Nem igaz, hogy a gyermeknevelésben a férfiak nem vettek részt!

Bedő Imre Férfienergia című könyvében külön részt szentel a férfi és nő közé álló mai sztereotípiáknak. Nem tudjuk mindegyiket felsorolni, csak néhány „népszerű” témát mutatunk be másként: „A következő romboló sztereotípia azt mondja, hogy a gyermeknevelés mindig is a nők dolga volt, ezzel a férfiak nem foglalkoztak. Több problémát is okoz ez a kijelentés. Egyrészt újfent generálisan hibáztatja, kárhoztatja a férfiakat. Kollektív bűntudatot kelt. Védekezésre, ellenérvelésre, lövészárkok ásására készteti őket, hogy vaktában vagdalkozzanak – hisz nem tudják, hogy miért estek nekik ilyen hirtelen. Másrészt ez az sztereotípia nők tömegeit fordítja a férfiak ellen. Felsőbbrendűség-érzést kelt, illetve növeli a nők áldozatiság érzetét, amely alapján jogosnak vélhetik megtorló harcukat a férfiak ellen. És van alapja ennek? A mi kultúránkban egyértelműen nincs!

Szerencsére mi még emlékszünk, mert ismertük nagyszüleinket. Beleláttunk azoknak a falvaknak az életébe, ahol az emberek egész életüket helyben élték le és soha nem mentek lovasszekér-távolságon – 30 kilométeren – túlra. Ez olyannyira igaz volt, hogy az erdélyi Csíkszentgyörgyön 25 éve halt meg egy ember, aki életében egyszer volt a 20 kilométerre levő Csíkszeredában, a vásárban, és egész életében az útközben megélt kalandjait mesélte népes hallgatóságának. A család együtt élt, együtt dolgoztak. Az apa jelenléte folyamatos volt. Nem az volt, hogy reggel elment, este megjött és bedőlt az ágyba, mert ha ki is ment a földekre, azt sokszor együtt tették, az ételt kivitték nekik délben. A gyermekek is részt vettek a munkában. Kis gereblye, kis kapa, majd játék a bokorban. Minden étkezésnél együtt voltak. Minden napszakban, évszakban jelen volt az apa fegyelmező, simogató, férfias lelkülete. Ami kiegészítette a nő lelkületét. Olyan példát mutatott, amilyet – követendő jót, vagy elutasítandó rosszat. De ott volt, jelen volt, részt vett. Nem igaz, hogy a gyermek nevelése mindig csak a nők dolga volt!

Ha nem szeretnél lemaradni a híreinkről, tevékenységeinkről, csatlakozz hozzánk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre:

Érdekel!

Egy kis ideje csak, hogy a férfiak nincsenek jelen a családjaikban. Amióta az iparosítás során kiemelték őket az otthonaikból és elkezdtek tömegesen munkahelyeken dolgozni. Azóta valóban nincsenek jelen. Ez kétszáz éve van így, amit egyesek egy örökkévalóságnak igyekeznek beállítani. De mi tudjuk, hogy ez nem igaz, mert itt Kelet-Európában még a '80-as években is láttuk a társadalmi méretű ellenpéldát, a falusi realitást.

Ha megértjük tehát, hogy ez az erőltetett sztereotípia mennyire nem igaz, akkor azt is megértjük, hogy milyen káros, ha ma a férfiak bűntudatát és önmegvetését azzal tetézik, hogy régi „szokásként, hagyományként” prezentálják, hogy nem vettek részt a gyermeknevelésben.

Férfiak! Ez nem így volt! Semmit sem veszítünk el, ha részt veszünk! Évezredeken át együtt nevelték gyermekeiket férfiak és nők. Még a mamutvadász férfiak sem mentek napi 8 órában vadászni, hátrahagyva gyermekeiket asszonyaiknak. Idejük jó részét otthoni munkával töltötték, a család berkein belül, gyermekeik szeme láttára. Dicsértek és fegyelmeztek, közelről követték gyermekeik fejlődését.

Cikkajánló: Hagyják-e a fiúkat, hogy eléggé fiúsak legyenek?

Ma is életbevágóan értékes lenne a férfirészvétel a gyermeknevelésben. Kivesző férfimintánk örökítése csakis a családban cselekvő példamutatásunkon keresztül történhet meg. Ezzel csökkenthetjük a válások számát is. Időt és energiát kell találnunk rá, e nélkül nincs jövő! Ne legyen hát veszteségérzetünk, ha gyermeknevelésben való részvételről van szó. Mert mindig is megleltük a módját annak, hogy tegyük a dolgunkat, ma is meg kell lelnünk. Férfiak, vissza a családba! Emelt fővel!

Részlet Bedő Imre Férfienergia című könyvéből

Fotók: faithfinder06 on Pixabay.com

PublicDomainPictures on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk