A féltékenység azt jelenti: nem bízom magamban, hogy szerethető lehetek

A féltékenység normális határokig lehet fűszer, szikrát ébren tartó, pozitív, építő érzés, szexuális energia, és lehet beteges, romboló rögeszme.

Egy boldog, stabil kapcsolatban megtaláljuk az egyensúlyt, egymás testi és lelki komfortját önként, feltételek nélkül, örömmel biztosítjuk, nem élünk meg zavarokat a kötődésben, nincs hiányérzet. Amikor azt mondom, az övé vagyok, kinyilatkoztatom, hogy elköteleztem magam a társam felé. Mindez nem azt jelenti, hogy a tulajdona lettem, és a kezébe ajánlom magam, hanem azt, hogy szövetségünk erős és eltéphetetlen, egymáshoz tartozunk, ragaszkodunk egymáshoz. Az egymáshoz való ragaszkodás pedig nem örök szimbiózist jelent, hanem egy bensőséges egységet: a ragaszkodás a kulcs ahhoz, hogy kapcsolatunk a vészterhes időket, a kríziseket is kiállja. Ha nincs szeretet, szerelem, akkor féltékenység sincs. A féltékenység helyet kapott minden szerelmes szív zugában, időnként kitekint zölden villogó szemmel, de ha kóros, patológiás jelleget ölt, akkor mérgez, pusztít mindent maga körül.

Ahol a bizalom hiányzik…

„Ahol a bizalom hiányzik, ott a szerelem koszorújának hiányzik legszebb virága” – írta Johann Wolfgang von Goethe. Valóban, a spontán, tiszta bizalom alappillére egy kapcsolatnak. Amikor a bizalom hiányzik, eltörik, vagy sérül, ott zaklatott napok, feszült csendek jönnek. A kapcsolat teher lesz, hatalmi harcok helyszíne, csatamező. Közénk furakodik a bizalmatlanság, az ebből fakadó folytonos kontrolvágy. Ebben a mérgező folyamatban, sem a féltékeny fél, sem a kontrollált másik nem érzi jól magát. A féltékenység normális határokig lehet fűszer, szikrát ébren tartó, pozitív, építő érzés, szexuális energia, és lehet beteges, romboló rögeszme. Normális emberi reakció, ami ragaszkodásunkról árulkodik, és aggodalmunkról, hogy érzelmileg komfortos állapotunkat elveszíthetjük. A féltékenység azt is jelzi, hogy a kapcsolatra talán több figyelmet kellene fordítani, több energiát, életet, törődést, szeretetet kell belefektetni. Irracionális formája azonban megmérgezi a szerelmet, és hatására romokba dől a kapcsolat.

Honnan jön a „vasmarok szorítgató érzése”?

Ha egy előző kapcsolatban sérült a bizalom hűtlenség, vagy hazugság miatt, akkor a fel nem dolgozott bizalomvesztés érzelmi csomagját tovább hurcoljuk az új kapcsolat falai közé, és a bizalmatlanság lassan, alattomosan átitatja majd az új szerelmet.

Ha a meglévő párkapcsolaton belül történik bizalomvesztés, akkor a vétkes félnek fokozottan megbízhatóvá kell válnia, az élet legapróbb dolgaiban is. Nyújtson hiteles kiszámíthatóságot, igyekezzen minden olyan látszatot kiiktatni az életéből, ami gyanakvásra ad okot. A megbántott félnek joga van kérdezni és megfelelő válaszokat várnia elveszett bizalmának helyreállítására. Ha túl sok a titok, az elhallgatás, a megválaszolatlan kérdés, ez újra befeszülést, érzelmi bezárkózást eredményez. Ha valaki ki tudja mondani: én nem eldobni akarom, hanem megjavítani, akkor mutatkozik meg igazi, tiszta emberi tartása.

Minden féltékeny érzésben ott van az elhagyástól rettegő gyermeki énünk

A korai anya-gyermek kötődés biztonsága vagy bizonytalansága jelenik meg minden ragaszkodáson alapuló emberi kapcsolatban. Ha hiányt szenvedtél, bizonytalan voltál, vég nélkül sírtál, örökösen várakoznod kellett a figyelemre, ez a frusztráció időnként majd bekopogtat párkapcsolatod ajtaján is. Ha valaki folyamatos kontrollt, ellenőrizgetést tapasztalt meg gyerekként, ha soha nem érezhette a boldog, felszabadult kiteljesedést, és senki nem tisztelte autonóm személyiségét, akkor az ő szemében a szeretet felnőttként is egybemosódik a kontrollal, tévesen így próbálja meg kapcsolatait működtetni. Ha gyerekként a legfontosabb, érzelmileg legközelebb álló emberek elhagyták, folyton hazudtak, becsapták, vagy soha nem váltották be ígéreteiket, akkor a gyanakvás, a bizalmatlanság ugyanúgy átlengi a felnőttkort, mert gyermekként azt tanulta meg, hogy még a szeretetkapcsolatainkban sem bízhatunk.

Egy egészséges, elkötelezett kapcsolatban is előfordul, hogy a féltékenység időnként megpróbál felülkerekedni, de be kell látni, ha mindketten rendben vagyunk, ha erős a bizalom, ha biztonságosan kötődünk, és ha a szeretet valódi, akkor szó szerint kibír mindent. Hozzá tartozó vagyok, elegendő nekem, önbizalmam növelésére sincs szükségem a kapcsolatunk falain kívülről érkező impulzusokra.

Mi az, amit érzünk? Féltés vagy féltékenység?

A féltéssel őt féltem, mert szeretem, bízom benne, és energiáim nem a pótcselekvésekre, a mételyező gondolatokra irányulnak, hanem a jelenre, az együtt fejlődésre. Elhiszem, tudom, hogy szerethető, érdemes és alkalmas vagyok. A féltékenységgel azonban kizárólag önmagamat féltem, nem érzem magam vele egyenértékűnek, a bizalmatlanságom, gyanakvásom mind önmagamra irányul, csak én és a sérüléstől, elhanyagolástól, hűtlenségtől való iszonytató félelmem van fókuszban. Egy féltékeny ember, bár úgy tűnik, érzéseit kivetíti a társára, mégis egyedül van a párkapcsolatban.

Bárhonnan is származik a féltékenység, gyógyulást az okok megtalálása és feldolgozása hozhat

A féltékenység származhat a rossz családi mintából eredő kötődési zavarokból, hiszen aki gyermekként állandó bizonytalanságot, gyanúsítgatást tapasztalt meg a szüleitől, annak ez az érzelem beépül a zsigereibe. Kialakulhat gyermekként átélt testvérféltékenységből, de visszavezethető a folytonosan emlegetett önbizalomhiányra is, amikor egy önleértékelő ember nem tartja magát elég jónak a másik számára, és a gátlásaiból, félelmeiből adódóan feltételezi a hűtlenséget. Alacsony önbizalommal, sérült önértékeléssel valóban nagyon nehéz elhinni, hogy bárki szerethető, értékes, és ő az egyetlen. Az egészséges önbecsülés, a helyes önértékelés alapjait a gyerekkorból kellett volna hoznunk, a dicséretek, a pozitív megerősítés, a segítő, elfogadó szeretet által. Nekünk, szülőknek ebben óriási a felelősségünk. Gyerekeinkkel éreztetnünk kell az alkalmasság, a szerethetőség érzését, hogy igazán értékesek valamiben, és hogy ebben boldogan, felszabadultan kiteljesedhetnek. A legtöbb felnőtt sajnos még mindig nem érzi mindezt. Az a felnőtt, aki gyerekként nem tapasztalta meg saját értékét, abban mindig ott bujkál majd az alkalmatlanság negatív élménye, és kínzó megfelelési vágy, önleértékelés, párkapcsolati függőség lesz a keresztje. Bárhonnan is származik a féltékenység, gyógyulást csakis az okok megtalálása, és feldolgozása hozhat.

A féltékenység azt jelenti, nem bízom magamban, hogy szerethető lehetek

A zöld szemű szörnyeteg egyeduralma megelőzhető és visszaszorítható, ne hagyjuk, hogy átvegye a hatalmat a szeretet fölött. A tisztázó, őszinte beszélgetések csodákra képesek, ilyenkor azonban fontos, hogy a lehető legnagyobb türelemmel forduljunk egymás felé.  Ha a feszült helyzetet nem tudjuk feloldani, de hiszünk még a kapcsolatunk erejében, akkor a külső segítség, a terápiás beszélgetések segíthetnek a probléma megoldásában.

Cikkajánló: Úgy lesz egyre erősebb a férfi, ha a szeretett nő bízik benne és méltányolja igyekezetét

A féltékenység azt jelenti, nem bízom magamban, hogy szerethető lehetek. Mégis, biztosnak kell lennünk a szeretet valódiságában és a tényben: ahogy én döntöttem, hogy őt választom, ő ugyanígy meghozta értem a döntést. A féltékenység ellen a legjobb védekezés az eleven, lüktető, mindig megújuló kapcsolat, amiért minden nap tenni kell. Megelőzhetjük a szerelemféltést, ha törekszünk az önismeretre és a helyes énkép kialakítására. Az egészséges önbizalom az egyik legvonzóbb tulajdonság, aktiváljuk az önbecsülést, erősítsük magunkban az alkalmasság érzését, hogy szerethető, izgalmas, vágyott emberek vagyunk, akikhez érdemes kötődni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by yanalya - www.freepik.com

People photo created by yanalya - www.freepik.com

efes via Pixabay.com

ThomasWolter on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk