Zavar az erőben

Valami nincs rendben az önmagunkról alkotott képpel. És itt most nem a depressziósok, pánikbetegek és krónikus szorongók számának jelentős növekedésére gondolok, hanem egészen konkrétan arra, hogy milyennek látjuk önmagunkat…

Valami nincs rendben az önmagunkról alkotott képpel. És itt most nem a depressziósok, pánikbetegek és krónikus szorongók számának jelentős növekedésére gondolok, hanem egészen konkrétan arra, hogy milyennek látjuk önmagunkat. Mert noha azt hihetnénk, hogy a látás egyszerű fizikai dolog – a fény visszaverődik a dolgokról, amit a szemünk érzékel –, hogy ebből kép legyen, amit értelmezni tudunk, az komoly kognitív és érzelmi teljesítmény. Hogy milyennek látunk valamit, az – ahogy azt mondani szokták – fejben dől el. „Beauty is in the eye of the beholder”, ezt az angol közmondást általában úgy szokták lefordítani magyarra, hogy „A szépség belülről fakad”, pedig sokkal pontosabb – csak persze kevésbé költői – az a fordítás, hogy „A szépség a megfigyelő szemében van/keletkezik”.  Az önmagunkról alkotott kép meg különösen meg van spékelve érzelmi töltettel: öntudatlanul hordozzuk az összes tekintetet, ahogy a szüleink, tanáraink, barátaink, stb. néztek ránk.

Egy urbánus közmondás szerint a teljesen jó alakú lányok picit húsosnak látják magukat; a picit húsos lányok túlsúlyosnak látják magukat; a túlsúlyos lányok elhízottnak látják magukat; az elhízott lányok pedig úgy érzékelik, hogy minden oké és ekként is öltözködnek. Tapasztalatom szerint a nők 95%-a – vagy folyamatosan, vagy rendszeresen, vagy rapszodikusan, de mindenképpen – fogyókúrázik. (Van egy 5%, amelyik hízni szeretne, de nem tud, velük most nem foglalkozunk.) És van a nőknek egy olyan csoportja, akik túlzásba viszik a fogyókúrát. Őket anorexiásoknak szokták nevezni, ami szintén az önmagunkról alkotott képpel függ össze. Az anorexiás ember hiába csont és bőr, ha belenéz a tükörbe, kövérnek látja magát és tovább éhezik. Az anorexiás betegek túlnyomó többsége – 90%-a – nő. Van a férfiakra is jellemző testképzavar, csak az másféleképpen jelentkezik. A nemek közötti különbség itt is nagyon jól tetten érhető. Nem szeretném túlpszichologizálni a dolgot, de a szakértők szerint az anorexia hátterében a női(es)séggel, a női(es)ség elfogadásával kapcsolatos problémák állnak.

Fiúk és lányok sokáig együtt haladnak a fejlődésben, amíg tinédzser korban a hormonok el nem kezdenek dolgozni. A lányok a testükben-lelkükben lezajló változás nyomán elkezdenek ráébredni női mivoltukra. Egy kislány számára megdöbbentő felismerés az, hogy „de hiszen én nő vagyok!”. Kíváncsiak lesznek önmagukra, fel akarják fedezni önmagukat, keresik önmagukat. Ekkor lesz a rút kiskacsából – aminek a kamaszlány addig látja magát – gyönyörű hattyú, aki már élvezi a nőiességét. De erre előbb rá kell találni. Nem véletlen, hogy az önismereti kurzusok többségére nők jelentkeznek. És amikor sikerül többé-kevésbé kielégítően rátalálni arra, hogy milyenek is ők valójában, akkor irányba állva vágnak neki az életnek.

Ezzel szemben a férfi nem felismeri, nem megtalálja, hanem felépíti önmagát. Kemény munkával, amiben a többi férfiak, az őt megelőző generációk vannak/voltak segítségére. A férfivá válás ugyanis nem történik meg magától. Edzeni kell testet, lelket, jellemet. Az utóbbi kettő mintha ma háttérbe szorult volna az előbbi javára. Nem véletlen, hogy a férfivá válás új metaforájává a testépítés vált. A testének építésén keresztül építi fel a férfi önmagát. Pedig ez csak egy része a férfivá válásnak és még csak nem is a legfontosabb. A természetellenes izomkolosszusok a férfiasság karikatúrái: önmagukért épített izmok, amelyek nincsenek szolgálatba állítva. És hogy a férfivá válás ősi útjában zavar keletkezett, azt a testdizmorfiában szenvedő férfiak növekvő száma is jelzi. Az ilyen férfi, ha tükörbe néz, hiába vannak már akkora izmai, mint Schwarzeneggernek, nyápicnak látja magát – és tovább építi az izmait.

C. Kovács Gábor

Fotók: ArtTower képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk