpla viccnek álcázott leszólás, a szavak mégis ütnek, és célba találnak. Műmosoly, heves bólogatás, látszólagos együttműködés, majd szurkálódó megjegyzések, áskálódás, intrika, szarkasztikus ugratás, tőr a szívbe. Az áldozat érzékeli a fölé magasodó, domináns magatartást és bólint, a látszólagos béke érdekében megadja magát. Pedig a lelki terror és a folyamatos elfojtás, tagadás, életfogytiglan tűrés nem csak a párkapcsolatot mérgezi módszeresen, hanem pusztító hatással van az elszenvedő fél egészségére is, és állandó, feldolgozhatatlan stresszt jelent. Verbális bántalmazás lehet még a folyamatos kontrollálás, az állandó féltékenykedés, a másik szempontjainak degradálása, vagy figyelmen kívül hagyása.

Csoportok, segélyszervezetek, alapítványok, vészhívó vonalak állnak készenlétben, hogy a bántalmazott nőknek azonnali segítő kezet nyújtsanak. De mi történik az érzelmileg bántalmazott férfiakkal? Amíg egy bántalmazott nő hosszú vívódás után végre segítséget kér, addig egy férfi gyakorlatilag láthatatlan marad, elfojt, tagad, és magába zár mindent. A nők mindig, minden esetben, így egy hibátlanul működő kapcsolat alatt is sokkal intenzívebb érzelmi életet élnek, így van hová menekülni lelki vészhelyzetben. Ezzel szemben a férfiak nagy többsége nem, vagy csak felületesen és nagyon nehezen avatja be emberi kapcsolatait is lelki, érzelmi életébe. A  férfi sokáig úgy hordozhatja sebeit, hogy nem beszél azokról senkinek, pedig a kibeszélés, érzelmeinek definiálása segítené őt a veszteségek feldolgozásában is. Ez a tudatos elfojtás fogékonnyá teheti őt lelki eredetű betegségekre, vagy akár a tudattompító, ideiglenes csillapítást nyújtó szerek használatára.

Az életben hatalmas előnyre tesz szert az a felnőtt, akit gyerekkorában megtanították a szülei megfelelően kommunikálni. Megtanították beszélni az érzéseiről, nyíltan önérvényesíteni, építő módon vitatkozni másokkal, merni örülni, szomorúnak, haragosnak lenni, megélni az érzéseket és erről visszajelzést adni a másiknak. A negatív párkapcsolati kommunikáció sajnos a minden bántalmazás melegágya. Minél kevésbé vannak meg a kommunikáció íratlan, de nagyon is elvárt keretei, annál kevésbé vannak rákényszerülve a párok, bántalmazó és bántalmazott egyaránt, hogy érzéseiket átgondolják, és higgadtan kommunikálják egymás felé. Ez egy játszma, amihez két ember kell. Éppen ezért a változás is kettőnk munkája kell, hogy legyen.

Cikkajánló: Kapcsolataink összeomlása nagyban függ attól, hogy nem tudunk egymástól bocsánatot kérni
 További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az egyetlen, amit tehet bárki a felszámoláson és a romboláson kívül, hogy megtanul a szeretet nyelvén, asszertívan kommunikálni, higgadtan érvelni, önérvényesíteni, megvédeni magát, szilárdítani énhatárait. Az asszertivitás lesz az arany középút a passzív, behódoló, alárendelt, illetve a fenyegető, agresszív, domináns magatartásforma között. Ezáltal úgy érvényesíti akaratát, igényeit, szükségleteit, hogy azzal nem bántja meg a társát, és hozzásegíti ahhoz, hogy az ő érdekei se sérüljenek. Valódi szeretet, empátia és elfogadás akkor lesz a kapcsolatban, ha mindkét fél képes felismerni és tiszteletben tartani a saját és a másik határait.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by drobotdean - www.freepik.com

House photo created by wavebreakmedia_micro - www.freepik.com

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk