Szeretnél sokáig élni? Szerezz barátokat!

Miért fontos az igazbarátság az életünkben, és milyen jó hatással lehetnek az emberi kapcsolatok az egészségünkre?

Egy sör a parton, hajnalig tartó beszélgetés, a másik kisegítése némi barkácsolásban. Mindannyiunknak van ilyen vagy ehhez hasonló, barátsághoz köthető élménye, és talán mindegyikünknek van olyan cimborája, akivel a kapcsolat hosszasan kitartott, esetleg még ma is tart. A barátság egy erős, szívós kapocs kell legyen; míg például az angol nyelvű Facebook bármilyen ismeretséget „barátságnak” nevez, addig a magyar verzió már „ismerősökről” beszél. Ez így nagyon is helyes, hiszen a nyelvünk pontosan kifejezi, hogy a barátság nem valami felületes kapcsolat. Mély ismeretséget, bizalmat, a másikra való esetleges támaszkodást jelent.

Talán nem is kéne kiemelnünk, de a barátság az emberi kapcsolatok egyik alapvető pillére. Mint megannyi más fontos eleme az egészséges társadalomnak, a barátság fogalma is torzult. Nap, mint nap kapjuk a legújabb „elméleteket” a barátságról és „alternatívákat”: hogy másról ne beszéljünk, itt van a „friends with benefits”, azaz a „barátság extrákkal” gondolata, amely már nem tud – vagy egyenesen direkt nem akar – különbséget tenni a barátság és a szeretői viszony között.

Egy férfibarát nem csak söröző- és beszélgetőpartner, vagy támasz, ha nagy baj van. Sokkal többet is jelent a barátság az ember számára, közvetlen hatása van az életünkre, egészségünkre. Ez nem valami klisé: felmérések bizonyítják, hogy az aktív és egészséges barátságokat ápoló emberek jobban élnek, mint mások.

Egy összesítés szerint – melyben 148 témába vágó tanulmányt vettek górcső alá – a barátságok nagy mértékben növelik az élettartamot, és olyan jó hatással vannak az ember életére, mint például a cigarettáról való leszokás.

Egy másik, széles körű felmérés során arra jutottak, hogy a vérnyomásra és a testsúlyra is hatással vannak a baráti kapcsolatok. A 2015 januári felmérés szerint azok az emberek, akik elmondásuk szerint viszonylag elszigetelten éltek, rosszabb egészségügyi mutatókat produkáltak. Példának okáért azok az idősek, akik híján voltak a közeli barátságoknak, 124%-al nagyobb arányban szenvedtek magas vérnyomástól. Vessük ezt össze azzal, hogy azoknak, akik diabéteszben szenvedtek, pusztán 70%-al nőtt meg a vérnyomásuk! A barátok hiánya, a magány lényegében veszélyesebb, mint egyes betegségek.

Még érdekesebb az a 2012-es kutatás, amelynek keretében idős hollandok életét követték nyomon. Érdekes megállapításra jutottak a szakértők: azok körében, akik a vizsgálat elején magányosnak nevezték magukat, 13%-ban alakult ki a demencia, míg a szoros barátságot ápoló idősek között csak 5%-ban.

Cikkajánló: Elmagányosodó fiatalok. Van megoldás, és nem üzleti

A tanulság tehát, hogy a barátság nem valami változó koncepció, hanem egy szilárd dolog volt mindig is. Hiába beszélnek a „modern ember” „új társadalmi kapcsolatairól”, láthatóan a valódi barátság az, ami nem csak lelkiekben, de fizikailag is jó állapotban tartja az embereket. Láthatjuk, mi történik azokkal, akik a tévét választják öreg korukra a barátságok ápolása helyett…

Cikkajánló: Mit adhat a férfiaknak egy női barát?

Úgyhogy ne sajnáljuk azt a sört munka után a haveroktól, és ne sajnáljuk a számítógépes játékok helyett az időt a közös sportra, barkácsolásra! Később akár az egészségünk, és így az életünk is múlhat rajta…

V. L. B.

Fotók: StockSnap on Pixabay.com

HeungSoon on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk